Újabb jó hír a húsvét sztárjáról: A tojás véd a cukorbetegség ellen

Forrás: Thinkstock -
betegség cukorbaj szívderítő tojás cukorbetegség húsvét egészség cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.

A Kelet-Finnországi Egyetem szakemberei több mint 2300 42-60 év közötti férfi étkezési szokásai alapján megállapították, hogy a tojásevés nemcsak a betegség alacsonyabb kockázatával, hanem alacsonyabb vércukorszinttel is párosul.

Forrás: Thinkstock

Feltárták, hogy 37 százalékkal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a férfiaknál, akik négy tojást ettek egy héten, mint azoknál, akik csupán egyet. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor az olyan tényezőket, mint a fizikai aktivitás, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldség-és gyümölcsfogyasztást figyelembe vették.

Kimutatták ugyanakkor azt is, hogy négynél több tojás fogyasztása nem jár több előnnyel.
Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tojás számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hatással lehet a glükóz-anyagcserére és az alacsony szintű gyulladásra.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem szabad növelniük a tojásfogyasztást, mivel az növeli a szívbetegségek kockázatát náluk. Hogy a betegeknek mire kell figyelnük, és mit javasolnak a dietetikusok, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Méhlepénykoktél, vitaminkapszula - ez kell a kismamának?http://www.life.hu/drlife/20150330-mehlepenybolkeszult-vitaminkoktel.htmlA méhlepényükből készült smoothie-val erősíti egy angliai nő a kismamákat.Dr. LifeThinkstockA tojás önmagában nem bűnös!http://www.life.hu/drlife/20150403-szivderito-a-tojas-onmagaban-nem-bunos.htmlMíg évekkel ezelőtt óvtuk a tojásfogyasztástól a szívbetegeket, de még az egészségeseket is, addig mára sokat enyhült a szakemberek véleménye. A következő napokban biztosan több tojás fogy majd az átlagnál - nézzük, mi is van benne!Dr. LifeThinkstockHogyan űzzük el a fejfájást természetes módszerekkel? Öt csodás tipp fejfájás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20150330-fejfajas-ellen-termeszetes-megoldasok.htmlA fejfájás soha nem jön jókor, sőt mindig a legalkalmatlanabb órában érkezik, és nincs tekintettel a körülményekre, a helyzetedre vagy a céljaidra. Dr. LifeThinkstock7 tuti tipp haspuffadás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20150403-7-bevalt-tipp-haspuffadas-es-kellemetlen-teltsegerzet-ellen.htmlAz ünnepi eszem-iszomban bizony előfordul, hogy egy-egy kiadós ebéd vagy vacsora után kellemetlen teltségérzetet tapasztalunk. Mindenkinél változó, hogy melyik élelmiszerre hogyan reagál a szervezete, ám néhány bevált módszerrel sokat tehetünk a haspuffadás ellen.Dr. Life--Intim neszek, szagok, szellentés, szégyenskála - Te mire vagy képes, hogy ne bukj le a szaggal?http://www.life.hu/drlife/20150329-intim-neszek-es-szagok-szellentes-urites-eseten.htmlEmberek milliói rettegnek attól, hogy valaki meghallja a szellentéssel, vécézéssel járó zajokat – derült ki egy friss kutatásból, amely a leggyakoribb taktikák között említi a csapfolyatást és a ventillátor bekapcsolását.Dr. LifeThinkstockVeszélyesebb, mint a rák: egyre többen halnak bele kórházi fertőzésekbehttp://www.life.hu/drlife/20150331-egyre-tobben-halnak-meg-korhazi-fertozesek-kovetkezteben-a-semmelweis-alapitvany-adatai-alapjan.htmlA legfrissebb adatok szerint 15 év múlva már többen veszítik életüket egy-egy kórházi fertőzés következtében, mint daganatos megbetegedésben.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.