Női téma! Íme, a biztonságos tamponhasználat 3 aranyszabálya

higiénia tampon tisztaság menstruáció tévhit biztonság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tamponhasználat kapcsán a mai napig számos tévhit él a köztudatban. Most megtudhatod, hogy használd biztonságosan ezt a praktikus női segédeszközt.

Ahogy a Life.hu is megírta már, a tamponról rengeteg a tévhit. A legfrissebb kutatási eredmény azt mutatja, hogy gyakran épp a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem vesszük figyelembe. Az ennek következtében kialakult intim problémák pedig tévesen a tamponokra terelhetik a gyanút. Holott a tampon valóban kényelmes és biztonságos megoldást nyújthat a menstruáció alatt.

Forrás: Socialize

A tamponhasználat egyik legfontosabb szabálya a felhelyezés, csere előtti alapos kézmosás. A nyilvános vagy közös használatú mellékhelyiségek esetében azt gondolhatjuk, elég, ha nem érintkezünk a WC ülőkével, azonban ez közel sem nevezhető elegendő körültekintésnek. A mosdóhelyiségek kiemelten szennyezett pontjai ugyanis a kilincsek és a mosdókagylók. Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan moss kezet és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érintsd meg a már kicsomagolt tampont!

A Life.hu tippje

Ha van választási lehetőség, érdemes inkább papírtörlőt alkalmazni a kézszárító helyett, mivel sok esetben elmulasztják a kézszárító készülékek szűrőjének rendszeres cseréjét. Egy ilyen szárítás befejeztével előfordulhat, hogy újabb kórokozók kerülnek a korábban már tisztára mosott kézre.

A tampont rendszeresen kell cserélni, a gyakoriság annak nedvszívó képességétől és a menstruációs vérzés intenzitásától függ. Mivel a vérzés mennyisége a menzesz időtartamán belül is változik, javasolt az intenzitáshoz igazodó tampont választani. Mindig a lehető legkisebb méret a megfelelő, amelyet körülbelül 3-6 óránként szükséges cserélni.

A tamponválasztással is tehetünk hüvelyünk egészségének megőrzéséért. Válassz probiotikus, például Lacto Naturel (LN) tartalmú tampont! Az ilyen termékek szabadalmaztatott lactobacillustörzsek keverékét tartalmazzák. A rendszeres használat az egészséges hüvelyflóra visszaállítását, fenntartását és megerősítését szolgálja, megelőzve ezzel a hüvely bakteriális egyensúlyának felborulását.

Tudtad?

A WC-ben a vízöblítés során keletkező vízpermet képes cseppfertőzésszerűen eljuttatni a kórokozókat a WC-t használó szervezetébe, és ha a vízpárában légúton terjedő élő kórokozó is előfordul, megtörténhet a fertőzés. Ezért javasolt a fülkét a vízöblítés elindításával egy időben elhagyni.

Gombos Edina nem dolgozhat - ki vezeti az Aktívot?http://www.life.hu/drlife/20150128-gombos-edina-a-tv2-aktiv-musorvezetoje-nem-kellhet-ki-az-agybol-es-nem-dogozhat-vesekove-miatt.htmlA TV2 műsorvezetőjének újabb kellemetlenséggel kell megküzdenie terhessége alatt, ugyanis veseköve miatt orvosa szigorú ágynyugalomra ítélte. Mi lesz így az Aktívval?Dr. LifeOrigoElmaszatolt rúzzsal kampányolnak a szupermodellek a méhnyakrák ellenhttp://www.life.hu/drlife/20150128-georgia-may-jagger-szupermodell-elkent-ruzsos-szelfije-az-instagramon-o-is-csatlakozott-a-mehnyakrak.htmlGeorgia May Jagger szupermodell elkent sminkkel pózol. Csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a méhnyakrákra és a megelőzésre.Dr. LifeOrigoTerápiás kutyák – a legjobb antidepresszánsokhttp://www.life.hu/drlife/20150126-a-terapias-kutyak-egeszsegugyi-hatasai.htmlSokan még nem is hallottak a kutyás terápiáról, pedig Magyarországon már 15 éve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a négylábú doktorok. Kipróbáltuk, a módszer tényleg bevált.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.