Utópia vagy valóság? Petricsészében születhetnek az emberi biovégtagok

Forrás: Thinkstock -
betegség végtagok egészség amputáció testrész gyógyulás tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A laboratóriumban "feltámasztott" halott végtag lehetővé teszi, hogy az amputáltak új pótvégtagokat növesszenek maguknak. Legalábbis a hírek szerint.

Eddig csak a fantasztikus filmekben láttunk olyat, hogy levágott, elveszített végtagok csak úgy visszanőnek. Korábban azt gondoltuk, hogy ilyen kizárólag a mozikban van, most viszont kiderült, hogy nem csak ott – legalábbis a Daily Mail cikke szerint.

Amerikai kutatóknak ugyanis a világon elsőként sikerült egy élő végtagot növeszteniük laboratóriumban.

Forrás: Thinkstock

A kísérleti patkányhoz csatlakoztatott biovégtag gyorsan telítődött vérrel, és az állat hamarosan meg is tudta feszíteni új mancsát. A Massachusettsi Általános Kórház áttörése azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a jövőben az amputáción átesett betegek saját pótvégtagokat növeszthetnek.

Évente tízezer végtagot amputálnak Magyarországon: kiderült, miért

Ha most magunk elé képzelnénk az alábbi "adatot", vélhetőleg rosszul lennénk: évente körülbelül tízezer végtagot amputálnak Magyarországon, hétezret kifejezetten azért, mert érszűkület miatt menthetetlenné válik. A témáról itt írtunk korábban.

Dr. Harald Ott kutató elmondta, hogy bár egyelőre az alkarra és a kézfejre összpontosítanak, a technika ugyanúgy alkalmazható lesz a karra, a lábszárra és a többi végtagra.

A betegség, baleset vagy egyéb trauma következtében végtagjukat elveszített betegek jelenleg művégtagot kaphatnak, esetleg bizonyos esetekben szervátültetésben részesülhetnek. Hiába fejlődik azonban gyors ütemben a protézisek gyártása, ezeknek a művégtagoknak a mozgásterjedelme még mindig korlátozott, megjelenésük pedig természetellenes.

Forrás: Thinkstock

Időnként kézfej, kar, sőt akár lábszár átültetésére is van lehetőség, de ezek a beavatkozások bonyolultak, és a betegeknek – nehogy a beültetett szerv kilökődjön – egész életükben erős immunszupresszáns gyógyszereket kell szedniük, amelyek legyengítik az immunrendszerüket.

A laboratóriumban növesztett végtag mozgása és kinézete ezzel szemben sokkal természetesebb, és mivel a beteg saját sejtjeiből hozzák létre, nincs szükség immunszupresszáns gyógyszerekre sem.

!

Dr. Ott, aki korábban már létrehozott vesét, májat, tüdőt, sőt még dobogó szívet is a laboratóriumában, most egy elpusztult patkány alkarjával kezdte a kutatást. Fertőtlenítőszerrel leállította a sejtjeit, így csupán egy váz maradt a végtagból. Ezt a vázat aztán egy inkubátorszerű edénybe helyezte, véredény- és izomsejteket fecskendezett bele, és tápanyagokkal és oxigénnel táplálta. Mindössze két-három hét múlva a vérerek és az izmok újraépültek.

Dr. Ott, aki a New Scientist szaklapban publikálta eredményeit, mostanra több tucat ilyen végtagot hozott létre, és már páviánvégtaggal is megkezdte kísérleteit. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy még rengeteg kutatásra lesz szükség, ezért

legalább egy évtizednek kell eltelnie, mire az első emberi biovégtag kísérleti stádiumba kerülhet.

Agyhártyagyulladás miatt kellett amputálni a kislány végtagjait

Üszkösödni kezdtek a végtagjai egy hároméves kislánynak, aki agyhártyagyulladás miatt került kórházba. Hogy a vérmérgezést megállítsák, az orvosok végül mind a négy végtagját amputálták. A kis túlélőről itt írtunk korábban.
Kidörzsöli a tangád a frissen borotvált részeket? Így bánj a szőrtelenítés miatt irritált bőrrelhttp://www.life.hu/drlife/20150427-szortelenites-nyaron-mi-kell-a-ferfinak-mi-tetszik-nekik-pasi-velemenyek-a-szortelenitesrol-1.htmlSzőrtrendek 2015-ben című cikkünkből kiderül, hogy a nők nagy része manapság a teljesen pucér fazon helyett inkább a csíkra szavaz, ha kozmetikushoz látogat. Egy kis sávot, vagy háromszöget ugyanis divatos meghagyni dísznek az intimtájékon, mert mint ismeretes, a férfiak nagy kedvence lett ez a fazon.Dr. LifeThinkstockKiderült, baj van a magyar diákokkalhttp://www.life.hu/drlife/20150607-szivderito-nem-eleg-fittek-a-magyar-diakok.htmlA nemzeti egységes tanulói fittségi teszt (NETFIT) állóképességi vizsgálatának adatai szerint 18 éves korukra a fiúknak csupán a 37 százaléka, a lányoknak pedig csak a 21 százaléka képes megőrizni fittségét - közölte a projektgazda Magyar Diáksport Szövetség.Dr. LifeThinkstock5 zöldség és gyümölcs, amit mindenki rosszul eszikhttp://www.life.hu/drlife/20150605-taplalkozasi-hibak-ot-zoldseg-es-gyumolcs-amit-rosszul-eszunk.htmlHa sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, és már mindent tudunk a piacon elérhető legújabb szuperételekről, ez még mindig csak fél siker. A siker másik fele: tanuljuk meg, miként vehetjük hasznát ennek a sok tudásnak.Dr. LifeThinkstock10 tévhit, amivel a kisgyermekes édesanyák áltatják magukathttp://www.life.hu/drlife/20150603-rotavirus-tevhitek-es-tenyek-a-sulyos-gyerekbetegsegrol.htmlMáig számos tévhit él Magyarországon a rotavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Pedig kisgyermekkorban a lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség rendkívül gyorsan kiszáradáshoz és akár életveszélyes állapothoz vezethet.Dr. LifeThinkstockMiért mászkálnak mostanában meztelen emberek Budapesten?http://www.life.hu/drlife/20150604-ezert-maszkalnak-mostanaban-meztelen-emberek-budapesten.htmlMióta tombol a nyár, nem telik el hét a nélkül, hogy ne kapnánk hírt meztelen emberekről, akik Budapest utcáin grasszálnak. Először persze azt hisszük, biztosan zavartak, aztán arra gyanakszunk, hogy fogadásból teszik, végül pedig kiderül, hogy pontosan tudták, mit csináltak, csak épp ehhez volt kedvük...Dr. LifeThinkstockEgy erőszakolóval kevesebbel jobb hely lett a világ?http://www.life.hu/drlife/20150603-egyetemi-eroszak-majdnem-minden-otodik-elsoevest-erte-mar-szexualis-eroszak.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt a gólyatábori erőszakoló néven elhíresült K. S. Szilárdot június 3-ai tárgyalásán hét és fél év börtönre ítélték. A 39 éves vádlott leghamarabb a büntetés letöltésének kétharmada után szabadulhat.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.