Az alacsony férfiakkal csak a baj van?

Forrás: Thinkstock -
betegség magas szívderítő testmagasság alacsony egészség magasság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy brit vizsgálat, amely korábbi kutatások adatait összegezte, arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés lehet a testmagasság és a szívkoszorúér-betegségre való hajlam között. Ráadásul a kockázat annál nagyobb, minél alacsonyabb az illető.

A CARDIOGRAMplusC4D elnevezésű, több, mint 193 000 európai ember bevonásával lefolytatott kutatás genetikai adatait feldolgozó vizsgálat (amelynek eredményeit április 8-án a New England Journal of Medicine cmű szaklapban hozták nyilvánosságra) kimutatta, hogy az átlagos magassághoz képest minden 6,5 cm-nyi eltérés 13,5 százalékkal növeli a szívkoszorúér-betegség relatív kockázatát. Más szóval, egy 150 centiméter körüli testmagasságú férfinek egy 180 cm testmagasságúval összehasonlítva 60 százalékkal nagyobb kockázattal kell számolnia - tájékoztat a Szívderítő.hu.

Forrás: Thinkstock

A Dr. Christopher P. Nelson, a brit Leicesteri Egyetem munkatársa vezette kutatócsoport szerint kis részben az alacsonyabb emberek rosszabb lipidprofiljával, nagyobb részben viszont azokkal a közös biológiai folyamatokkal magyarázható, amelyek egyrészt a magasságot, másrészt viszont az érelmeszesedés kialakulását határozzák meg.

Dr. Nilesh J. Samani: a Leicesteri Egyetem kutatója szerint...

A kutatásnak természetesen nincs a klinikai gyakorlatot befolyásoló üzenete, hiszen a magasság olyan adottság, amellyel semmit nem tudunk kezdeni. A cél inkább az volt, hogy magyarázatot találjunk az ilyen összefüggésekre, és megmutassuk, milyen összetett a szívkoszorúér-betegség genetikai alapja.

A Szívderítő.hu írásából az is kiderül, hogy a férfiaknál van kapcsolat, a nőknél azon nincs. Hogy miként lehetséges ez? Kattints a válaszért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.