A gyermekkori bántalmazás után a test is örökre beteg marad

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő gyermekkor egészség bántalmazás trauma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna? A gyermekkori traumák összefüggésben vannak a későbbi élet során kialakuló magas vérnyomással. Legalábbis ez derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból...

Azoknak a személyeknek, akik gyermekkorukban többszörös traumát éltek meg, például erőszaknak voltak kitéve, elhanyagolták őket, vagy diszfunkcionális családban nőttek fel, fiatal felnőtt korukban szignifikánsan magasabb a szisztolés vérnyomásuk azokhoz a személyekhez képest, akik ilyen traumák nélkül nőttek fel – derül ki a Szívderítő.hu cikkéből.

Forrás: Thinkstock

Megdöbbentő összefüggés:

A gyermekkori traumatikus események és a fiatalfelnőtt-kori magas vérnyomás közti összefüggés még az után is fennáll, hogy javul a társadalmi-gazdasági helyzet, megszűnik a droghasználat, a dohányzás, illetve javulnak egyéb egészségügyi vagy viselkedési jellemzők – olvasható a Medscape cikkében.

"A gyermekkori csapások megélése erősebben növeli a korai életkorban kialakuló magas vérnyomás kockázatát, mint ahogy azt eddig gondoltuk vagy vártuk" – jelentette ki dr. Shaoyong Su (Georgia Regents University) és kutatócsoportja. "A gyermekkori traumákat megélő fiatal felnőttek vizsgálata és a korai beavatkozás fontos irány lehet a későbbi életkorban kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében."

Hogy pontosan miként zajlott a vizsgálat, kik szerepeltek benne, és mi a megoldás, kiderül a Szívderítő.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.