mentális betegség összefüggés tömeggyilkosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Noha egyre gyakrabban kerülnek címlapra olyan esetek, amikor mentálisan sérült személyek követnek el tömegmészárlást, a kutatások arról szólnak, hogy a pszichózis csak nagyon ritka esetben vált ki erőszakot.
Forrás: Thinkstock

A zavarodott, zárkózott személyek által elkövetett tömeges gyilkosságok azt a képzetet szülik az emberek többségében, hogy az ilyen személyek általában erőszakosak, pedig csupán arról van szó, hogy ezek az esetek mindig nagyobb figyelmet kapnak a médiában.

/1501/Ezek_2015116155846

A Clinical Pschological Science című lapban megjelent tanulmány szerzője, Jennifer Skeem ugyanakkor arról számolt be, hogy a mentális betegek ritkán erőszakosak. Skeem és munkatársai egy 1998-as elemzés adatait nézték át, melyben több mint 1100 elkövető szerepelt, akiket korábban valamilyen pszichiátriai intézményben kezeltek. Elsősorban arra a 100 egyénre összepontosították figyelmüket, akik két vagy több erőszakos incidensben vettek részt az elbocsátásukat követő egy év során, és azt próbálták megállapítani, hogy a bűntett elkövetésekor milyen mentális állapotban voltak.

/1405/_gy_n2014519145118

Az eredmények azt mutatták, hogy az erőszakos cselekedetek hátterében mindössze az esetek 12 százalékban volt kimutatható valamilyen pszichés zavar, és még ha egyes esetekben a pszichózis is állt egy-egy tett mögött, az már nagyon ritkán fordult elő, hogy az azt követő tettekért is valamilyen mentális zavar volt felelőssé tehető.

/1501/Megre201511618938/1407/_gy_f2014715155141

A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy bár a mentális betegeket a társadalom gyakran stigmatizálja, valójában ezek az emberek sokkal többször válnak bűntettek áldozatává, mint elkövetőjévé. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a pszichiátriai betegeknek ne lenne szükségük megfelelő kezelésre, ám nem szabad a szerepüket túlhangsúlyozni a különféle erőszakos bűntettekben.

Nassolás a sikeres fogyókúrázók titkahttp://www.life.hu/drlife/20150510-nassolas-a-sikeres-fogyokurazok-titka.htmlA testsúlyukból sikeresen leadó emberek 86 százaléka tart ki mindvégig az olyan ételek és italok – például a csokoládé és a bor – mellett, amelyek szigorú étrend esetén tiltólistára kerülnének. A szénhidrátoknak tehát kulcsszerepük lehet a jojóeffektus elkerülésében.Dr. LifeThinkstockHülyeség, hogy a szakáll több fekáliát rejthet, mint egy koszos vécéhttp://www.life.hu/drlife/20150508-a-szakall-tobb-fekaliat-rejthet-mint-egy-koszos-vece.htmlNagy döbbenetet váltott ki az a nemrég felröppent hír, mely szerint a szakáll több fekáliát tartalmazhat, mint egy vécé.Dr. Life--Sosem volt rákbeteg, mégis megműtötték – orvosi mulasztás a köbönhttp://www.life.hu/drlife/20150428-sosem-volt-rakbeteg-megis-megmutottek-orvosi-mulasztas-a-kobon-angliaban.htmlElisabeth Dawes mellének egy részét eltávolították, majd néhány napra rá kiderült, elcserélték a mappáját – soha nem is volt rákos.Dr. Life--Nemi betegséget is lehet kapni a szoláriumtólhttp://www.life.hu/drlife/20150417-nemi-betegseget-is-lehet-kapni-a-szolariumtol.htmlNem a bőrrák jelenti az egyetlen veszélyt azoknak, akik rajonganak a mesterséges barnulásért – figyelmeztetnek a bőrgyógyászok. Szoláriumozás közben például herpeszt is lehet kapni.Dr. LifeOrigoUpsz! Angelina Jolie kopaszodik - lesifotó!http://www.life.hu/drlife/20150405-angelina-jolie-t-vasarlas-kozben-fenykepeztek-le-a-gyerekeivel-ahol-latszik-hogy-kopaszodik.htmlAngelina Jolie shoppingolni indult gyerekeivel. Akkor még nem sejtette, milyen fotó készül majd róla. Dr. Life--Czeizel Endre kivetette a prosztatáját - egy genetikai vizsgálat eredménye miatt tettehttp://www.life.hu/drlife/20150411-czeizel-endre-egy-genetikai-vizsgalat-szerint-idos-korara-prosztata-rakja-lenne-ezert-kivetette-azt.htmlA nemrég 80. születésnapját ünneplő Czeizel Endre arra számított, hogy prosztatarákja lesz, egy genetikai vizsgálat szerint ugyanis erre 96 százalék esélye van. Ezért kivetette a prosztatáját.Dr. LifeFotó: Zsigmond László/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.