Erkölcsös-e belenyúlni egy embrió génjeibe?

Forrás: Thinkstock -
embrió gének erkölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A korai embriók génmanipulációjához a molekuláris eszköztár készen áll, de az erkölcsi alapok ingoványosak. Sok kutató úgy gondolja, hogy az erkölcsi választóvonal ott húzódik, ahol az ember által létrehozott génmódosítások örökölhetővé válnak. Mások viszont a várható előnyöket hangsúlyozzák.

A kutatói társadalom egyhangúlag egyetért abban, hogy az emberi embriókon végzett génmanipulációs kísérleteket korlátozni kell. Afelől azonban megoszlanak a vélemények, hogy pontosan miért és hogyan van szükség a szigorú restrikciókra - írja az Origo.

Forrás: Thinkstock

Egyesek úgy vélik, hogy amint az eljárás biztonságosságával kapcsolatos aggályokat sikerül eloszlatni, fényes jövő áll az embrionális génmódosítás előtt: ha élünk vele, olyan örökletes betegségek ellen vehetjük fel a harcot, amelyekkel szemben eddig tehetetlenek voltunk. Mások azonban úgy érvelnek, hogy az embriók DNS-ének manipulálásával erkölcsi Rubicont lépnénk át, hiszen bármilyen változtatást eszközlünk is a korai embrión, az a továbbiakban átadódhat az utódnemzedékekbe.

Ha érdekel a téma, és kíváncsi vagy, milyen lehetőségek rejlenek a jövőben, olvasd el az Origo cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.