Holland orvosok pártolják a gyermekeutanáziát

Forrás: Thinkstock -
orvos Holland eutanázia gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elviselhetetlen kínokat átélő gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek jogot kellene biztosítani rá, hogy meghalhassanak – nyilatkozta a Holland Gyermekorvosok Szövetsége, mely nehezményezi a jelenlegi 12 éves alsó korhatárt.

„Úgy érezzük, hogy meg kellene változtatni a korhatárra vonatkozó szabályozást, mégpedig úgy, hogy bármelyik gyermek egyéni elbírálás alapján kérvényezhesse az eutanáziát” – fogalmazott Eduard Verhagen, a Gröningeni Egyetem oktatója, a szövetség etikai bizottságának tagja.

Forrás: Thinkstock

Hollandiában a legalább 12 esztendős gyerekek most is kérvényezhetik az eutanáziát, amennyiben halálos betegségben szenvednek, elviselhetetlen kínjaik vannak, képesek kifejezni az akaratukat, illetve a szüleik is jóváhagyják azt.

„Ha egy 12 éven alulinál teljesülnek ugyanezek a feltételek, a gyermekorvosok most még tehetetlenek. Ideje megoldani ezt a problémát” – magyarázta Verhagen.

A holland gyermekorvosok azt szeretnék, hogy a kérdés tisztázására bizottság álljon össze.

Az aggályok között szerepel, hogy a kisebb csemeték vajon elég érettek-e, s elegendő információval rendelkeznek-e egy ilyen döntés meghozatalához.

A törvénymódosítással Hollandia felzárkózna Belgiumhoz, ahol 2014-ben a világon elsőként hagyták jóvá a gyermekeutanáziát. Belgiumban „a reménytelen egészségi állapotú, továbbá állandóan, kibírhatatlanul és csillapíthatatlanul szenvedő” kicsik kérvényezhetik a „kegyes halált”, akik egyébként is hamarosan belehalnának a betegségükbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.