Nem nyúlka-piszka: Avagy fülpiszkálás igen/nem?

Forrás: Thinkstock -
fül fülpiszkáló fül-orr-gégészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sosem tudjuk, mikor teszünk jót, már ami a fülpiszkálók használatát illeti. Ki kell tisztítanunk a fülünket? És a gyerekeinkét? És ha abból lesz a baj, hogy benne marad a víz? Elegendő a törülköző? Vagy legalább heti egyszer szükséges bedugnunk a kis botocskát is? A Life.hu most ennek a témának járt utána.

Egy régi angol mondás szerint semmit nem szabad a fülünkbe dugni, ami kisebb a könyökünknél. Ennek ellenére Simon Gane fül-orr-gégész a legváltozatosabb és legmeglepőbb dolgokra bukkant már, miközben páciensei fülét tisztította. A doki a hallójáratokból minden évben annyi fülzsírt távolít el, amennyivel meg lehetne tölteni egy fürdőkádat - írta korábbi cikkében a Daily Mail.

Illusztráció. Forrás: Thinkstock

"Egyik alkalommal egy egész fokhagymagerezdet kellett eltávolítanom, mert a páciens valahol azt hallotta, a fokhagyma hatásos a fülfájás ellen, és antibiotikus hatása van. Aztán volt egy kislány, aki a kiesett tejfogát dugta a fülébe, mert biztonságos helyre akarta rejteni, mielőtt este betenné a párnája alá a fogtündérnek" - mesélt a praxisában történt legmeglepőbb esetekről dr. Gane.

Mint ismeretes, a fülzsír valójában faggyú, verejték és száraz, elhalt bőrsejtek keveréke. A fülkagyló belsejét fedő bőr testünk egyetlen része, amely vízszintesen növekszik a külső fül felé, egyfajta természetes mozgólépcsőt képezve, így válik fülünk képessé az öntisztulásra.

A legtöbb ember fülében mindig felhalmozódik bizonyos mennyiségű fülzsír, és egészen addig nem is érzékel semmiféle problémát, amíg a hallójárat 95%-osan meg nem telik fülzsírral. Amikor azonban meghaladja ezt a szintet, a fül viszketni és fájni kezd, bedugul, vagy részleges süketséget okoz.

És általában ekkor próbálják meg az emberek maguk kitisztítani a fülüket.

Forrás: Thinkstock

"A leggyakoribb hiba, amivel találkozni szoktunk, hogy az emberek a vattás végű fülpiszkálóval kísérlik meg eltávolítani a fülzsírt, pedig ezzel csak még jobban összetömörítik, és beljebb tolják a zsírt, különösen fürdés vagy zuhanyzás után, mikor a fülzsír ragadósabbá válik" - jegyezte meg korábban dr. Gane.

!

"Olyat is hallottunk, hogy hajtűvel, vagy gemkapoccsal próbálták meg kipiszkálni a zsírt, ami nagyon kockázatos mutatvány. A fül egy rendkívül érzékeny szerv, és nagyon könnyen megsérül, ha nem megfelelően nyúlunk hozzá" - nyilatkozta.

A témában megkérdeztük a Life.hu természetgyógyász szakértőjét, aki csak megerősíteni tudta a fülész állításait. Benke Rita sem tanácsolja a fülpiszkáló használatát, ugyanis azzal nem tisztítunk, hanem egyszerűen csak benyomkodunk. "A pálcikától olyan dugó alakulhat ki odabent, amely előbb-utóbb már a hangot is kevésbé engedi át. Ez diszkomfortérzetet okozhat, olyannyira, hogy egyesek teljesen befordulhatnak. Nem is beszélve a hallásvesztéssel járó félelemről."

A szakértő elmondta, hogy a fül amellett, hogy öntisztuló, könnyen tisztítható is. "Gyógyszertárban kell beszerezni egy injekciós tűre hasonlító szerkezetet, felforralni, majd kihűteni, vagyis sterilizálni a vizet, és máris mehet az öblítés" - véli Rita, aki hozzátette, hogy tényleg a legfurcsább dolgok kerülhetnek elő a fülből. Leszögezte, hogy egy törülköző bőven elegendő hallószervünk tisztítására, mivel bőven elég annak csak a külső részét áttörölni. "Felesleges benyomogatni a gombákat, baktériumokat."

