Évente tízezer végtagot amputálnak Magyarországon: kiderült, miért

Forrás: Thinkstock -
betegség halál érszűkület szívderítő egészség amputáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha most magunk elé képzelnénk az alábbi "adatot", vélhetőleg rosszul lennénk: évente körülbelül tízezer végtagot amputálnak Magyarországon, hétezret kifejezetten amiatt, mert az érszűkület miatt menthetetlenné válik.

Éhen halnak a szövetek

Az érszűkületnek azt nevezzük, amikor a verőerek fala merevvé válik, csökken a belső átmérő, így a szállítani kívánt vér mennyisége is csökken. Emiatt az érintett szövetek tápanyag- és oxigén-ellátottsága egyre rosszabb lesz. Amikor a keringés annyira leáll, hogy a végtagon fekélyek keletkeznek és azok elfertőződnek, akkor gyakran már csak az amputáció marad - hiszen egy végtag elvesztése után még lehet élni, ám ha nem tesznek semmit, akkor a fertőzés és egyéb szövődmények miatt a beteg meghalna.

Forrás: Thinkstock

Nemzetközi felmérések adatai azt mutatják, hogy ha a tünetek megjelenését követő öt éven belül nem diagnosztizálják a betegséget és nem kezdik kezelni a pácienst, akkor öt éven belül 10 kezeletlen betegből három meghal. A következő öt éven belül újabb két ember hal meg a tíz beteg közül. Ha azonban gyógyszerekkel, műtéttel beavatkoznak, akkor ez a folyamat kordában tartható.

Azért is fontos a betegség felismerése, mert a halálozást nem feltétlenül a végtag elfekélyesedése okozza: az érszűkület a test összes erét érinti, így a beteg szívinfarktust vagy stroke-ot kaphat.

Az alsó végtagi érszűkület egyik legjellemzőbb tünete a járás közben fájó, begörcsölő láb. Időben felismerve a betegséget a láb még megmenthető az amputálástól, illetve így még megelőzhető a szívinfarktus, stroke.

Hogy miért veszélyeztetettek az 50 év felettiek, és hogy miképpen működik az önellenőrzés, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Az ebolából meggyógyultak, de megvakultak - íme, a posztebola-szindrómahttp://www.life.hu/drlife/20150216-posztebola-szindroma.htmlGyanítható volt, hogy az ebolából felgyógyult emberek egészsége soha nem lesz olyan, mint a fertőzés előtt. Ahhoz túl nagy volt a megpróbáltatás, és ha a fizikai állapot valamelyest stabilizálódott is, a vírus rombolása életre szóló károkat okozott a szervezetben.Dr. Life--Gégemetszést hajtottak végre Bobbi Kristina Brownonhttp://www.life.hu/drlife/20150220-bobbi-kristina-brownon-gegemetszest-hajtottak-vegre-orvosai-es-allapota-tovabbra-is-kritikus.htmlHiába a beavatkozás, a források szerint Whitney Houston és Bobby Brown közös lányának állapota továbbra is kritikus.Dr. Life--Pattanáspara - agresszió és öngyilkos szándék - a léleknek is fáj az aknehttp://www.life.hu/drlife/20150216-a-pattanasos-bor-befolyasolja-a-teljes-eletminoseget.htmlA pattanással elcsúfított bőr, különösen, ha az arcot érinti, a beteg teljes életminőségét átírhatja.Dr. LifeThinkstockÚjra műteni kell Tóth Gabi édesanyját: "Már nem sokáig tartható ez az állapot!"http://www.life.hu/drlife/20150219-toth-gabi-edesanyjat-ujra-muteni-kell-elkopott-terdizulete-miatt.htmlTóth Gabi édesanyját, Erikát továbbra is erős fájdalmak kínozzák annak ellenére, hogy egyszer már megműtötték, de a beavatkozás nem sikerült, és tovább súlyosbodott az állapota. Tóth Gabi szerint felháborító, ami az édesanyjával történik.Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huBaleset érte Galambos Erzsit - Eltört a színésznő bordájahttp://www.life.hu/drlife/20150219-baleset-erte-galambos-erzsi-szinesznot-a-jozsef-attila-szinhaz-orokos-tagjat.htmlKutyasétáltatás közben érte baleset a 83 éves, Kossuth-díjas színésznőt. Galambos Erzsi megbotlott és elesett. Dr. LifeOrigoEgészséges torna? Erre figyelj, hogy ne fertőződj meg fitnesz-baktériumokkalhttp://www.life.hu/drlife/20150216-a-sporteszkozok-bakterumokkal-fertozottek.htmlNe gondold, hogy ufó vagy, se azt, hogy mások kényes tisztaságmániásnak látnak csak azért, mert fontos számodra a sporteszközök higiéniája. Minél többen használják ugyanazt a gépet vagy eszközt, annál indokoltabb lehet az óvatosság.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.