Csodafűszerek nincsenek – vagy mégis? Íme, a leghatékonyabb fűszerek a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében!

Forrás: Thinkstock -
fokhagyma fodormenta gyömbér rozmaring fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zöldségek, gyümölcsök és fűszerek kedvező élettani hatásait mindenki ismeri. A különböző betegségek megelőzésében is szerepet játszanak, és bár biztos védelmet egyetlen növényünk sem nyújthat, az egyértelmű, hogy tetten érhetőek bizonyos összefüggések egyes ételek fogyasztása és a betegségek jelentkezése vagy távol maradása között.

A Life.hu most öt olyan fűszert mutat be, amelyek a jelenlegi egészségügyi kutatások szerint segíthetnek a daganatos betegségek megelőzésében.

Kurkuma
A kurkumát a gyógynövények között tartjuk számon, a gyömbérfélék családjába tartozik. Egyik aktív vegyülete a kurkumin, bizonyítottan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, valamint potenciálisan áll ellen a rák fejlődésének. A kurkuma hatásfokát a mai napig kutatják, de az már most is látszik, hogy jelentős szerepet kaphat a prosztata-, a mell- és a bőrrák megelőzésében, valamint a későbbiek során a kezelésében is.

Forrás: Thinkstock

Rozmaring
Az illatos gyógynövény a mediterrán vidékeken él szívesen, tűszerű levelei fantasztikus antioxidáns-forrásnak bizonyultak. A rozmaringnak a szervezet méregtelenítésében – az emésztési problémák felszámolásában van jelentős szerepe, valamint erősíti a szervezet immunrendszerét. A benne található rozmaringsav, illetve karnozol- és karnozinsav blokkolják a például hússütés közben keletkező káros HCA vegyületeket. Antioxidáns anyagai segítenek megkötni a rákos sejtek kialakulásáért felelős oxidált sejteket.

Forrás: Thinkstock

Gyömbér
Ahogy unokatestvére, a kurkuma esetében, a gyömbérnél is a legfontosabb jellemző a rendkívül magas antioxidáns hatás. Egy tanulmányban arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyömbérkivonat egerek prosztatadaganatának méretét 56 százalékkal csökkentette. Egy másik tanulmány szerint a 100 százalékosan tiszta gyömbérkivonatról kimutatták, hogy jelentős daganatnövekedést gátló és sejthalált előidéző hatása van a prosztatarákos sejtekre nézve. További 17 másik, a gyömbérre fókuszáló egészségügyi tanulmány is hasonlóan pozitív hatásról számol be.

Forrás: Thinkstock

Fokhagyma
Rendkívül magas a kén-, arginin-, oligoszacharid-, flavonoid-, valamint szeléntartalma. Számos tanulmány arra mutat rá, hogy a fokozott mértékű fokhagymabevitel csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát, különös tekintettel a vastagbél, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a mell daganatos megbetegedéseire.

Forrás: Thinkstock

Fodormenta
Már az ókorban is előszeretettel alkalmazott gyógynövény, elősegíti az emésztési zavarok, görcsök, hasmenés okozta panaszok enyhülését. Nyugtatja a gyomrot, serkenti az epe működését, rendkívül erős méregtelenítő hatással bír, miközben fájdalomcsillapító hatása is van. A daganatos betegségek kezelésében fontos szerepet játszik: illóolaja segíthet a sugárkezelés mellékhatásainak enyhítésében.

Forrás: Thinkstock

A rossz melltartó rombolja az egészségedhttp://www.life.hu/drlife/20150410-a-rossz-melltarto-negativ-egeszsegugyi-hatasai.htmlHiába vágyunk tökéletes formájú mellekre, még az illúzió megteremtésével is akadnak problémák. Nők milliói viselnek olyan melltartókat, amelyeknek sem mérete, sem kialakítása nem segíti ezt elő, sőt, a nem megfelelő melltartó hosszas viselése súlyos kockázatot is jelenthet az egészségre.Dr. LifeThinkstock6 ok, ami miatt, egészségesebb lehetsz, mint gondolnádhttp://www.life.hu/drlife/20150407-6-ok-amiert-sokkal-egeszsegesebb-vagy-mint-gondolnad.htmlHallottál már a „clean eating" mozgalomról, de nem ezen elvek alapján étkezel? Nem készülsz a maraton lefutására és nem meditációs gyakorlatokkal zárod a napodat? Nyugalom, mindezektől függetlenül is valószínűleg sokkal jobb egészségi állapotnak örvendesz, mint hinnéd.Dr. Life--Az egészségét veszélyezteti a sok munkával Osvárt Andreahttp://www.life.hu/drlife/20150331-osvart-andrea-szineszno-az-egeszseget-veszelyezteti-a-sok-munkaval.htmlSpeciális orvosi kezelésekre kell járnia erős gerincfájdalmai miatt Osvárt Andreának. Vajon mi lesz így vele?Dr. Life--A csóróságra az egészségünk is rámehet: íme, a bizonyítékhttp://www.life.hu/drlife/20150319-szivderito-tenyleg-vedi-a-szivet-az-omega-3-zsirsav.htmlMint ismeretes, tengerihal-fogyasztásunk nem éri el az Európai Kardiológus Társaság (ESC) által heti két alkalommal javasolt gyakoriságot, ami heti 30 deka lenne.Dr. LifeThinkstockKapd el a frakkját! Az egészségügyi hatalom a nők kezében van? http://www.life.hu/drlife/20150312-hamarabb-fordulnak-szakemberhez-a-nok-mint-a-ferfiak.htmlAzok a nők, akik krónikus betegséggel küzdenek, a férfiaknál 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak szakemberhez, ha mentális problémák tüneteit észlelik magukon – derült ki egy friss amerikai kutatásból.Dr. LifeThinkstockMeztelen egészség – intim védelem, ha lekerül a fehérnemű, vagy ha fel sem húzodhttp://www.life.hu/drlife/20150204-intimvedelem-fehernemumentes-helyzetekre.htmlSzexi és kényelmes, állítják sokan, akik hódolnak a fehérnemű nélküli élet szabadságának, de talán nem gondolják végig, hogy a bugyi nem véletlenül került be a női ruhatárba.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.