Anyák napja: Vizsgálatok, melyekre feltétlenül kísérd el az édesanyádat

Forrás: Thinkstock -
betegség anyaság anyák napja vizsgálat egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról áprilisban a Life.hu beszámolt, Taylor Swift anyukájánál rákot diagnosztizáltak. Az énekesnő, aki különösen közel áll az édesanyjához, azt kérte karácsonyi ajándékként Andreától, hogy menjen el egy szűrővizsgálatra, hogy megnyugodjanak, nincs semmi baj az egészségével. Így derült ki a betegsége...

A 25 éves sztár a mamája állapotának és kezelésének részleteit titokban szeretné tartani, de Andrea ragaszkodott hozzá, hogy értesítsék a rajongókat: "Azért, mert lehet, hogy a ti szüleitek is túl elfoglaltak a mindennapokban ahhoz, hogy elmenjenek orvoshoz, és lehet, hogy ti majd rá tudjátok venni őket, hogy vizsgáltassák ki magukat, mert minél korábban veszik észre a rákot, annál könnyebben győzhető le" - írta ki Twitter oldalára Swift.

Forrás: AFP

A néha kicsit idegesítő Taylor szavai igen elgondolkodtatóak, főleg így anyák napján. A rohanó hétköznapokban ugyanis sokan nem jutnak el szűrésekre, vagy nem is vetik alá magukat különböző vizsgálatoknak, nehogy kiderüljön valami. Így most nekünk, gyermekeknek kell okosabbnak lennünk, és elküldeni az anyukánkat feleslegesnek tűnő, de lehet, hogy életmentő felmérésekre, ellenőrzésekre.

A Life.hu anyák napja alkalmából olyan vizsgálatokat gyűjtött össze, melyekre fontos, hogy elkísérd 40 feletti édesanyádat, hogy még rengeteg időt tölthessetek együtt, és ne legyen semmi baj.

Minden a háziorvossal kezdődik

Vannak olyan szűrések, amelyekhez nem is kell szakrendelőbe menni; a vérnyomást a háziorvosnál is meg lehet nézetni, éppúgy, ahogy a vércukor- és koleszterinszintet is. Ha már ott vagytok, kérjetek beutalót egy átfogó laborvizsgálatra is, amellyel a pajzsmirigyműködés is ellenőrizhető.

Cukorbeteg-kiskáté: Mennyire ismered a diabéteszt?

Gyakran emlegetjük a cukorbetegséget, azt hisszük, jól ismerjük, pedig sokszor még maguk a cukorbetegek sincsenek teljesen tisztában betegségük sajátosságaival. A Life.hu korábban az Országos Egészségfejlesztési Intézet segítségével gyűjtött össze néhány fontos információt a betegségről.

Ezután következik a nőgyógyász

Az emlőrák elkerülésére a rendszeres, otthoni önvizsgálatot 20 éves kortól havonta ajánlják a szakemberek, 30 éves kortól pedig háromévente érdemes a nőgyógyászoddal is elvégeztetni. 40 éves kor felett pedig fontos, hogy évente egyszer szakorvos is elvégezze a vizsgálatot. A mammográfiára, amelyből már létezik 3D-s változat is, 40 éves kortól háromévente érdemes elmenni, de ha anyukád betöltötte a 45. életévét, akkor kétévente kell rávenned a szűrésre. Ebben a korban évente érdemes elvégeztetnni a méhnyakrák-szűrést is. A rutinvizsgálat azonban kevés: kérjétek a kibővített vizsgálatot, amelyről nagyon részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Forrás: Thinkstock

Előzd meg a rákot! Járj szűrővizsgálatokra!

Korábbi írásunkban részletesen bemutattuk azokat a szűrővizsgálatokat, amelyek segítségével még időben fel lehet fedezni az elváltozásokat, és melyek akár életet is menthetnek. Bemutattuk a tüdőszűrést, a tüdőrák után a második leggyakrabban kifejlődő rosszindulatú daganat, a prosztatarák felismerésének módját, a vastagbél- és a bőrrák vizsgálatait, és szót ejtettünk a szájban keletkező, rosszindulatú daganatokról is.

