Vigyázat! A napozás ízületi gyulladást okozhat?

Forrás: AFP -
izület Nap egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők szerint összefüggés mutatható ki a napciklus és az ízületi gyulladás között, és ez a kapcsolat több mint puszta véletlen.

Az új kutatás szerint a 11 éves napciklus alatt kialakuló fokozott geomágneses aktivitás egybeesik a reumatoid arthritisz (RA) és az óriássejtes arteritisz (GCA) nevű keringési zavar új eseteinek megjelenésével. Bár a tanulmány szerzői nem állítják, hogy ok-okozati összefüggésről lenne szó, úgy vélik, hogy a geomágneses aktivitás csökkentheti az immunrendszer működését serkentő melatonin termelését.

A kutatás vezetője, Dr. Simon Wing, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa szerint a kapcsolat feltárása preventív intézkedésekhez vezethet a jövőben, például a betegségekre hajlamos személyeket alacsonyabb geomágneses aktivitású területekre lehet átköltöztetni.

Forrás: AFP

A kutatóknak először az tűnt fel, hogy a rochesteri Mayo Klinika adatai arra utaltak, hogy az RA és GCA esetek egy körülbelül 10 éves ciklust követnek. Dr. Wing elmondta, azért keltette fel az érdeklődését a jelenség, mert a természetben csak kevés dolog követ 10-11 éves periodicitást, és ezek közé tartozik a napciklus is.

A BMJ Open szakfolyóiratban közzétett kutatásuk aztán kimutatta, hogy az RA és GCA esetek megnövekedett előfordulása összefüggésben áll a Nap geomágneses aktivitásának ciklusával. A kutatók a betegségek és a geomágneses aktivitás, valamint az extrém ultraibolya sugárzás közötti összefüggését több mint öt évtized adatai alapján elemezték. Dr. Eric Matteson, a Mayo Klinika reumatológiai osztályának vezetője, és a tanulmány társszerzője azt is hozzátette, hogy az eredmények több mint véletlenszerű összefüggést mutattak, ráadásul azokkal a korábbi kutatásokkal is egybecsengenek, amelyek a reumatoid arthritiszes esetek földrajzi eloszlásáról készültek az Egyesült Államokban.

Bebizonyították! Minél előbb leteszed a cigit, annál tovább élhetsz!http://www.life.hu/drlife/20150628-leszokas-utan-15-evvel-ugyanolyan-a-szivelegtelenseg-es-a-halalozas-kockazata-mint-a.htmlA legújabb kutatás azt mutatja, hogy azokra a volt dohányosokra, akik már legalább 15 éve leszoktak, a szívelégtelenség és a halálozás jelentősen alacsonyabb kockázata leselkedik.Dr. LifeThinkstockBebizonyították! Minél előbb leteszed a cigit, annál tovább élhetsz!http://www.life.hu/drlife/20150628-leszokas-utan-15-evvel-ugyanolyan-a-szivelegtelenseg-es-a-halalozas-kockazata-mint-a.htmlA legújabb kutatás azt mutatja, hogy azokra a volt dohányosokra, akik már legalább 15 éve leszoktak, a szívelégtelenség és a halálozás jelentősen alacsonyabb kockázata leselkedik.Dr. LifeThinkstockNem a te hibád, ha nem érted a viccet - Végre kiderült a humor forrásahttp://www.life.hu/drlife/20150613-a-genjeinkbe-van-kodolva-a-humor.htmlA legfrissebb kutatás szerint az, hogy hogyan mosolygunk vagy nevetünk, a génjeinkben lehet.Dr. LifeThinkstockRettegsz az Alzheimer-kórtól? A vércsoportodtól függ, veszélyben vagy-ehttp://www.life.hu/drlife/20150613-kapcsolat-lehet-a-vercsoport-es-a-szellemi-hanyatlas-kozott.htmlA Sheffieldi Egyetem munkatársai szerint a vércsoporttípus befolyásolja az idegrendszer fejlődését, vagyis meghatározza a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát.Dr. LifeThinkstockVigyázat! A túl sok edzés vérmérgezést okozhat!http://www.life.hu/drlife/20150614-vigyazat-a-tul-sok-edzes-vermergezest-okozhat.htmlMár csak azért sem szerencsés, ha túlzásba visszük az edzést, mert ennek hatására a bélbaktériumok a véráramba kerülhetnek, ami aztán vérmérgezéshez vezet – állítják a Monash University tudósai.Dr. LifeThinkstockA maszturbálás csökkenti a prosztatarák veszélyét (+18)http://www.life.hu/drlife/20150522-a-maszturbalas-csokkenti-a-prosztatarak-veszelyet.htmlEgy friss kutatás szerint a gyakran ejakuláló férfiaknál jelentősen alacsonyabb a betegség kialakulásának kockázata. Havi 21 magömlés például 22 százalékos mérséklődést jelent azokhoz képest, akik legfeljebb csak havi hétszer jutnak el a csúcsra.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.