„Úgy éreztem, ott fogok meghalni!” - A sebezhetetlennek tűnő sztárok is pánikolnak

Oprah Winfrey pánikroham Amanda Seyfried szorongás pánikbetegség sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint 40 millió amerikai felnőtt szorong vagy szenved pánikbetegségben. Világviszonylatban nézve minden tizedik embert érint. Mindez alól persze a hírességek sem kivételek, közülük néhányan őszintén vállalják, hogy olykor - vagy gyakran - pánikban törnek ki, amikor épp nem a rivaldafényben pompáznak. Hetet kiemelünk közülük.

1. Amanda Seyfried

Gondolnád, hogy a Mamma Mia! sztárja is pánikol? A színésznő bevallotta, rendszeresen terapeutához jár, hogy megbirkózzon a pánikrohamokkal. Bár elmondása szerint a terápiák sokat segítettek neki, időről időre még eluralkodik rajta a pánik. „Olykor még mindig túlanalizálom a dolgokat, hol a szüleim, hol a kutyám miatt aggódok, máskor azért, hogy nyitva hagytam-e a lakásom ablakát, miután elmentem.”

Forrás: AFP/Neilson Barnard


2. John Mayer

Egy 2012-es interjúban az énekes és dalszerző John Mayer elismerte, hogy pánikrohamok gyötrik, és az állapota volt olyannyira elfajult állapotban, hogy elmegyógyintézetben is kezelték. John nagy félelemben nevelkedett, ami csak fokozódott nála idősebb korára. Egy közeli barátja szerint, amikor heves szívdobogás, légszomj és reszketés közepette szorongásos rohamok törtek rá, csupán ő volt az, aki hatni tudott rá szavaival. „Az agya olykor hihetetlenül gyorsan fogta fel az információkat, és józanul tudott reagálni rájuk” – mondta a barátja.

Forrás: AFP/Slaven Vlasic


3. Lena Dunham

Lena Dunham színésznő is régóta tartozik a szorongók táborába, és ezt nyíltan vállalja. Tavaly egy éjjel rátört a roham, amelyről másnap frissen nyilatkozott: „Elkezdtem azon gondolkozni, hogy két és fél év múlva 30 éves leszek, majd tíz évvel később 40, még tízzel utána pedig 50 éves. Ez teljesen a hatalmába kerített, és emiatt aludni sem tudtam.” Lena tisztában van azzal, hogy egy kívülálló számára bosszantó lehet a pánikrohammal járó depresszió és szorongás. 16 éves kora óta többen próbálták már meggyőzni a gyógyszerek hatásosságáról, ennek ellenére nem hallgatott a tanácsokra. Elmondása szerint azóta is boldog, amiért így tett.

Forrás: AFP/Theo Wargo/Nbc

A lányokat érinti inkább

A diagnosztizált adatok alapján átlagban háromszor annyi nő szenved pánikbetegségben, mint férfi. Hogy hányan élnek téves diagnózissal, esetleg orvosi segítséget sem kérve, nem tudni. A gyermekpszichológusok szerint a lányokban lényegesen nagyobb a megfelelési kényszer, a folyamatos szorongás pedig a pánikroham kiváltó oka lehet. A pánikszindróma kialakulása általában a húszas évekre jellemző, és szoros összefüggést mutat a hétköznapokkal járó krízishelyzetekkel (pl. temetés, szakítás, válás).

4. Caitlyn (Bruce) Jenner

A Kardashian família feje a Vanity Fairnek nyilatkozta, hogy a márciusi, 10 órás arcfeminizáló műtétje után folyamatosan pánikrohamok törtek rá. „Mit csinálok, mit csináltam magammal?” – tette fel magának a kérdést. Szorongásain sikerült felülkerekednie, miután segítséget kapott egy szakértőtől, aki elmagyarázta neki, hogy ezek normális és ideiglenes emberi reakciónak számítanak esetében. Pletykák szerint azóta nem csupán a külseje, de a személyisége is megváltozott.

Fotó: Annie Leibowitz for Vanity Fair


5. Oprah Winfrey

Ha igazán sebezhetetlen sztárokról beszélünk, akkor Oprah Winfreyt nem hagyhatjuk ki a sorból. A csinos, céltudatos műsorvezetőről nem is gondolnánk, mennyire kaotikus volt számára a 2013-as év. A túlhajszoltság és a rengeteg interjú közepette a háttérben pánikrohamokkal küzdött, közel volt az ideg-összeroppanáshoz.

Forrás: AFP/Jason Merritt

Egy orvos élményei

Dr. Csernus Imre – aki maga is érintett volt a témában – a Life.hu-nak még korábban elmondta, hogy a pánikrohamnak sokszor bizalmatlanság lehet az oka, illetve a helyzet, amikor attól fél az ember, hogy az irányítás kicsúszik a keze közül. Sokan azt gondolják, hogy a pánikbetegség csak egy mondvacsinált, igazából nem is létező betegség. Dr. Csernus szerint ez egészen addig a pillanatig van így, amíg valaki önmaga meg nem tapasztalja, mit jelent egy valódi pánikroham.

6. Emma Stone

Emma Stone intenzív pánikrohamaira még erős gyógyszereket is szedett. Elmondása alapján borzasztó volt a legelső élménye: a barátja házában ült, miközben azt gondolta, hogy az le fog égni.

Forrás: AFP/Loic Venance


7. Ellie Goulding

Az énekesnő is ugyanúgy 2013-ban érte el mélypontját, ám pánikrohamait azóta terápiával kezeltette. Az első alkalomra így emlékezett: „Egy temetésről tartottam haza vonattal, amikor úgy éreztem, hogy a szívem kiugrik a helyéről. Annyira megijedtem, hogy a mellettem ülő nő felé nyúltam, mert úgy éreztem, ott fogok meghalni, majd egy barátom vitt el kórházba, ahol megtudtam: pánikrohamom volt. Ez volt a legfurcsább dolog az életemben, szörnyű dolgok mentek át az agyamon, de nem akartam rá felhívni a figyelmet.”

Forrás: AFP/Charley Gallay

Gyógyítható?

A szorongás tulajdonképpen indokolatlannak tűnhet, a kimerültség és a stressz is a kiváltó okok között szerepel. Állhat a háttérben azonban egy anyagcserezavar is, amely elsősorban a szerotonin hiányával függ össze. A pánikbetegségnek mindezek mellett lelki okai is lehetnek! Szerencsére a kezelhető betegségek közé tartozik. A pszichoterápiás kezelés során a beteg elsajátíthatja, később alkalmazni is tudja a feszültségcsökkentő technikákat. A kognitív viselkedésterápián a beteg megtanulja, hogyan lehet helyesen megközelíteni a betegséget, a szorongást és a pánikhelyzeteket. Bizonyos betegeknél a terápiák mellett gyógyszeres kezelésre és antidepresszánsok alkalmazására is szükség lehet.

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.