Az anyajegyekről sem szabad megfeledkezni

Lassan, de biztosan érkezik a nyár, és ha a bőr lebarnul, vele barnulnak a pigmentált részek, az anyajegyek is. Később, ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is. Sokan tévesen úgy vélik, hogy a bőr szintjében lévő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott ezekből is kialakulhat rosszindulatú daganat. Ha tehát az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz. Ennek fontosságáról részletesebben itt írtunk korábban.

Forrás: Thinkstock

A fogakra is érdemes odafigyelni:

Fogaink jó állapotának megőrzése nemcsak a szép mosoly, de az egészségünk miatt is fontos. Az elhanyagolt problémák az egész szervezetünkre hatással lehetnek. Ezért fontos, hogy anyukádat a fogorvosához is jegyezd elő, hogy nehogy valami rejtett betegség bujjon meg a szervezetében.
"Én, a nyóckeres kurva" - Avagy így néz ki a kerületfüggő orvosi ellátás? http://www.life.hu/drlife/20150429-en-a-nyockeres-kurva-olvasonk-tortenete-a-nogyogyaszati-jarobetegellatasrol.html Olvasónkkal, Flórával egy számára igencsak felháborító dolog esett meg egy fővárosi klinikán, ezért úgy döntött, megosztja velünk a történetét. A sztori sajnos nem pozitív, de tanulságos és elgondolkodtató. Dr. Life Thinkstock A gyermekkori bántalmazás után a test is örökre beteg marad http://www.life.hu/drlife/20150430-szivderito-a-gyermekkori-bantalmazasok-magas-vernyomast-okoznak.html Gondoltad volna? A gyermekkori traumák összefüggésben vannak a későbbi élet során kialakuló magas vérnyomással. Legalábbis ez derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból... Dr. Life Thinkstock Még a nyár előtt át kell nézni az anyajegyeinket http://www.life.hu/drlife/20150429-6-ok-az-anyajegyszuresre-a-borunkon-megjeleno-valtozasokat-borgyogyasszal-kell-ellenoriztetni.html A bőrünkön megjelenő elváltozásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen korai felismerés esetén akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők. Dr. Life Thinkstock Te nem is szültél igazán: amikor a császármetszés a gyengeség mértékegysége http://www.life.hu/drlife/20150427-csaszarno-misszio-a-mommytyn-amikor-a-csaszar-gyengesegi-mertekegyseg.html "Hallottam arra utaló mondatokat, hogy én nem is szültem. Csináltam valamit, de azt nem egyedül tettem. Nem harcoltam. Nem küzdöttem eléggé. Biztosan feladtam. Vagy nem is akartam. Nem készültem fel rá. Nem tettem meg mindent. Pff..." - olvasható a #Császárnők misszió néven hirdetett tematikus hét nyitószövegében a Facebookon. De miről is szól ez az egész? Dr. Life -- Jön a nyár – Ints búcsút még most a köszvénynek, ízületi gyulladásoknak! http://www.life.hu/drlife/20150430-izuleti-gyulladasokra-megoldas-a-fizikoterapia-mert-korosztalyban-nemtol-fuggetlenul-lephet-fel.html Kevés olyan ember van, aki úgy éri meg az időskort, hogy semmilyen ízületi problémája nem volt. Az ízületi gyulladások bármelyik korban megkeseríthetik az életünket. Szakértők szerint nem szabad halogatni a heveny vagy krónikus gyulladások kezelését, hiszen akár évekig is elhúzódhat, amíg teljesen meg lehet szüntetni a panaszokat és a velük járó fájdalmat. Dr. Life Thinkstock Elképesztő! Lassan már fogorvoshoz is banki hitelből járunk http://www.life.hu/drlife/20150428-nem-vagyunk-egeszsegesek-felunk-tole-ezert-megsem-jarunk-fogorvoshoz.html Egy országos reprezentatív kutatás feltérképezte a 18 év feletti lakosság fogászattal, szájhigiéniával kapcsolatos attitűdjeit és szokásait, amelyből az derült ki, hogy sokan évek óta nem jártak fogorvosnál. Ez pedig komoly gond... Dr. Life Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.