"Néha minden tajték és hortyogás nélkül eloltja az embert" - Ilyen a stroke!

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő stroke egészség életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban a stroke - gutaütés, szélütés - kiemelt népegészségügyi probléma, leggyakoribb oka az egyén tartós rokkantságának, függőségének, és az összes betegség között a legnagyobb a gazdasági terhe. Évente mintegy 50 ezer új esetet regisztrálnak. A halálozás az utóbbi időben csökkent ugyan, de ez nem az előfordulás gyakoriságára, hanem a kezelés, ápolás, rehabilitáció fejlődésére utal.

"Jele ennek a nagy nyavalyának a hirtelen és nagy hortyogással való leroggyanás, melyben gyakorta az ábrázat is elfordul, könnyei embernek akaratlan ellen folynak, szája eltátódik, szeme vagy béhunyva, vagy pedig kinyitva marad, gyakorta tajték-túrás; noha mikor igen nagy grádusban vagyon, néha minden tajték és hortyogás nélkül eloltja az embert." Ez az évszázadokkal ezelőtti, korabeli írás - Pax Corporis - így emlékeztet a betegség tüneteinek felismerésére. (Pápai Páriz Ferenc)

Forrás: Thinkstock

A betegség tünetei: féloldali bénulás, beszéd- és látászavarok, szédülés, a tájékozódási vagy az emlékezőképesség zavara. Ezek lehetnek múló jellegűek vagy tartósak, de súlyosabb esetben halálhoz is vezethetnek. Kezelési lehetőségei korlátozottak, ezért is nagy jelentőségű a megelőzés szerepe.

Magas vérnyomás, dohányzás: Az agyi érbetegség prognózisát nagyban befolyásolja, hogy mekkora terület maradt vérellátás nélkül, vagy éppen kapott túl sok vért, meddig tartott a vérellátási zavar, illetve mely esetleg életfontosságú központokat érinti az elváltozás.

Az agyérbetegség kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőkről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.