Most akkor szedjünk D-vitamint vagy ne? Mi legyen?

betegség D-vitamin vitamin szívderítő egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A genetikailag meghatározott alacsony D-vitaminszint a rákos és egyéb okú halálozással összefüggést mutat, ugyanakkor a kardiovaszkuláris halálozást nem befolyásolja. A British Medical Journalben közelmúltban megjelent közlemény eredményei arra utalnak, hogy a korábbi megfigyeléses vizsgálatokkal szemben az alacsony D-vitaminszint és a szív-érrendszeri halálozás között nincs összefüggés.

A tanulmány fővizsgálója, Prof. Nordestgaard (University of Copenhagen) szerint az a tény, hogy korábbi adatok szoros összefüggést véltek felfedezni a D-vitaminhiány és a fokozott halálozás között, inkább arra vezethető vissza, hogy a D-vitaminhiány az egészségtelen életmód, a rossz körülmények és táplálkozás markere (jelzője), és ez torzíthatta el a korábbi megfigyeléses vizsgálatok eredményeit.

A dán kutatócsoport tanulmánya a résztvevők genetikai vizsgálatán alapult – ugyanis a gének eltérései nem magyarázhatóak az egészségtelen életmóddal vagy rejtett betegséggel.

Így is meglepő volt, hogy egyes betegségekkel szemben kimutatható volt a D-vitamin védő hatása. A kutatók ugyanis nem számítottak arra, hogy a genetikailag alacsony D-vitaminszint befolyásolja a mortalitást. Meglepetést okozott, hogy összefüggést találtak a daganatos és egyéb okú mortalitással. Igaz, az összefüggés így is csak a szignifikancia határán volt, így az eredmények alapján még nem lehet biztosan állítani, hogy a D-vitamin pótlás előnyös a daganatos mortalitás csökkentésére, vagyis mindennapi terápiás gyakorlatunkat ezek az eredmények még nem fogják megváltoztatni.

Most akkor szedjünk D-vitamint vagy ne?

Amíg a D-vitamin pótlást vizsgáló két nagy randomizált tanulmány, az amerikai Vitamin D and Omega-3 trial (VITAL) és a Finnish Vitamin D Trial (FIND) 2017-re várható eredményei nem látnak napvilágot, a kardiológiai szempontból legalábbis mindössze a természetes módon történő D-vitaminpótlás javasolható, vagyis az óvatos napozás valamint a D-vitaminban gazdag étrend, pl. az olajos halak fogyasztása.

A D-vitaminpótlás hatását más összefüggésben is vizsgálták. Hogy melyek ezek, és hogy a D-vitaminpótlás valóban előnyös hatással van-e a vérnyomásra, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Íme 4 hatásos pszichológiai trükk, hogy kitarts az életmódváltás melletthttp://www.life.hu/drlife/20150410-az-eletmodvaltast-ezert-hagyjuk-abba.htmlAz életmódváltás igénye előbb-utóbb minden ember életébe beköszön. Van, aki időben vált, sokan azonban későn kapnak észbe. A leggyakrabban azonban egy olyan forgatókönyv szerint zajlik a történet, ahol újra meg újra felmerül a gondolat, el is indul a változás, de mégis belebuknak a szereplők az életmódváltásba.Dr. Life--Tóth Gabi: „Fel akartak rakni a donorlistára"http://www.life.hu/drlife/20150416-toth-gabi-enekesnot-fel-akartak-rakni-a-donorlistara-miutan-daganatot-talaltak-a-majan.htmlSúlyos betegségéről vallott őszintén az énekesnő a Story magazinnak adott interjújában.Dr. LifeOrigoRejtélyes betegséggel műtötték Alessandra Ambrosiothttp://www.life.hu/drlife/20150415-alessandra-ambrosio-modellt-los-angelesben-mutottek.htmlA Victoria's Secret angyala vasárnap még a Coachella fesztiválon bulizott, kedden pedig Los Angelesben műtötték. De mi lehet a baja?Dr. Life--„Nem kértem altatást, így tudtam kifizetni" – Abortuszáról vallott Jemima Kirkehttp://www.life.hu/drlife/20150415-jemima-kirke-szineszno-altatas-es-erzestelenites-nelkul-tudta-csak-kifizetni-az-abortuszat.htmlA Csajok című sorozat sztárja nyolc évvel ezelőtt esett teherbe akkori barátjától. Jemima Kirke akkor úgy döntött, nem vállalja a babát – ennek megpróbáltatásairól beszélt egy, a nők gyermekvállalási jogaiért küzdő szervezet videójában.Dr. Life--Tom Hanks felesége is eltávolíttatta melleithttp://www.life.hu/drlife/20150415-tom-hanks-felesege-is-eltavolittatta-melleit-ahogy-angelina-jolie-is.htmlTom Hanks felesége, Rita Wilson is melleinek eltávolíttatása mellett döntött, ahogyan Angelina Jolie is tette korábban. Dr. LifeAFPElhunyt a csodálatos hangú énekeshttp://www.life.hu/drlife/20150415-percy-sledge-enekes-elhunyt-rakban.htmlHetvenhárom évesen, hosszú betegség után elhunyt Percy Sledge.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.