Agyő, fájdalmas vérvétel: íme, a megoldás a problémára

Fotó: MTI/Máthé Zoltán -
betegség szívderítő vérvétel egészség fájdalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vénaszkennert adtak át hétfőn a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet sürgősségi osztályán; a testtel nem érintkező, hordozható berendezés a vénákat jeleníti meg a bőr felületén.

Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szkenner egyaránt alkalmas gyermekek és felnőttek vénájának gyors megtalálására, így jelentősen csökkentve a vérvétellel, infúzió, intravénás injekció beadásával járó esetleges kellemetlenségeket. A berendezés emellett alkalmazható időseknél, túlsúlyosaknál, sötétbőrűeknél, szőrős bőrfelület esetén, beteg, súlyosan duzzadt szövetek esetén, vérszegénység, alacsony vérnyomás, vagy túlzott folyadék- és vérveszteségben szenvedőknél.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közlés szerint a vénaszkenner biztonságos hideg fényforrást bocsájt ki, nincs ártó sugárzása, szembarát, színes és éles képet biztosít a bőr felületén. A pontos helymeghatározó technológia biztosítja a folyamat közbeni magas szintű és pontos érrendszeri képalkotást a bőr és bőr alatti erekről, vénákról, valósidejű megjelenítést és közvetlen képet ad azokról a beavatkozás alatt. A berendezés 2,5 millió forintba került.

Hogy miként néz ki egy ilyen berendezés, és hogyan működik használat közben, megnézheted a Szívderítő.hu oldalán.

Miért csak akkor adsz magadból, amikor már késő?

Sokan a vérvételek negatív tapasztalatai alapján nem akarnak/mernek vért adni, pedig fontos lenne, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon a kórházak és a rászorulók rendelkezésére. Cikkünket a véradás fontosságáról és a megrendítő hazai vérhelyzetről itt érheted el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.