Himbilimbi premier plánban vagy teljes elzárkózás - Ne fürödjön együtt Berki Krisztián a kislányával?

Forrás: Thinkstock -
betegség család pszichológia egészség Intimitás Berki Krisztián
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Berki Krisztián néhány nappal ezelőtti fürdőkádas posztolása felkavarta a közvéleményt. A Life.hu is írt az esetről, és azt ígértük, szakértő segítségével járjuk körbe az intim témát.

Cikkünkben már utaltunk arra, hogy szükség is van szakértő segítségére, mert a kérdéshez való társadalmi hozzállás nem egységes. Egyrészt korszakonként változik, a szülő, gyerek közötti ilyen jellegű intimitás nem statikus, nem állandó, de eltérhet földrajzi helyszínenként és persze családonként is. Más fér bele az egyik, megint más egy másik család mindennapjaiba. Van, ahol a szexuális felvilágosítás első állomása az, hogy a meztelenkedést nem kezelik tabuként, máshol ez nem tudatos, megint máshol csak egy bizonyos ideig szabad a családi nudizmus.

Forrás: Thinkstock

A nagyon szűk közegben együtt élő családok, ahol nincs lehetőség az elvonulásra, valószínűleg kevésbé szemérmes közegben nevelik a gyerekeket, mint ott, ahol egyébként is van mód már nagyon korán saját tér kialakítására, megélésére. A testi közelség "vágya" is eltérhet. Ott, ahol a szülőkkel együtt szundít a gyerek, folyton kézben, ölben van nagy valószínűsséggel kevésbé pirulósak ezen a területen is. Azonban ez sem szentírás: lehet, az apuka összebújva alszik a hároméves lányával, de eszébe se jut a meztelen fürdőzés lehetősége. Talán azért, mert az ő szülei sem tették ezt vele, így a szülői minta nyomán számára ez a helyzet idegen.

A szakértő szerint körülbelül 8 éves korig lehet

Szakértőnk, Csizmadia Dóra pszichológus véleménye szerint sok családban fordul elő, hogy közösen fürdenek a gyerekekkel, amíg kicsik. Pici gyerekeknél természetes dolog a meztelenség, ők maguk is járkálnak a szülők előtt meztelenül. Nem férfit, nőt, hanem anyukát, apukát látnak a szülőkben. Amíg a gyereknek nincs vele baja, nem zavarja őt a meztelenség, nincs gond a közös fürdéssel.

Természetes a gyerekeknél kíváncsiság, az óvodában is megnézegetik, kinek mije van, normális az érdeklődés óvodás, kisiskolás korban. Amíg a szülőben nincs semmilyen abnormális töltet, a gyerek nem érzékel semmi negatívat.

Manapság a nemi érés hamarabb kezdődik, körülbelül 8 éves kortól, ez után már nem javasolt a szülőkkel való meztelen helyzetbe kerülés.

A Life.hu szülőket is megkérdezett, ki hogyan látja a helyzetet:

Anna, 34 éves, könyvelő

Nekünk egy 4 és egy 6 éves kislányunk van. Bár se az én, se a párom szülei nem fürödtek (fürdőkádban ) együtt velünk, amikor kicsik voltunk, számunkra ez teljesen természetes. Ahogy hozzám a legnagyobb nyugalommal beszállnak a kicsik, amikor én fürdöm, úgy az apjukkal is szívesen locsiznak a csajok. Eszembe se jut mást gondolni az adott helyzetről, mint ami. Számunkra ez teljesen ártatlan dolog, és rossz az, aki rosszra gondol... pedig a férjem csikizi is őket a fürdőkádban, megy a síkítozás, locsog a hab ezerfelé. Atyaég! Kinek jut egyáltalán eszébe, hogy akár én, akár a párom, rossz szándékkal érintenénk meg a saját kislányainkat?

Forrás: Thinkstock

Barbara, 40 éves, óvónő

Sok érdekes történetet mesélnek a gyerekek az oviban, és néha felkapom a fejem én magam is, mert lehetnek félreértelmezhető esetek, mondatok, érintések. De eddig egyetlen alkalommal sem derült fény "mocskos dologra". Én azonban gyanakvó vagyok ezen a területen. Nekem három saját gyerekem van, 10, 8 és 4 évesek. A legnagyobb lány, a két kicsi fiú. Én nem szoktam együtt fürödni velük. Az azonban gyakran előfordul, hogy bugyi nélkül szaladok ki a fürdőből, mert elfelejtettem tisztát bekészíteni, vagy előttük kapcsolom be a melltartómat, és az apjuk se dörren rájuk, ha pisilés közben véletlenül rányitja valamelyik gyerek az ajtót. Igyekszünk természetes módon közeledni a kérdéshez, prűdség nélkül, de azért vannak határok.

Attila, 43 éves, buszvezető

Három kislányom van, és kövezzetek meg, régebben együtt fürödtünk a csajokkal. Na és akkor mi van? Ezeknek a közös fürdéseknek nincs semmi köze a szexualitáshoz. Én az apjuk vagyok, ők meg a gyerekeim. És amíg igazán kicsik voltak, meg se fordult a fejemben, hogy ez bárkiben rossz gondolatokat kelthet. A helyzet nem is azért változott, mert én már romlottan tekintek rájuk, egész egyszerűen, ahogy nőttek (a legnagyobb most 13 éves, 11, 10 a két következő), szemérem alakult ki bennük. Én vagyok az, aki ezt a kedves, megszületett kis pirulós szeméremérzetet a legnagyobb tisztelettel kezelem. Ez szerintem a családfejlődés természetes folyamata. Amíg kicsi a gyerek, addig nem kell óvatoskodni, mehet a meztelenkedés, de abban a pillanatban, ahogy a gyerek kimondatlanul is, de határokat szab, onnantól kezdve azokat a határokat tilos átlépni. Még akkor is, ha egyébként előtte nem volt gáz a meztelen pancsi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.