Minden hatodik magyart megüti a guta

Forrás: Thinkstock -
betegség gutaütés szívderítő egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban évente több mint 40 ezer új stroke esetet regisztrálnak, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy a magyar lakosság egészségi állapota messze a nemzetközi átlag alatt van.

Még mindig sokan nem ismerik a szélütés tüneteit, és nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha valaki pitvarfibrillációban szenved, akkor ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2015-öt a "Stroke Megelőzés Évének" tekinti.

Forrás: Thinkstock

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is rendkívül kedvezőtlen, és elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségünk általános szintje lehetővé tenne. A halálokokat tekintve a szív- és érrendszeri betegségek és ezen belül a stroke vezető szerepet töltenek be.

Az elmúlt években útjára indított "Ne késlekedj" elnevezésű kampány elsősorban a stroke tüneteire, a hezitációs idő csökkentésére és az azonnali mentőhívás jelentőségére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei emellett a szélütés esélyét ötszörösére növelő pitvarfibrilláció felismerésére, kezelésére helyezi a hangsúlyt - írja a Szívderítő.hu, ahol további érdekességeket olvashatsz a témáról.

Mutasd a fogad, megmondom, hol élsz! Sokkoló magyar fogállapotok:

Összehasonlítva Nyugat- és Kelet-Közép-Európa - és így hazánk - lakosságának szájegészségi állapotát, megállapíthatjuk, hogy a magyarok lényegesen több fogazati és parodontális (fogágy-, íny-) problémával küzdenek, mint a legtöbb nyugat-európai, elsősorban a skandináv országok lakói. Persze legyinthetünk, hogy ez azért nem is annyira meglepő. A proglémáról itt írtunk korábban.
A betegség a sértődött lélek jajkiáltása: születési hónapunkból kiderül, mire vagyunk hajlamosak?http://www.life.hu/drlife/20150611-szuletesi-honapunkbol-kiderul-milyen-betegseg-fog-nalunk-kialakulni.htmlKutatók megállapították, hogy a születési hónapunkból kiderül, milyen betegség fog nálunk a legnagyobb valószínűséggel kialakulni. Vajon lehetséges lehet mindez?Dr. Life--Szólj a hajadnak is, hogy nyár van! Dögös sörénytippek forró napokrahttp://www.life.hu/drlife/20150610-egeszseges-haj-nyaron-is-forrosag-napsutes-vitaminok-hajapolas.htmlMinden nő gyönyörű, dús hajkoronára vágyik, és ennek érdekében akár a legdrágább samponokat és balzsamokat is képesek bevetni, ám szakértők szerint bármilyen hajterméknél többet ér a megfelelő étrend. És persze apró trükkjeink.Dr. LifeThinkstockA fogkefék 60 százalékán székletdarabka van: és jó eséllyel nem is a sajátunkhttp://www.life.hu/drlife/20150610-a-fogkefek-60-szazalekan-szekletdarabka-van-es-jo-esellyel-nem-is-a-sajatunk.htmlNem árt vigyázniuk azoknak, akik legalább kilencedmagukkal osztoznak a fürdőszobán: elképzelhető, hogy széklet kerül ugyanis a fogkefére - tudhatjuk meg a Quinnipiac University friss tanulmányából, amely a New Orleans-i American Society for Microbiology konferencián került ismertetésre.Dr. LifeThinkstockUtópia vagy valóság? Petricsészében születhetnek az emberi biovégtagokhttp://www.life.hu/drlife/20150608-a-feltamasztott-halott-vegtag-lehetove-teszi-hogy-uj-potvegtagokat-novesszunk-maguknak.htmlA laboratóriumban "feltámasztott" halott végtag lehetővé teszi, hogy az amputáltak új pótvégtagokat növesszenek maguknak. Legalábbis a hírek szerint.Dr. LifeThinkstockKidörzsöli a tangád a frissen borotvált részeket? Így bánj a szőrtelenítés miatt irritált bőrrelhttp://www.life.hu/drlife/20150427-szortelenites-nyaron-mi-kell-a-ferfinak-mi-tetszik-nekik-pasi-velemenyek-a-szortelenitesrol-1.htmlSzőrtrendek 2015-ben című cikkünkből kiderül, hogy a nők nagy része manapság a teljesen pucér fazon helyett inkább a csíkra szavaz, ha kozmetikushoz látogat. Egy kis sávot vagy háromszöget ugyanis divatos meghagyni dísznek az intimtájékon, mert mint ismeretes, a férfiak nagy kedvence lett ez a fazon.Dr. LifeThinkstockKiderült, baj van a magyar diákokkalhttp://www.life.hu/drlife/20150607-szivderito-nem-eleg-fittek-a-magyar-diakok.htmlA nemzeti egységes tanulói fittségi teszt (NETFIT) állóképességi vizsgálatának adatai szerint 18 éves korukra a fiúknak csupán a 37 százaléka, a lányoknak pedig csak a 21 százaléka képes megőrizni fittségét - közölte a projektgazda Magyar Diáksport Szövetség.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.