Először hajtottak végre sikeres péniszátültetést - Az egyik legnagyobb kihívást a donor megtalálása jelentette

Forrás: Thinkstock -
pénisz műtét péniszátültetés transzplantáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Stellenbosch Egyetem közleménye szerint az egyetem és a fokvárosi Tygerberg kórház együttműködésében tavaly december 11-én kilencórás műtét során halott donortól származó hímtagot ültettek át  egy 21 éves férfira, aki három évvel korábban egy elfuserált  körülmetélési rítus következtében veszítette el nemi szervét.

Az orvosok nagy meglepetésére a páciens már három hónap alatt visszanyerte minden urológiai és reprodukciós képességét, messze felülmúlva a várakozásokat - közölte Andre van der Merwe, a sebészcsoport és az egyetem urológiai tanszékének vezetője nyilatkozata alapján az MTI. A szakember hozzátette: az eredeti célkitűzés az volt, hogy a páciens két éven belül tudja teljes körűen használni új szervét.

Forrás: Thinkstock

A decemberi transzplantáció az első volt egy kísérletsorozatban, amelyben további kilenc hasonló átültetést terveznek a Dél-afrikai Köztársaságban. Az efféle transzplantációkra Dél-Afrikában nagyobb szükség van, mint a világ más részein, mert az országban évi átlagban becslések szerint 250 fiatal férfi veszíti el nemi szervét orvosi beavatkozások, mindenekelőtt a hagyományos afrikai beavatási szertartás (körülmetélés) szövődményeként. A gyakorlat nemcsak csonkolódást, hanem halált is okoz: 2008 és 2013 között 486 fiatal férfi halt bele a felnőttkorban végrehajtott körülmetélés szövődményeibe.

A szokatlan transzplantáció esetében az egyik legnagyobb kihívást a donor megtalálása jelentette - mondták az orvosok, és a történet "hősének" nevezték a szerveit felajánló férfit és hozzátartozóit. Mint közölték, a meg nem nevezett elhunyt donor több más testrészét is felhasználták transzplantációra.

A dél-afrikai sebészek szerint az átültetést a jövőben alkalmazni lehet a nemzőszervüket rák következtében elveszítő férfiak esetében, sőt végső eszközként akár az impotencia "gyógyítására" is. A Dél-afrikai Köztársaság történelmileg úttörő szerepet játszik a szervátültetésekben: 1967-ben egy fokvárosi kórházban hajtotta végre a világ első szívátültetését a legendás Chris Barnard professzor. A dél-afrikai egyetem tudomása szerint Kínában 2005-ben már végrehajtottak egy hímvessző-átültetést, ám az sikertelennek tekinthető, mivel a páciens két hét után az új szerv eltávolítását kérte az orvosoktól pszichés okokból.

Kapd el a frakkját! Az egészségügyi hatalom a nők kezében van? http://www.life.hu/drlife/20150312-hamarabb-fordulnak-szakemberhez-a-nok-mint-a-ferfiak.htmlAzok a nők, akik krónikus betegséggel küzdenek, a férfiaknál 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak szakemberhez, ha mentális problémák tüneteit észlelik magukon – derült ki egy friss amerikai kutatásból.Dr. LifeThinkstockLattéra fel! Végre hivatalosan is egészséges a kávéfogyasztáshttp://www.life.hu/drlife/20150312-szivderito-vegre-hivatalosan-is-egeszseges-a-kavefogyasztas.html570 oldalas szakértői ajánlást készítettek az Egyesült Államokban az egészséges táplálkozás új irányelveiről, amely tartalmaz néhány meglepetést is. A tanulmány például zöld jelzést ad a korlátozott mennyiségű koffeinfogyasztásnak, és nem próbálja a továbbiakban kontrollálni az amerikaiak étkezése során bevitt koleszterin szintjét.Dr. LifeThinkstockNincs állásod? Ne veszítsd el a mosolyod!http://www.life.hu/drlife/20150305-a-munkanelkuliseg-karos-hatasai.htmlA munkanélküliek egyik legfőbb panasza, hogy a hosszú és sokszor kilátástalannak tűnő álláskeresés vészesen csökkenti az önbizalmukat. Egy új kutatás most azt mutatta ki, hogy a munkanélküliség nemcsak az önbizalmat ássa alá, de az emberek alapvető személyiségjegyeit is megváltoztatja, ezért idővel kevésbé lelkiismeretessé és barátságtalanabbá válhatnak.Dr. Life--Csodakutya, aki kiszagolja a rákothttp://www.life.hu/drlife/20150313-frankie-a-kutya-ki-tudja-szagolni-a-rakot-es-a-pajzsmirigy-betegseget.htmlFrankie, a németjuhász keverék imád sétálni, a jutalomfalatokat és játszani, ahogy az összes többi kutya. De egy dolog biztosan megkülönbözteti társaitól: 90 százalékos pontossággal szimatolja ki a rákot.Dr. Life--Pataki Zita megmentette édesanyja életéthttp://www.life.hu/drlife/20150312-pataki-zita-az-rtl-klub-musorvezetoje-megmentette-edesanyja-eletet-amikor-strokeot-kapott.htmlAz időjós éppen akkor érkezett édesanyja lakásába, amikor az asszony stroke-ot kapott. Zitának így időben sikerült mentőt hívnia. Dr. Life--5 éve nem evett semmit Nicola – Szörnyű betegség kínozzahttp://www.life.hu/drlife/20150311-gasztroparezis-betegsege-miatt-nem-evett-semmit-5-eve-nicola-nichols.htmlA 25 éves Nicola Nicholsról családja és orvosai is sokáig azt hitték, étkezési zavartól szenved. A fiatal lány rosszulléteit azonban kiderült, valami egészen más okozza: néhány évvel ezelőtt úgynevezett gasztroparézist diagnosztizáltak nála.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.