Így hat rád a menstruáció - helló tűsarok!

Forrás: Thinkstock -
betegség hormon menstruáció egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felpüffedt, vizesedő végtagok, ingerültség, görcsök és fejfájás. Ezek a tünetek egyértelműen tettenérhetőek a menstruáció alatt. De mi történik ezeken is túl a szervezetben? 

A menstruáció alatti hormonális változások hatással vannak testedre-lelkedre egyaránt. Nincs mese, a ciklust nem lehet, nem is szabad megkerülni, de érdemes a szembeötlő és a kevésbé kézzelfogható hatásokat is figyelembe venni a mindennapi élet során. A most következő felsorolás egy része csupán "megfigyelés", egy pontja azonban nem nélkülözi a tudományos alapot sem.

Forrás: Thinkstock

Falási rohamok, édesség utáni sóvárgás

A menstruáció (a premenstruációs szakasz is érintett) ideje alatt például kifejezetten nehéz a fogyókúrás fogadalmakat betartani. A nők jelentős részénél a legtöbb diéta - a megkezdését követő első menstruáció alatt "roppan össze". Egyrészt azért, mert a szervezet sóvárogni kezd. Néha nagyon is konkrét a sóvárgás - például a csokoládé után, sokszor azonban csak az étvágy nő meg látványosan. A másik ok, ami miatt a bombabiztos diéta megbicsaklik a menstruáció alatt, azok a ciklussal együttjáró hangulati változások. A levertség, a "a világfájdalom", valamint az önsajnálat nem kedvez a szigorú önmegtartóztatásnak.

Kerüld a hajfestést menstruáció alatt!

Azt gondolhatnánk, hogy ez városi legenda csupán, de mégsem. Ugyan nem találtunk ezzel foglalkozó, és ezt igazoló kutatási eredményeket, a Life.hu által megkérdezett fodrászok azonban egyöntetűen állítják, hogy a hajjal kapcsolatos beavatkozások a nővendégek menstruációs ideje alatt meglepő eredményeket produkálhat. Bár nem lesz szélsőségesen más az eredmény például egy hajfestésnél, de nem is lesz homogén a szín, "nem fogja meg" úgy a festék a hajat, ahogy más napokon. A tapasztalt fodrászok diszkréten rá is kérdeznek a vendég bejelentkezésekor, hogy a kért időpontban hol tart a ciklus, és ha összeér a hajfestés a menstruáció napjaival, akkor inkább egy másik időpontot javasolnak.

Érzékennyé válik a bőr

Nem csak a kamaszok bőre sínyli meg a hormonviharokat, a felnőtt nők is szenvedhetnek a havi vérzés alatti bőrproblémáktól. Az arc bőre zsírosabbá válik, pattanások jelenhetnek meg. Sokaknál a herpesz is előbukkan, hiszen a menstruáció az immunrendszert is gyengíti és ez kedvez a vírusoknak. Mások arról panaszkodnak, hogy az egész test felületén érzékenyebbé válik a bőr, és például egy hétkönapi intim gyantázás - ami egyébként sem mentes a sikítástól, a menstruáció alatt rémálommá válhat.

Forrás: Thinkstock

Helló tűsarok

Öltözködési "szokásaid" is változhatnak. Előfordulhat, hogy amíg más napokon a szűk, szexi ruhákra esküszöl és ki nem mennél tornacipőben az utcára. Az ominózus napokon takargatod magad. Bő pulóver, bő nadrág alatt bújkálsz - ha már fontos valamiért kimozdulnod a lakásból, a lényeg, hogy nem vágysz mások figyelmére, sőt terhedre van. Mindez nem kifejezetten kényelmi szempontokat szolgál, ezek mögött is a hormonok lapulnak, egyértelműen és érthetően kevésbé érzed magad vonzónak a menstruáció alat.

Nem tudod letenni a cigit?

Egy meghökkentő terület is érintett a menstruációs hormonok által: egy új kutatás szerint például a leszokásra készülő nőknek közvetlenül a menstruáció kezdete előtt érdemes abbahagyniuk a dohányzást. Miért?

A leszokást tervezőknek nagyobb az esélyük arra, hogy leküzdjék a rágyújtásra irányuló sóvárgást a menstruációs ciklus luteális szakaszának közepe alatt, amely a peteérés után következik be. A kutatásból az is kiderült, hogy a nőknek menstruációs ciklusuk miatt nehezebb a leszokás, mint a férfiaknak.

A Psychiatry Journal szaklapban megjelent kutatás azt mutatta, hogy a nők nehezebben szoknak le a dohányzásról a menstruációt követő follikuláris szakasz kezdetén. A Montreali Egyetem Institut universitaire en santé mentale de Montréal intézetének munkatársai Adrianna Mendrek professzor vezetésével 34 nőt és férfit vizsgáltak, akik naponta legalább 15 szál cigarettát szívtak. Az alanyok kérdőívek kitöltésén kívül agyi MR-vizsgálatoknak is alávetették magukat, miközben semleges képeket néztek, vagy olyan képeket, amelyek a cigaretta utáni vágyat ébresztették fel bennük. A nőket kétszer vizsgálták a menstruációs ciklusuk különböző szakaszaiban, és mérték az ösztrogén és progeszteron szintjüket is.

„A menstruációs ciklus figyelembe vétele segíthet a dohányzásról való leszokásban” – magyarázta Mendrek professzor. „Adataink azt mutatják, hogy a dohányzásra irányuló kontrollálatlan vágy a menstruációt követő follikuláris szakaszban a legerősebb. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok csökkent szintje valószínűleg felerősíti az elvonási tüneteket, és fokozza a sóvárgással összefüggő idegi „áramkörök” aktivitását.”

Az év legdepressziósabb napja január harmadik hétfője - legyen csak azért is jó hangulatod! http://www.life.hu/drlife/20150116-az-ev-legdepressziosabb-napja.htmlBlue Monday, avagy a kék hétfő. Amerikában és Nagy-Britanniában csak így emlegetik az év legdepressziósabb napját. A nyomottság ekkor telepszik a legjobban az emberre, ekkorra múlik el az újévi lendület és rájövünk, hogy az eltökélt változtatásokra nem vagyunk képesek.Dr. Life--Darwin-díj a legidiótábbaknak - adrenalinfüggőség vagy valódi agyatlanság?http://www.life.hu/drlife/20150116-darwin-dij-a-ferfiake-a-szerep.htmlA „kitüntetés” története 1985-re nyúlik vissza, de hivatalossá csak 1994-ben vált. Olyan elhunyt emberek kaphatják meg, akik valamilyen különös, buta, ügyetlen módon vetettek véget az életüknek. A díjat azért Darwinról nevezték el, mert a kiválasztódásról szóló elmélete értelmében ezek az emberek segítik az emberiséget azzal, hogy nem örökítik tovább a génjeiket.Dr. LifeThinkstockTe is bármit megtennél, hogy kisebb legyen a pórusaid mérete? Akkor porexiás vagy!http://www.life.hu/drlife/20150114-a-porexia-a-bor-porusainak-koros-tagulasa.htmlElső hallásra talán szélsőségesnek tűnik a dolog, de be kell vallani, hogy pórusaink mérete és alakja igenis zavaró lehet.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.