Légkör a munkahelyen - ettől függ, hogyan teljesítesz

Forrás: Thinkstock -
betegség munkahely pszichológia egészség légkör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyáltalán nem mindegy, milyen hangulat fogad a munkahelyeden. Ez ugyanis alapvetően határozza meg a munkakedvedet, a kreativitásodat, így a teljesítményedet is. 

Mindenekelőtt a munkatársakkal való kapcsolat az, ami hatással van a légkörre. Amennyiben a kollégákkal való kommunikáció barátságos, ha szót értesz a többiekkel, ha nem mérgezi rosszindulat, ostoba pletyka a levegőt, az aranyat ér.

Forrás: Thinkstock

Humor és bizalom

Még nagyobb a hatása, ha a kollegalitáson túl bizalmat is éreztek egymás felé a kollégákkal. Ez azonban nem azonos a bizalmaskodással, de bízhattok abban, a többiek megértéssel és empátiával fogadják majd magánbeszámolódat. Ez azonban nem csaphat át órákig tartó panaszáradatba, mert akkor visszájára fordul a dolog, és a magánéleti gondok felsorolása elviszi az időt és az erőt a feladatvégzés elöl. A humor is sokat tehet a megfelelő munkahelyi légkörért, és ha szerencséd van, akad legalább egy kolléga, aki a legzsúfoltabb napon is képes felvidítani benneteket egy-egy bombasztikus megjegyzésével. Egy 1995-ben nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány szerint is a stresszt, így a munkahelyi stresszt is remekül kezeli a humor. Vagyis már húsz évvel ezelőtt is szerepet kapott, mint kifejezetten ajánlott módszer a munkahelyi bántalmak legyőzésében.

A pénz, énidő, igazság

Nem lehet megkerülni azonban azt se, hogy a légkört befolyásolja a munka mennyisége is - ha erődön felül kell teljesítened hosszú távon, akkor bármennyire is motivált vagy szakmailag vagy anyagilag, ki fogsz merülni. Röviden: egészséges esetben a pénz nem boldogít, ha a fizetésedért cserébe nem marad időd önmagadra.

Fontos szempont a kollégák között elfoglalt hely is: sikeresnek érezheted-e magad, vagy a sor végén kullogsz. Ennél is fontosabb morális kérdés, hogy vajon igazságos-e a rangsor. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy olyan szempontok alapján kerülsz hátrányba, amelyek nem adnak teljes képet a valóban elvégzett munkád értékéről.

Befolyásoló tényező még a közvetlen felettesedhez fűződő viszonyod, a vezetőd habitusa, kommunikációs eszközei, valamint hangneme is. A jó légkör nem követeli meg a barátságot beosztott és vezető között, de korrekt, igazságos és a beosztott élethelyzetét figyelemmel kísérő, pozitív vezetői attitűdöt igen.

Forrás: Thinkstock

Fotó a gyerekről, szerelmes szívecske az asztalon

A munkahelyi tárgyi környezet is sokat nyom a latban. Mekkora a teljes munkatér, van-e elég személyes területed, milyenek a bútorok, van-e elegendő természetes fény. Kényeztetheted-e érzékeidet zöld növényekkel, színekkel. Esetleg szabad-e a munkaterületeden személyes tárgyakkal körbevenni magad.

Tízből kettő - mi megjegyeztük az arányt

Egy mitchigani kutatás ezzel kapcsolatban például azt állítja, hogy jelentősen megnöveli a dolgozók teljesítményét, ha a vezetés megengedő e területen. Ugyanakkor, az íróasztalon elhelyezkedő összes tárgy 22%-nál nem szabad több személyes dolgot kiállítani. A kutatás szerint ez ugyanis már a professzionális munkavégzés ellen szól. Illetve arról üzen, hogy a dolgozó nem elkötelezett a munkája iránt és figyelmét egyéb, magánéleti gondolatok vezérlik. Számoljunk együtt: tíz tárgyból így körülbelül kettő szólhat a családról, a szerelmedről vagy a hobbidról.

Irodai zöldövezet

Nem igaz ez az elv azonban a munkahelyi zöldekre, virágokra. Bár nyilván nem szerencsés, ha dzsungelt nevelsz az asztalodon, a Chelsea Flower Show-n végzett felmérések szerint a munkahelyi dísznövények segítik a koncentrációt, emelik a munkahatékonyságot és 47 százalékkal növelik a dolgozók elégedettségi szintjét. Talán meglepő, de a kutatás azt bizonyítja, hogy azokban az irodákban, ahol az alkalmazottak virágba boríthatták az irodát, 45 százalékkal nőtt az alkalmazottak kreativitása és 38 százalékkal a produktivitása.

Az Exeter Egyetem kutatói szerint a vizsgálati eredmények egyértelművé teszik, hogy van helyük a növényeknek a munkaterekben, hiszen egészségügyi hatásainkon túl, például, hogy tisztítják a levegőt, a pszichológiai komfortérzet növelésével a munkahelyi teljesítményre is jó hatással vannak.

Forrás: Thinkstock

A szivárvány minden színe?

A színek az élet minden területén befolyásolják az életminőséget. Miért éppen a munkahely lenne kivétel? Sötét, színszegény térben egyértelműen kisebb a munkakedv és komorabb gondolatok születnek, mint egy fénnyel és színekkel teli szobában. Ám nemcsak a kedélyállapotra hatnak a színek, de egyéb, kézzel fogható egészségügyi hatásai is vannak. Bizonyos színek növelik a koncentrációt, más színek oldják a szorongást, megint más színek a hormonháztartásra gyakorolt hatásuk révén tettekre ösztönöznek - elősegítik a kreativitást.

A számtalan színárnyalatból mi most négyet emelünk ki, de ha te mást szeretsz, akkor játssz nyugodtan a színekkel:

Narancs - A narancssárga egyértelműen energetizáló szín. Jókedvre derít, növeli az önbizalmat és tettekre sarkall. Bánj azonban csínján vele, mert a túl sok narancs felfokozott érzelmi álapotot idéz elő, nyugtalanná válhatsz tőle.

Világoskék - Az ég kékje optimista hatást kelt, megnyugtat, valósággal simogatja az idegrendszert. A babakék persze nem feltétlenül való irodába, de ha a kék több árnyalatával operálsz, nem lőhetsz mellé.

Magenta - A Life.hu munkatársaként a magentát semmiért nem hagynánk ki a sorból. Miért? Mert erőteljes szín, de nem agresszív (ellentétben például a vörössel). Munkára ösztönöz, miközben hagy álmodozni is: szinte csalogatja az ötleteket.

Mohazöld - Sokan teszik le a voksukat a mohazöld mellett, mert olyan finom, mint egy nagy, meleg takaró. Jó beleburkolózni, de azért nem altat el. Csak éppen otthon érzed magad tőle, és beindul a fantáziád. Olyan munkahelyeken ajánlott, ahol a szabadon szárnyaló gondolatokból születik a termék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.