Titkos energiaforrás és bioszövet - ez a gomba?

Forrás: Thinkstock -
betegség energia tüdő szövet egészség csomagolóanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gombafélék a lehető legkülönbözőbb módokon hatnak az emberi testre. Egy részük pozitív élettani hatásukról, míg a többség arról ismert, hogy valamilyen betegséget terjesztenek. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a különböző spórák a levegőben észrevétlenül terjednek és nem is tudjuk, hogy éppen hol és mikor betegedhetünk meg. 

Azonban amellett, hogy komoly gondokat is okozhatnak számunkra, az élet számos területén pozitív tulajdonságaikat élvezhetjük a különböző gombáknak.

Forrás: Thinkstock

Kiváltható lesz a benzin?

Az közismert, hogy gombák segítségével lehet kenyeret és sört készíteni, azt azonban csak kevesen tudják elképzelni, hogy biztonságosabb növényvédő szerek, orvosi implantátumok vagy bioüzemanyagok előállításában is kulcsszerepet játszhatnak. A szakemberek szerint a gombák föld alatti szálai, a micéliumok segítségével jobb gyógyszereket és környezetbarát agyagokat lehet kifejleszteni a jövőben. Gary Strobel mikrobiológus felfedezte, hogy a fákat lebontó gombafaj a gázolajban lévő illékony vegyületekhez hasonló anyagokat tartalmaz, melyből akár üzemanyagot is elő lehetne állítani. Eben Bower továbbfejlesztette a gondolatot és ötlete szerint egy komplett autót is elkészítene ebből a fajta gombából, hiszen a micélium hasonló a műanyaghoz, és rá lehet kényszeríteni, hogy különböző sűrűségekben növekedve eltérő tulajdonságú anyagokat hozzon létre.

Micélium Forrás: Thinkstock

Gombák mint betegségek forrása

A Histoplasma gombáról már egyedi betegséget is neveztek el, mely a spórák belégzésével veszi kezdetét. A hisztoplazmózis akkor következhet be, amikor megbolygatják a gomba természetes környezetét (pl. levelek gereblyézésekor, földműveléskor, tereprendezéskor stb.). Évente nagyjából százezer ember betegszik meg és a legtöbb esetben észre sem veszik a tüneteket, viszont a legyengült immunrendszerre különösen veszélyes ez a fajta spóra. Ráadásul nehezen gyógyítható, hiszen néhány gombaelleni készítménnyel szemben ellenálló, és a jelenleg rendelkezésre álló gombaellenes gyógyszerek káros mellékhatásokkal járnak a gazdaszervezetre nézve. A tudósok már elkezdtek kidolgozni egy gyógyszert, mely úgy támadja a kórokozót, hogy közben nem károsítja az emberi sejteket, de ez még egyelőre nem valósult meg.

Szaxofontüdő - nem a fújással van a baj

Sokak számára ismeretlennek tűnik, de a név rendkívül találó, hiszen a leggyakrabban szaxofonisták, klarinétosok és más fúvós hangszereken játszó zenészek kapják el a betegséget. Egy férfi makacs köhögéssel és zihálással fordult az orvosokhoz, akik egy évig nem tudták megállapítani, hogy pontosan mi lehet a probléma. Majd a beteg megemlítette, hogy klarinéton játszik és a hangszert megvizsgálva Exophiala gombát találtak. Ez jellemzően a bomló faanyagon és a földben fordul elő és a férfi tulajdonképpen ezt a gombát lélegezte be. A szaxofontüdő kialakulásának egyik fő oka egyébként a hangszerek ritka tisztítása. Tehát ez esetben a baj egyszerűen megelőzhető, ha a higiéniát nem hanyagoljuk el.

Forrás: Thinkstock

A párologtató veszélyei

Számos háztartásban található legalább egy párologtató berendezés, melynek célja, hogy a levegő páratartalma a megfelelő szinten legye és a családtagok ne szenvedjenek a száraz levegő általi köhögőrohamoktól. Bár alapvetően jótékony hatásai ismeretesek, nem árt, ha odafigyelünk ezek megfelelő tisztán tartására, hiszen komoly gondot okozhatnak családunk számára. Az állandóan párás, nyirkos levegő, esetleg a ritkán tisztított párásító készülék viszont kedvező környezetet teremt a poratkák és a penészgombák szaporodásához, előbb-utóbb elkezdődhet a falak, esetleg a bútorok penészesedése is. A nedvesség okozta penésztől azért is fontos minél előbb megszabadulni, mert a légutakba, a tüdőbe kerülő gombaspórák asztmás, allergiás panaszokat is okozhatnak. Mi lehet a megoldás? A gyakori szellőztetés mellett a lakás nyirkosságának megszüntetéséhez segítséget nyújthatnak a különféle lakberendezési és barkácsáruházakban kapható párátlanító készülékek is. A legfontosabb tehát, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a lakás levegőjének páratartalma esetében, illetve rendszeresen tisztítsuk a készülékeinket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.