A fagyi vagy a légkondi miatt fáj a torkod? Lerántjuk a leplet a tévhitről!

Forrás: Thinkstock -
tüdőgyulladás légkondicionáló berendezés torokgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha tippelned kellene, szerinted melyik tesz rosszabbat nyáron a szervezetednek: a fagyi vagy a légkondi? Egy fül-orr-gégész segítségével fényt derítettünk az igazságra!

Télen egyértelmű, de nyáron…

Télen a torokgyulladás legfőbb okozói a zárt helyiségekben lévő kórokozók és a belélegzett hideg levegő lehetnek. Nyáron ilyen szempontból kockázatosnak számítanak a jeges üdítők, a fagylalt, a jégkrém, de a szénsavas ásványvíz is birizgálhatja a nyálkahártyát. Szintén légúti nyálkahártya-gyulladást okozhat a légkondicionált helyiség és a külső meleg levegő közötti hirtelen hőmérsékletváltozás. Az idei nyárra jellemző változékony időjárásban a torokfájást okozó légúti vírusok is könnyebben szaporodnak.

Forrás: Thinkstock

Nem csak torokra támad

Egy légkondicionálóval felszerelt helyiségben azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen található benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy ha a legionellabaktérium bejut az épület gépészeti rendszerébe, az ott pangó vízben igen gyorsan sokszorozódik.

A legionárius betegség (legionellosis) egy fertőző betegség, amely a legionella baktériumfajhoz tartozik, és a levegőben található kórokozók által terjed. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, 25°C - 45°C közötti hőmérsékleten tud növekedni.

Gondot okozhat, ha nincs légmozgás, és a rendszer mindig ugyanott fújja a hideg levegőt az ott tartózkodókra. Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió. Testi problémák is jelentkezhetnek: a torokfájás és a fejfájás mellett előfordulhat felfázás, petefészek- és hüvelygyulladás, de még a libidó csökkenése is.

Forrás: Thinkstock

Érdemes ilyenkor gyógyszert szedni?

Dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész szerint minden esetben az orvos feladata, hogy eldöntse, szükség van-e ilyen esetben antibiotikumra. Ha akut bakteriális torokgyulladásról van szó, többnyire nem jelentkezik köhögés, de magas láz, lepedékes vagy tüszős mandulák és duzzadt elülső nyaki nyirokcsomók is előfordulhatnak a torokfájdalom mellett. A hosszan tartó, nyálkahártya-károsító vírusbetegség is megnyithatja a kaput a torokban lévő, illetve odajutó baktériumok előtt, és így jönnek létre az úgynevezett másodlagos bakteriális fertőzések. Ilyen esetekben és a szövődmények kizárása miatt szükséges lehet az antibiotikum. Egyéb esetekben egyrészt nem használ, másrészt a fölösleges gyógyszerszedés az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók szaporodását is okozhatja. A kellemetlen tünetek csillapításához az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a sós vizes gargarizálás és a szopogatótabletták is beválhatnak.

Itt a klíma-para! Ilyen betegségeket okozhat a rossz légkondihttp://www.life.hu/drlife/20140620-a-legkondicionalo-veszelyeire-hivjuk-fel-a-figyelmet.htmlA hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet. Dr. Life--5 betegség, amelyet a légkondi okozhttp://www.life.hu/drlife/20110809-5-betegseg-amelyet-a-legkondi-okoz.htmlA nyári hőségben gyakran bekapcsolt klímaberendezések használata esetén nagy árat fizethetünk a hűvös áramlatért. Persze csak akkor, ha a berendezés tisztántartásáról megfeledkezünk.Dr. LifeKizuhant a kisfiú a nyolcadikról - a légkondicionáló berendezés fogta meghttp://www.life.hu/drlife/20110621-kizuhant-a-kisfiu-a-nyolcadikrol-a-legkondicionalo-berendezes-fogta.htmlA légkondicionáló berendezés kültéri egysége és a fal közé szorult az a hároméves kisfiú, aki egy nyolcadik emeleti ablakból zuhant ki.Dr. LifeVégigénekelte torokműtétjét egy énekesnő, hogy megmentse a hangjáthttp://www.life.hu/drlife/20140617-alama-kante-guineai-szarmazasu-franciaorszagban-elo-enekesno-vegigenekelte-torokmutetjet.htmlAlama Kante guineai származású, Franciaországban élő énekesnőnek a torokdaganatát kellett eltávolítani. Párizsi műtétje során helyi érzéstelenítést és fájdalom ellen hipnózist is kapott. Aggódott, hogy elveszítheti a hangját, ezért sebésze javaslatára végigénekelte a műtétet, hogy az orvos a kockázatos helyeken tudhassa, nem érinti az érzékeny területet - tudósított a BBC nyomán az MTI.Dr. LifeOrigoSzálka, darázscsípés vagy ólomgolyóbis? - A torokfájásról bővebbenhttp://www.life.hu/drlife/20120116-szalka-darazscsipes-vagy-olomgolyobis-a-torokfajasrol-bovebben.htmlReggel felébredünk, és fáj a torkunk. Ha tényleg nagyon kellemetlen, esetleg lázzal jár, akkor nem intézzük el egy sós vizes gargalizálással, ami egyébként máig az egyik legjobb háziszer, főleg egy kis teafaolajjal turbózva (gyógyszertári minőségűvel!), hanem orvoshoz megyünk.Dr. LifeTüszős mandulagyulladás - mit tegyünk, ha piros a torok?http://www.life.hu/drlife/20111024-tuszos-mandulagyulladas-mit-tegyunk-ha-piros-a-torok.htmlMindenki számára ismerős tünetek közé tartozik a magas láz és a torokfájás. Ezek a tünetek gyakran igen komoly betegséget feltételeznek, amely elsősorban a légutak területét támadja meg. Az általában 3 éves kortól, gyakrabban iskolások között jelentkező fertőző betegség, a tüszős mandulagyulladás nyállal terjed, és egész évben előfordulhat, időnként halmozottan is. A betegség tüneteiről, a megelőzés és a gyógyítás eszközeiről dr. Ablonczy Mária, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Fül - Orr - Gégészeti osztályának főorvosa beszél.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.