Paff, a bűvös sárkány 100 Folk Celsius bojtorján gyászhír Muzsay András dalszerző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
69 éves korában elhagyta az árnyékvilágot a Paff, a bűvös sárkány és más népszerű dalok fordítója.

Hosszan tartó, súlyos betegsége után, csütörtök éjjel meghalt Muzsay András – adta hírül a Hír24. A zenész, szövegíró olyan mindenki által ismert és kedvelt dalokat fordított magyarra, mint a Paff, a bűvös sárkány, Ohio, az Ott lenn, a folyónál, a Csengőszó, A hobók altatódala, a Hová tűnt a sok virág?, a Csitt, kicsi bébi, a Hudson folyó hátán, vagy a Fújja már a szél.

Forrás: Facebook/András Muzsay

Muzsay András 1946-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezett magyar-orosz tanári diplomát. Zenével 1967 óta foglalkozott. 1969-ben, a Salgótarjáni Amatőr Fesztivál kategória győzteseként sikeres ORI és Filharmónia vizsgát tett, így vált hivatásos előadóművésszé. Verseket zenésített meg, dalokat írt, és több száz külföldi, főleg angol, amerikai, ír, skót dalt fordított le.

25 éven át járta az országot a műsoraival, több mint 3000 önálló fellépése volt. Fordításaiból több zenekar és előadó tűzött műsorára számokat, és vett lemezre, úgy mint a 100 Folk Celsius, a Bojtorján, és az Új Bosjtorján. 1992-ben kiadott két albumot, majd hamarosan visszavonult a nyilvános fellépésektől, és figyelmét egy másik tanult szakmájának, az újságírásnak szentelte.

Furcsa dolog derült ki Sarka Katárólhttp://www.life.hu/drlife/20150515-sarka-kata-fitneszmodell-emberkiserletben-vett-reszt.htmlÚgy tudni, a kétgyermekes édesanya egy emberkísérletben vett részt.Dr. LifeFotó: Zsigmond László/Life.huDurva beavatkozás vár Schuster Lórirahttp://www.life.hu/drlife/20150515-schuster-lori-a-p-mobil-frontembere-korhazba-vonul-mert-kiveszik-a-fel-majat.htmlSchuster Lórinál, a P. Mobil frontemberénél egy éve állapítottak meg vastagbél- majd májrákot. Tizenegy kemoterápiás kezelést követően hétfőn újra kés alá kell feküdnie.Dr. LifeOrigoSzívprobléma végzett a Facebook-vezér férjévelhttp://www.life.hu/drlife/20150514-szivproblema-vegzett-david-goldberg-uzletemberrel-a-facebook-vezerenek-ferjevel.htmlTragikus hirtelenséggel hunyt el a Facebook-vezér, Sheryl Sandberg szeretett férje, David Goldberg. A sikeres üzletember volt munkatársa elmondta, a férfi szívbetegséggel küzdött.Dr. Life--Már a hatévesek sem elégedettek a testükkel? Miért diétázik egy kilencéves?http://www.life.hu/drlife/20150514-ezert-van-az-hogy-mar-a-hatevesek-sem-elegedettek-sajat-testukkel.htmlEgy brit iskolásokon végzett kutatás kimutatta, hogy már a hatéves lányok körében sem ritka, hogy valaki fogyókúrára adja a fejét, mert sokan már ebben a korban is elégedetlenek a saját testükkel.Dr. LifeThinkstockDrámai vallomás: gyógyszerfüggőségéről vallott Douchev-Janics Natasahttp://www.life.hu/drlife/20150514-douchev-janics-natasa-haromszoros-olimpiai-bajnok-kajakozo-gerincservmutetjerol-es.htmlA háromszoros olimpiai bajnok műtétje után gyógyszerfüggővé vált, és a nulláról kellett újra felépítenie magát.Dr. Life--„Az anyámat is eladtam volna a drogért" – Súlyos függőségéről vallott Tom Hardyhttp://www.life.hu/drlife/20150514-tom-hardy-sulyos-drog-es-alkoholfuggosegerol-vallott-egy-interjujaban.htmlA színész őszintén beszélt élete legkeményebb időszakáról, amikor drog- és alkoholproblémákkal küzdött.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.