Ha túl sokat játszol telefonos játékkal, elveszítheted a hüvelykujjadat!

Forrás: Thinkstock -
endorfinok fájdalomcsillapítás játék baleset telefon fájdalom ujj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint hat héten keresztül egész nap egy telefonos játékkal szórakoztatta magát egy férfi, aminek következtében a hüvelykujjának egy ínja elszakadt. Fájdalmat nem érzett, de nem tudta mozgatni a hüvelyujját, ezért fordult orvoshoz. A szakemberek szerint ez nem csoda: a játék során felszabaduló örömhormonok természetes fájdalomcsillapítóként szolgálnak egy ilyen helyzetben.  

A 29 éves kaliforniai férfi saját bevallása szerint hat-nyolc héten keresztül, megállás nélkül a Candy Crush Saga nevű telefonos játékkal múlatta az időt, és csupán azért kérte szakember segítségét, mert egy idő után nem tudta mozgatni a hüvelyujját. Kiderült, hogy ínszakadás történt, de a férfi a játék hevében észre sem vette, hogy súlyosan megsérült.

Forrás: Thinkstock

A JAMA Internal Medicine című szaklapban bemutatott eset érdekes tanulsága, hogy a játék során felszabaduló endorfinok és az adrenalin természetes fájdalomcsillapítóként működnek, így a páciens ilyenkor sokáig nem érez fájdalmat. A Keele University 40 fős kutatása során kiderült, hogy a fájdalmat 65 százalékkal jobban bírjuk, miután agresszív játékokkal szórakoztattuk magunkat, míg a szelídebb játékok esetében nincs ilyen összefüggés.

Ez a jelenség az egyik oka is lehet a játék-függőségnek: a játékos egyszerűen fájdalomcsillapítóként használja a játékot, s egy idő után már szinte képtelen elszakadni tőle.

Biztató jelek: Bianchi egyre jobban van! http://www.life.hu/drlife/20150412-bianchi-a-balesetet-szenvedett-sportolo-egyre-jobban-van.html Ellentétes információk tömkelege lát napvilágot a 25 éves, balesetet szenvedett Jules Bianchi állapotát illetően. Ezúttal állítólag édesapja adott interjút, amiben azt üzeni a világnak: fia egyre jobban van! Dr. Life -- Czeizel Endre kivetette a prosztatáját - egy genetikai vizsgálat eredménye miatt tette http://www.life.hu/drlife/20150411-czeizel-endre-egy-genetikai-vizsgalat-szerint-idos-korara-prosztata-rakja-lenne-ezert-kivetette-azt.html A nemrég 80. születésnapját ünneplő Czeizel Endre arra számított, hogy prosztatarákja lesz, egy genetikai vizsgálat szerint ugyanis erre 96 százalék esélye van. Ezért kivetette a prosztatáját. Dr. Life Fotó: Zsigmond László/Life.hu "22 éve hallgatok" - Michael Jacksont ismét molesztálással vádolják http://www.life.hu/drlife/20150405-michael-jacksont-molesztalassal-vadolja-ket-felnott-ferfi-azt-allitjak-mikor-gyerekek-voltak-a.html Michael Jackson többször keveredett már gyanúba gyermekmolesztálás kapcsán. Most, halála után ismét ezzel vádolják - előkerült két áldozat Dr. Life -- Czeizel Endre kivetette a prosztatáját - egy genetikai vizsgálat eredménye miatt tette http://www.life.hu/drlife/20150411-czeizel-endre-egy-genetikai-vizsgalat-szerint-idos-korara-prosztata-rakja-lenne-ezert-kivetette-azt.html A nemrég 80. születésnapját ünneplő Czeizel Endre arra számított, hogy prosztatarákja lesz, egy genetikai vizsgálat szerint ugyanis erre 96 százalék esélye van. Ezért kivetette a prosztatáját. Dr. Life Fotó: Zsigmond László/Life.hu Upsz! Angelina Jolie kopaszodik - lesifotó! http://www.life.hu/drlife/20150405-angelina-jolie-t-vasarlas-kozben-fenykepeztek-le-a-gyerekeivel-ahol-latszik-hogy-kopaszodik.html Angelina Jolie shoppingolni indult gyerekeivel. Akkor még nem sejtette, milyen fotó készül majd róla. Dr. Life -- Megerőszakolták, fotót posztoltak róla, öngyilkos lett - a tinilány nem bírta elviselni a szégyent http://www.life.hu/drlife/20150118-megeroszakoltak-fotot-posztoltak-rola-ongyilkos-lett-a-tinilany-nem-birta-elviselni-a-szegyent.html A 15 éves, öngyilkosságba kergetett lány története bejárta a világsajtót. Az, aki az egész lavinát elindította, a jogerős ítélet szerint mégis megúszta a börtönt. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.