Az alvás az a csokiöntet a tejszínhabon - ma van az Alvás Világnapja

Forrás: Thinkstock -
betegség psziché család egészség tudatalatti alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a kijelentés egy cseppet sem túloz, hiszen aligha van olyan szükség, ami ennyire kellemes lenne, lehetne, mint az alvás. Az alvás csodás folyamata nélkül se testünk, se lelkünk nem tudná feldolgozni a hatásokat, élményeket, ingereket.

Alvás közben végzi el a tudatalatti azokat a rehabilitációs folyamatokat, amelyek nélkül másnap nem lenne ébredés. A szervezet alvás közben végzi el a szabályozó feladatokat is - a finom állítások például csak ilyenkor történnek meg. Alvás közben termelődnek a szükséges hormonok, és persze az agy ilyenkor tesz rendet: iktat, mélyre temet, feldolgoz vagy éppen felszínre hoz olyan dolgokat, amelyek különben egyetlen hatalmas káoszként kavarognának a lelkünkben.

Forrás: Thinkstock

Egyértelmű tehát, hogy alvásra szükség van, de mitől lesz több és finomabb az alvás, mint más szükséges folyamat?

A Life.hu nyolc csodás érvet is talált, hogy mitől édes, vagy milyen az édes alvás

1. Egy nehéz nap végén, forró fürdő és forró kakaó után a frissen húzott ágyneműbe dőlni - valami igazán fantasztikus élmény.
2. Ebéd utáni szundi egyedül. Csodás húsz perceket lehet így megélni!
3. Ebéd utáni szundi a szerelmünkkel - mert lehet fokozni azt a csodás húsz percet.
4. Ebéd utáni szundi a csöppségünkkel. Nem kell megmagyarázni milyen édes lehet az az egy lopott órácska a babaillatban, a meleg kis testtel összegömbölyödve.
5. Egy isteni szex után, még fürödve a verítékben, összetapadva azzal, akit szeretünk
6. Szülés után. Egyik kolléganőnk szerint élete legcsodásabb alvásai azok voltak, amikor megszülettek a gyerekei és ő kimerülten, elégedetten és boldogan álomba sodródott.
7. Visszaaludni. Bizony fantasztikus érzés, amikor elfelejted kiiktatni a vekkert, felébredsz, düh helyett boldogan kondstatálod, hogy tévedés az egész, ma nem kell hajnalban kelni. Mi a jó benne? Hogy mire ezt végiggondolod, már újra álomba is merültél.
8. Őrizni valaki más álmát - például a kisbabánkét, miközben csak a szemünkkel simogatjuk arcát, ökölbe zárt csöpp kezét, tökéletes ívű szempilláit.

Az alvó kisgyerek valóban képes ámulatba ejteni a felnőtteket. Erre bizonyíték ez a két csodás fotósorozat is.

Az elsőt egy anyuka Queenie Liao készítette, aki egészen másképp értelmezte a délutáni alvást, mint a többi kismama. Szundizó kisfiáról készült fényképei, amelyek azt találgatják, miről is álmodik kisfia, mára bejárták a világhálót.

A második egy, a bölcsőhalál megelőzésének kampány keretein belül készült.

Mennyi az annyi?

Fontos tudni azonban, hogy a szervezet egészséges működéséhez megfelelő mértékű alvásra van szükséged. Ezt egy korábbi cikkünkben már részletesen ismertettük. Annyit alszol, amennyit kell? Most kiderül! c írásunk szerint a kialvatlanság nem csupán depresszióhoz, elhízáshoz és akár rövidebb élettartamhoz is vezethet, hanem számos más megbetegedés forrása is lehet. Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány (bizony, ott olyan is van) összehívott egy szakértőkből álló csapatot, hogy véget vessen a találgatásoknak és vizsgálják felül: mennyi az elegendő alvás.

Forrás: Thinkstock

A csoportot Charles Czeisler harvardi professzor vezette, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a túl sok szunyálás is legalább olyan káros, mint az alváshiány. Az általa megadott, korcsoportonként meghatározott irányértékeket a The Atlantic közölte, íme a mérték:

Újszülöttek (0-3 hónapos korig): 14-17 óra (előtte 12-18 óra)
Csecsemők (4-10 hónapog korig): 12-15 óra (előtte 14-15 óra)
Kisgyermekek (1-2 éves korig): 11-14 óra (előtte 12-14 óra)
Óvodáskorúak (3-5 éves korig): 10-13 óra (előtte 11-13 óra)
Iskoláskorú gyerekek (6-13 éves korig): 9-11 óra (előtte 10-11 óra)
Tinédzserek (14-17): 8-10 óra (előtte 8,5-9,5 óra)
Fiatal felnőttek (18-25): 7-9 óra (új korcsoport-kategória)
Felnőttek (26-64): 7-9 óra (új korcsoport-kategória)
Idősebb felnőttek (65-től): 7-8 óra (új korcsoport kategória)

Egy korábbi cikünkben ennél is részletesebben ismertettük, miért is van szükség az elegenedő mértékű, és egészséges alvásra. Az alváshiány tönkreteheti az életedcímű cikünkben kilenc brutális hatásra hívtuk fel a figyelmet.
Többek között súlyos memóriazavarokat okozhat, hiszen az alváshiány károsan befolyásolja az agykéreg működését, megzavarja azoknak az agyhullámoknak a működését, amelyek az „emlékek” megszilárdításáért felelősek. Az agy által befogadott információk nem képesek normál módon a megfelelő „helyre” kerülni.

Felelős a szexuális élet működéséért
Alváskutatók szerint az alváshiány rendkívül gyakran játszik szerepet nőknél és férfiaknál egyaránt az alacsony libidó kialakulásában. A csökkent alvás, a nehéz - felriadásokkal, megszakításokkal járó - alvás iszonyatos fáradtsághoz és feszültséghez vezet, amely egyértelműen gátolja a szexuális élet kiteljesedését.

Forrás: Thinkstock

Idő előtti öregedés köszönthet be
Nem véletlenül mondják, hogy a legjobb kozmetikus az alvás. A kialvatlanság ugyanis valóban korai idősödést okoz, és ez nemcsak látszat, mint a sötét, karikás szem. A súlyos alváshiány miatt ugyanis a szervezet több kortizol stresszhormont termel, a kortizol pedig roncsolja a kollagént. Fiatalok, kamaszok krónikus alváshiánya a növekedési hormon mennyiségébe szól bele. Ha nem alszanak eleget a gyerekek, akkor kórosan lelassul a növekedésük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.