Vezetés közben is kell inni – csak nem mindegy, mit!

Forrás: Thinkstock -
ittas vezetés víz folyadékfogyasztás dehidratáció kutatás alkoholfogyasztás tanulmány baleset autóvezetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a nem elegendő folyadékfogyasztás ugyanúgy hat az autóvezetőkre, mintha alkoholittasan ültek volna a volán mögé.

A dehidratáció ugyanolyan káros, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás – derül ki a Loighborough-i Egyetem nemrég publikált tanulmányából.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A kutatók autóvezetőket vetettek alá a tesztnek, amely szerint azok, akik óránként mindössze 25 milliliter, vagyis csak egynéhány korty vizet kaptak, sokkal többet hibáztak vezetés során, mint azok, akik a 2 deciliter/óra csoportba estek. Megállapításaik szerint a dehidratált vezetők legalább annyit és úgy vétettek, ahogyan az alkohol befolyásoltsága alatt álló sofőrök szoktak. Ilyen hibák közé tartozik például a késői fékezés, vagy a sávból való lesodródás.

Mennyit kell inni egy nap?

Már a csapból is ez folyik: igyál sokat! De mennyi az elég, a kevés, és van-e olyan, hogy túl sok? A Life.hu ITT járta körbe ezt a mindenkit érintő témát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.