Csoda történt! Lefagyasztott petefészekből született egészséges kisfiú

Forrás: Thinkstock -
betegség szülés fiú petevezeték termékenység kemoterápia gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Belgiumban egy nő a világon elsőként adott életet egy babának úgy, hogy olyan transzplantált petefészekszövetet használtak fel az orvosok, amelyet még az anya gyermekkorában fagyasztottak le. De hogyan lehetséges mindez?

A most 27 éves nőnek 13 éves korában kellett eltávolítani az egyik petefészkét, közvetlenül az előtt, hogy sarlósejtes vérszegénység miatt invazív kezelésben részesült. A megmaradt petefészke a kezelés után leállt, ami azt jelentette, hogy beültetés nélkül képtelen lett volna a megtermékenyülésre - írja a BBC.

Forrás: Thinkstock

A szakértők azt remélik, hogy a nemrég elvégzett sikeres beavatkozás más fiatal nőbetegeken is segíthet a jövőben.

A nőnél, aki 2014 novemberében szülte meg egészséges kisfiát, amelyről a Human Reproduction szakfolyóiratban számoltak be, ötéves korában mutatták ki a sarlósejtes anémiát. (Ez egy öröklődő megbetegedés, amelyet félhold alakú vörösvértestek, és a túlzott vörösvértest-pusztulás okozta idült vérszegénység jellemez.)

Az asszony Kongóból vándorolt be Belgiumba, ahol az orvosok úgy döntöttek, hogy betegsége olyan súlyos, hogy csontvelő-átültetésre szorul fiútestvére egyező szövetéből.

A csontvelő-átültetés megkezdése előtt azonban kemoterápiát kellett végezni, hogy kikapcsolják a beteg immunrendszerét, és ne lökje ki az idegen szövetet. A kemoterápia viszont megszüntetheti a petefészek működését, ezért az orvosok eltávolították a jobb petefészkét, és szövettöredékeket fagyasztottak le belőle. Abban az időszakban kezdte mutatni a beteg a pubertás jeleit, de még nem kezdődött el a menstruáció.

Megmaradt petefészke 15 éves korában állt le.

Tíz évvel később úgy döntött, hogy szeretne gyermeket vállalni, ezért az orvosok felolvasztott petefészekszöveteiből négy graftot beültettek megmaradt petefészkébe, 11 fragmentumot pedig teste más részeire. A páciens menstruációja öt hónappal később spontán megindult, és 27 éves korában természetes úton teherbe esett.

Forrás: Thinkstock

Amikor teherbe esni teljesítménytúra: beavatkozások, lehetőségek

Azt mondják, a stressz a legjobb fogamzásgátló, és ez sok esetben igaz is. Előfordulhatnak azonban olyan eshetőségek is, amikor valami más baj van. Szervi, szervezeti, nála vagy nálam. Vagy csak nem klappolunk össze. Mikor jön el az a pont, amikor külső segítség kell? És ha eljött, hová fordulhatunk? A Life.hu korábban ennek járt utána.
A betegség a sértődött lélek jajkiáltása: születési hónapunkból kiderül, mire vagyunk hajlamosak?http://www.life.hu/drlife/20150611-szuletesi-honapunkbol-kiderul-milyen-betegseg-fog-nalunk-kialakulni.htmlKutatók megállapították, hogy a születési hónapunkból kiderül, milyen betegség fog nálunk a legnagyobb valószínűséggel kialakulni. Vajon lehetséges lehet mindez?Dr. Life--Szólj a hajadnak is, hogy nyár van! Dögös sörénytippek forró napokrahttp://www.life.hu/drlife/20150610-egeszseges-haj-nyaron-is-forrosag-napsutes-vitaminok-hajapolas.htmlMinden nő gyönyörű, dús hajkoronára vágyik, és ennek érdekében akár a legdrágább samponokat és balzsamokat is képesek bevetni, ám szakértők szerint bármilyen hajterméknél többet ér a megfelelő étrend. És persze apró trükkjeink.Dr. LifeThinkstockA fogkefék 60 százalékán székletdarabka van: és jó eséllyel nem is a sajátunkhttp://www.life.hu/drlife/20150610-a-fogkefek-60-szazalekan-szekletdarabka-van-es-jo-esellyel-nem-is-a-sajatunk.htmlNem árt vigyázniuk azoknak, akik legalább kilencedmagukkal osztoznak a fürdőszobán: elképzelhető, hogy széklet kerül ugyanis a fogkefére - tudhatjuk meg a Quinnipiac University friss tanulmányából, amely a New Orleans-i American Society for Microbiology konferencián került ismertetésre.Dr. LifeThinkstockUtópia vagy valóság? Petricsészében születhetnek az emberi biovégtagokhttp://www.life.hu/drlife/20150608-a-feltamasztott-halott-vegtag-lehetove-teszi-hogy-uj-potvegtagokat-novesszunk-maguknak.htmlA laboratóriumban "feltámasztott" halott végtag lehetővé teszi, hogy az amputáltak új pótvégtagokat növesszenek maguknak. Legalábbis a hírek szerint.Dr. LifeThinkstockKidörzsöli a tangád a frissen borotvált részeket? Így bánj a szőrtelenítés miatt irritált bőrrelhttp://www.life.hu/drlife/20150427-szortelenites-nyaron-mi-kell-a-ferfinak-mi-tetszik-nekik-pasi-velemenyek-a-szortelenitesrol-1.htmlSzőrtrendek 2015-ben című cikkünkből kiderül, hogy a nők nagy része manapság a teljesen pucér fazon helyett inkább a csíkra szavaz, ha kozmetikushoz látogat. Egy kis sávot vagy háromszöget ugyanis divatos meghagyni dísznek az intimtájékon, mert mint ismeretes, a férfiak nagy kedvence lett ez a fazon.Dr. LifeThinkstockFordítva írod az E betűt? Szembemész a forgalommal? A múltad jelez!http://www.life.hu/drlife/20150604-kerri-walker-tortenete-arrol-hogy-traumas-agyserulest-okozhat-a-csaladon-beluli-eroszak.htmlHarminc évvel ezelőtt Kerri Walker, aki ma Phoenixben dolgozik egy családi erőszak áldozatai számára létesített otthonban, azon kapta magát, hogy teljes nyugalommal vezeti autóját a forgalommal szemben. Akkor szerencsére megúszta a balesetet, ám ez volt az első figyelmeztető jel a számára, hogy valami nem stimmel vele.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.