Tényleg zsugoríthatják a nők agyát a fogamzásgátlók?

Forrás: Thinkstock -
agy betegség szövődmény egészség fogamzásgátlás fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legyinthetünk, hogy a brit kutatók mellett az amerikaiak azok, akik néha kicsit túl komolyan veszik magukat és az eredményeiket. De persze mindig ott motoszkál a fejünkben az is, hogy mi van, ha egyszer csak mégis igazuk lesz? És mi van, ha tényleg zsugorodhat az agyunk?

A hangulatingadozások, a fejfájás és a hányinger, valamint a súlyosabb szövődmények, például a vérrög kialakulása és az emlődaganat ismerős mellékhatás a fogamzásgátlót szedő nők számára. Kaliforniai kutatók most egy újabb aggasztó mellékhatással bővítették a listát - tájékoztat a Huffingtonpost.

Forrás: Thinkstock

Új kutatásukban kimutatták, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták két kulcsfontosságú agyi területet zsugorítanak, és ezáltal módosítják a működésüket.

Nem durva ez egy kicsit?

Az eredmények arra utalnak, hogy az agy szerkezetének és működésének e változásait a fogamzásgátló tablettákban lévő szintetikus hormonok okozzák. Az összetevő ráadásul a természetes hormonokat is elfojtja, amelyek akkor jelennek meg, amikor a nők a fogamzásgátló tablettát szedik.

!

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem neurológusai 90 nő agyát vizsgálták, akik közül 44 fogamzásgátló tablettát szedett, 46 pedig természetes ciklusokat tapasztalt. Kimutatták, hogy a laterális orbitofrontális kéreg és a poszterior cinguláris kéreg a fogamzásgátlót szedő nők agyában vékonyabb. A laterális orbitofrontális kéreg fontos szerepet játszik az emberek érzelmeinek szabályozásában, valamint a jutalmakra adott válaszok létrehozásában.

Éppen ezért az azonosított változások a kutatók szerint felelősek lehetnek a fogamzásgátlót szedő nők némelyikében tapasztalható fokozott szorongásért és a több depressziós tünetért.

Forrás: Thinkstock

A poszterior cinguláris kéreg pedig a belső állapotot, vagyis a befelé irányuló gondolatokat irányítja, és segít az érzelmek feldolgozásában, valamint az emlékek felidézésében.

A fogamzásgátló és a cigi együtt halálos méreg?

A korszerű fogamzásgátlás több mint egyszerű lehetőség a nem kívánt várandósság elleni védekezésre. A fogamzásgátló eszközök, módszerek használata a nők tudatosságának szimbóluma is egyben. Nem árt azonban a döntés meghozásakor minden mellékhatást figyelembe venni. Ezeket itt gyűjtöttük csokorba korábban.

Nicole Petersen, a Human Brain Mapping szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott az eredményekről: "Egyes nők negatív érzelmi mellékhatásokat tapasztalnak az orális fogamzásgátló tabletták szedése következtében, az ezt vizsgáló kutatások azonban vegyes eredményeket hoztak. Lehetséges tehát, hogy a laterális orbitofrontális kéregben bekövetkező változás összefüggésben állhat azokkal az érzelmi változásokkal, amelyeket egyes nők tapasztalnak a fogamzásgátló tabletták szedésekor."

A kutatók hozzátették, egyelőre nem tudják, hogy ezek a változások állandók, vagy csak addig tartanak, amíg a nők szedik a fogamzásgátló tablettát. Dr. Petersen szerint további kutatásokra lesz szükség, de ez a kutatás az első lépés a folyamatban.

A menstruációdat befolyásolja, milyen fogamzásgátló módszert választasz

A havi vérzés mennyiségét, a fájdalmat vagy a premenstruációs szindróma tüneteit mind befolyásolja az, hogy a nő milyen fogamzásgátló eszközt választ. Korábbi cikkünkből azt is megtudhatod, mi a legnagyobb tévhit a menstruációval kapcsolatban.
15 évvel kevesebbet él, aki tartósan ülőmunkát végezhttp://www.life.hu/drlife/20150521-az-irodai-munka-veszelyei-erre-figyelj-ha-multinal-dolgozol.htmlSokan úgy gondolják, hogy a kényelmes irodai munka biztonságos, egészséges, hiszen az ember gyermeke egész nap csak ül egy légkondis open office-ban, és semmire sincsen gondja. Pedig pont emiatt rejt magában igen komoly veszélyeket...Dr. LifeThinkstockNem tudsz aludni, fulladsz és könnyezel?http://www.life.hu/drlife/20150521-allergia-kezelese-ha-nem-tudsz-aludni-fulladsz-es-konnyezel.htmlAz allergiások szenvedtek, konstans kínlódnak, és vesződni is fognak a betegségükkel. A tagadás nem vezet sehova, a végső megoldás még várat magára, így pedig marad a harc, a túlélésért való küzdelem. Ideje, hogy mindenki felvegye a kesztyűt! Íme a Life.hu tippjei.Dr. LifeThinkstockVadat és halat, de inkább halat: Jön a nyár, kapcsolj át mediterránba!http://www.life.hu/drlife/20150514-osszegyujtottunk-tiz-ervet-amiert-erdemes-haleteleket-fogyasztanunk.htmlRosszul látsz? Nem tudsz hová tenni egy imént látott ismerős arcot? Szeretnéd csökkenteni a szívroham kockázatát? Egyél halat!Dr. LifeThinkstockNem látok messzire, mi van odaírva? Rövidlátás 20 évesen? Igen...http://www.life.hu/drlife/20150514-rovidlatas-miopa-fiatalok-sem-latnak-mar-messzire-a-lezeres-szemmutet-segithet.htmlA rövidlátás, vagy más néven miópia egyre gyakoribb Európában, Észak-Amerikában és Délkelet-Ázsiában is. Ráadásul kétszer olyan arányban fordul elő a 25-29 esztendős korcsoportban, mint az 55-59 éveseknél.Dr. LifeEzek a legkegyetlenebb foggyilkosokhttp://www.life.hu/drlife/20150514-a-fogerozio-a-fogzomanc-kopasaval-karosodasaval-jaro-betegseg-amelyet-a-savak-fogyasztasa-okoz.htmlA Journal of Public Health Dentistry szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a fogerózió súlyossága tekintetében az üdítőitalok számítanak a legjelentősebb tényezőnek.Dr. Life--Ismét szintet léptek a férfiak: még nőiesebbek lettekhttp://www.life.hu/drlife/20150513-botox-es-ultrahangos-kezelses-ismet-szintet-leptek-a-ferfiak-meg-noiesebbek-lettek.htmlNapjainkban az erősebb nem számára is egyre fontosabb az ápolt és fiatalos megjelenés, emiatt egyre több férfi használ kimondottan urak számára kifejlesztett kozmetikumokat, arctisztító és napfényvédő krémeket. Az is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a férfiak is bevállalják a legmodernebb arcfiatalító kezeléseket, köztük a mikrofókuszált ultrahangos kezelést, a vékonyszálas kontúrterápiát vagy épp a botoxot.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.