Ártalmatlan szépségpöttyök vagy mini gyilkológépek?

Forrás: Thinkstock -
bőrgyógyász betegség bőr napozás szűrés bőrrák egészség anyajegy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugyan az anyajegyek többsége ártalmatlan szépségpötty csupán, némelyek veszélyesek is lehetnek, ugyanis bőrrák, vagyis melanoma alakulhat ki belőlük. Érdemes időről időre, főleg a nyári önfeledt napozás előtt, megvizsgáltatni anyajegyeinket.
Forrás: Thinkstock

Szerencsénkre erre létezik egy megbízható, fájdalommentes szűrés, amely során a szakorvos fotót készít bőrünk aktuális állapotáról. Ennek segítségével az elváltozásokra korán fény derülhet, később pedig a legkisebb eltérés is könnyen felfedezhető.

"A bőrdaganatok leggyakoribb fajtájának számító melanoma gyakran meglévő anyajegyekből is kialakulhat, vagyis akinek világos a bőre és a haja, illetve sok anyajegye van, annál a kockázat is magasabb. A nőknél általában az arcon és a lábszáron, míg a férfiaknál a törzsön és a háton jelentkezik, és bár a betegség leggyakrabban 40 és 50 éves kor között üti fel a fejét, bárkinél előfordulhat" - állítja Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

Forrás: Thinkstock

Érdemes tehát komoly hangsúlyt fektetni a megelőzésre: kerülni a túlzásba vitt napozást, szoláriumozást, és anyajegyeinket a nyaralás előtt és utána is megvizsgáltatni. "A szűrővizsgálatot általában évente kétszer – a napos időszak kezdetén és végén – érdemes elvégeztetni. Ha így teszünk, jó eséllyel kiszűrhetjük a gyanús képleteket a fokozott UV-terhelés előtt, és időben észlelhetjük a napozás hatására bekövetkező, aggodalomra okot adó változásokat" - állítja a szakértő.

Egészségügyi kisokos nyaraláshoz:

Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás csak a szép pillanatok miatt legyen emlékezetes, nem árt alaposan felkészülni az egészségügyi veszélyekre sem. Bizonyos országokba ugyanis melegen ajánlott a biztosítás mellett védőoltásokkal, úti patikával és EEK-kártyával érkezni. A legfontosabb tudnivalókat korábban itt gyűjtöttük össze.

A bőrgyógyászati daganatok felismerésénél nagy előnyt jelent, hogy az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki, így kellő odafigyeléssel hamar felismerhetőek és teljes mértékben kezelhetőek. "Ha a már meglévő anyajegyünk növekszik, színe megváltozik, széle szabálytalanná, formája aszimmetrikussá válik, környékén viszketést, fájdalmat vagy vérzékenységet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A szakemberek a bőrre helyezhető mikroszkóp, vagyis dermatoszkóp segítségével vizsgálják át az anyajegyeket, és a rejtett helyeket - talp, lábujjak közti rész, hajas fejbőr, intim területek - sem hagyják ki" - magyarázta a bőrgyógyász.

Forrás: Thinkstock

A szűrésére modern módszerek léteznek: a szakemberek a bőrről digitális felvételeket készítenek. A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik az anyajegyek teljes körű feltérképezését:

A bőrre helyezett mikrokamera harmincszoros nagyításban mutatja a szabad szemmel nem vizsgálható sejteket, a szűrés folyamatát a páciensek is nyomon követhetik a képernyőn, a diagnózis felállítását pedig egy számítógépes program segíti. A szakértő szerint érdemes eltávolítani azokat az anyajegyeket, amelyekbe gyakran beleakad a körmünk, láncunk, ruhánk, hiszen így fokozottan fennáll az irritáció és sérülés veszélye, amely az elváltozás rosszindulatúvá válásának lehetőségét is magában hordozza.

6 gyanús változás az anyajegyekben:

Egészségünk megőrzéséért felelősek vagyunk, így a bőrünkön kialakult rosszindulatú elváltozások korai felismerése fontos feladatunk. A gyanút keltő jelekről itt írtunk korábban.
Ha anya és apa cigiztek gyerekkorodban, felnőttként is veszélyben vagyhttp://www.life.hu/drlife/20150521-ha-anya-es-apa-cigiztek-gyerekkorodban-felnottkent-is-veszelyben-vagy.htmlA gyermekek körében folytatott dohányzás növelheti annak az esélyét, hogy később, felnőtt korukban nyakiütőér-meszesedés alakuljon ki náluk, ami agyvérzésre is hajlamosít.Dr. LifeMutasd a fogad, megmondom, hol élsz! Avagy a sokkoló magyar fogállapotokhttp://www.life.hu/drlife/20150528-mutasd-a-fogad-megmondom-hol-elsz-borzaszto-hazank-szajegeszsegi-allapota.htmlÖsszehasonlítva Nyugat- és Kelet-Közép-Európa – és így hazánk – lakosságának szájegészségi állapotát, megállapíthatjuk, hogy a magyarok lényegesen több fogazati és parodontális (fogágy-, íny-) problémával küzdenek, mint a legtöbb nyugat-európai, elsősorban a skandináv országok lakói. Persze legyinthetünk, hogy ez azért nem is annyira meglepő...Dr. Life--Tényleg zsugoríthatják a nők agyát a fogamzásgátlók?http://www.life.hu/drlife/20150522-egy-kutatas-szerint-zsugoritja-a-nok-agyat-a-fogamzasgatlo-ezert-szorongobbak-lesznek.htmlLegyinthetünk, hogy a brit kutatók mellett az amerikaiak azok, akik néha kicsit túl komolyan veszik magukat és az eredményeiket. De persze mindig ott motoszkál a fejünkben az is, hogy mi van, ha egyszer csak mégis igazuk lesz? És mi van, ha tényleg zsugorodhat az agyunk?Dr. LifeThinkstockOrgazmuskúra: havi 21 magömlés a hosszú élet titka?http://www.life.hu/drlife/20150522-prosztatarak-kialakulasat-csokkenti-a-havi-21-magomles-a-ferfiaknal.htmlEgy friss kutatás kimutatta, hogy a gyakran ejakuláló férfiaknál jelentősen alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. Havi 21 magömlés például 22 százalékos mérséklődést jelent azokhoz képest, akik legfeljebb csak havi hétszer jutnak el a csúcsra.Dr. Life--Gáz van, ha éjszaka egynél többször kell felkelned pisilnihttp://www.life.hu/drlife/20150521-lehet-hogy-az-alvasi-apnoe-miatt-kelsz-fel-ejszaka-pisilni.htmlOlyan, mintha átok sújtaná a közép- és időskorúakat, ami miatt nem tudnak egy igazán jót aludni, pedig ennek nem kéne így lennie. Az éjszakai vizelés egy meglepő magyarázatára derült fény, ami rámutat arra is, hogy a gyógyulás érdekében lehet, hogy nem urológust, hanem inkább alvásspecialistát kell felkeresni.Dr. LifeThinkstock15 évvel kevesebbet él, aki tartósan ülőmunkát végezhttp://www.life.hu/drlife/20150521-az-irodai-munka-veszelyei-erre-figyelj-ha-multinal-dolgozol.htmlSokan úgy gondolják, hogy a kényelmes irodai munka biztonságos, egészséges, hiszen az ember gyermeke egész nap csak ül egy légkondis open office-ban, és semmire sincsen gondja. Pedig pont emiatt rejt magában igen komoly veszélyeket...Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.