Fülzsír és fürdőzés is okozhat átmeneti halláscsökkenést

Az Origo korábbi cikkéből kiderül, hogy bár a külső hallójárat elzáródásának hátterében leggyakrabban fülzsír, illetve helytelenül használt fültisztító pálcika áll, a kórkép nyáron, az úszási, fürdési idényben is gyakori. A vízzel a fülbe kerülő baktériumok ugyanis gyakran gyulladásba is hozzák a hallójáratot.

A lap kitér arra is, hogy a fültisztító pálcikák használata a helyzetet csak tovább ronthatja. A hallójárat öntisztuló, a levált hámsejtek a dobhártyától kifelé szállítódnak. A fültisztító pálcikák használata ezt a folyamatot felborítja, és a lehámlott hámsejteket befele tolva elősegíti a fülzsír felszaporodását is.
Ennek az öntisztuló folyamatnak a megszakítása bakteriális fertőzés kialakulására ugyancsak hajlamosít.

Kerüljük a fültisztító pálcikákat!

A megelőzés egyedüli módja a hallójárat tisztán tartása. Lehetőleg kerüljük a fültisztító pálcák használatát, mivel ezzel csak beljebb toljuk a fülzsírt. Előnyösebb a langyos szappanos vízzel végzett fülmosás, így is inkább csak a fülkagylót mossuk, a hallójárat ugyanis öntisztuló.

Gesztesi: "Egyébként iszom. Rövidet már nem, megállok a rozénál"http://www.life.hu/drlife/20150629-gesztesi-karoly-elmondta-hogy-iszik-de-rovidet-mar-nem-megall-a-rozenal.html"Ha színházba megyek, vagy valamilyen darabra készülök, egyáltalán nem iszom alkoholt. Egyébként iszom. Rövidet már nem, megállok a rozénál. De ezzel semmi baj nincs" - nyilatkozta a színész.Dr. LifeFotó: Zsigmond László/Life.huÍgy még sosem mesélte el a betegsége történetét Cinthya Dictatorhttp://www.life.hu/drlife/20150627-cinthya-dictator-igy-meg-sosem-meselte-el-a-betegseget.html"2007-ben, 17 évesen egy utcai incidens alkalmával több belső sérülés mellett lejött az arcomról a bőr. Másnap vettem észre, hogy egy csomó alakult ki a nyakamon, és bár nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, mert azt gondoltam, a sérülésem miatt keletkezett, elmentem a kórházba. Ott mintát vettek belőle, ellenőrizték" - így kezdte történetét a fiatal lány.Dr. Life--Tudományos bizonyíték: a macskatartás jó a szívnekhttp://www.life.hu/drlife/20150627-szivderito-tudomanyos-bizonyitek-hogy-a-macskatartas-jo-a-szivnek.htmlA macskatartók mindig is állították, hogy házikedvencük pozitív hatással van az egészségükre (ha a tönkretett dolgok miatti dühöngést nem számítjuk), ám az utóbbi években néhány kutatás is megerősítette ezt. Lássuk!Dr. LifeNorthfotoVégre kiderült! Valójában a férfiak a gyengébb nemhttp://www.life.hu/drlife/20150626-a-ferfiak-a-gyengebb-nem-legalabbis-ez-derul-ki-a-dns-ukbol.htmlAz anyától örökölt hibás DNS negatívan hat az agy, a szív és az izmok egészségére, továbbá az energiaszintre és a termékenységre is - állítja egy szakember, aki "az anya átkának" hívja a jelenséget.Dr. Life--Kenegetés előtt ezt kell csekkolni a naptejek címkéjénhttp://www.life.hu/drlife/20150626-kenegetes-elott-ezt-kell-csekkolni-a-naptejek-cimkejen.htmlItt a nyár, egyre több időt töltünk a napon, ám egy a JAMA Dermatology című lapban közzétett kutatás szerint az amerikaiak többsége nincs tisztában a naptejeken található információk jelentésével, és nem tudja mit jelent a fényvédő faktorszám, vagy éppen az UV-A és UV-B elleni védelem.Dr. Life--Menstruáció vs. szunyálás? A ciklusunktól is függ az alvászavarunkhttp://www.life.hu/drlife/20150626-ciklustol-fugg-a-menopauzas-alvaszavar.htmlA változókorba lépő nőknél a hormonváltozások miatt nagyobb az alvászavarok jelentkezésének esélye a hónap bizonyos napjain. Ez derül ki egy friss kutatásból.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.