Nem velünk van a baj! Ez az oka annak, hogy édesszájúak vagyunk

Forrás: Thinkstock -
kutatás cukor édesszájú ikerpár édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három kanál cukor a teába vagy a kávéba, és máris kész van az ideális ízesítésű napindító ital. Minél édesebb, annál jobb, azonban egy új kutatás szerint a génjeink a felelősek azért, ha a leves előtt már inkább a desszertet fogyasztanánk el az esti vacsoránál.  

A kutatók szerint az édességet kedvelő emberek gyengébb édesíz-érzékeléssel születnek, tehát több cukorra van szükségük ahhoz, hogy az édesség ugyanolyan szintjét megérezhessék – írja a Science Daily.

Forrás: Thinkstock

Ikreken kísérleteztek

Egy kutatás kimutatta, hogy egyetlen génkészlet befolyásolja az emberek édesíz-érzékelését. Mindez attól függetlenül igaz, hogy mesterséges édesítőszert vagy természetes cukrot használunk.

„Ugyanúgy, ahogyan az emberek rossz hallással születnek, és jobban fel kell hangosítaniuk a rádiót ahhoz, hogy hallják, a gyenge édesíz-érzékeléssel született személyeknek is eggyel több kanálnyi cukorra lehet szükségük a kávéba ahhoz, hogy ugyanolyan édesnek érezzék” – mondta a tanulmány szerzője, dr. Danielle Reed.

A szakértők 243 egypetéjű és 452 kétpetéjű ikerpárt, valamint 511 személyt vizsgáltak meg a kutatás során.

Mindegyik alany megkóstolta, majd értékelte négy édes oldat (fruktóz, glükóz, aszpartám és neoheszperidin-dihidrokalkon) ízének intenzitását. Az első kettő természetes cukor, a két utóbbi pedig kalóriamentes mesterséges édesítőszer.

Az egypetéjű ikrek azonos génekkel rendelkeznek, a kétpetéjű ikrek DNS-ének azonban csupán körülbelül a fele egyezik meg.

A mostani kutatás azt mutatta ki, hogy a genetikai tényezők az édesíz-érzékelés eltéréseinek körülbelül 30 százalékáért felelősek az egyes emberek között.

Forrás: Thinkstock

Az eredményekből az is kiderült, hogy azok, akik a természetes cukrokat kevéssé édesnek érzékelték, hasonlóan gyengének érezték a cukorpótlékok ízét is. Ez arra utal, hogy lehet közös kapocs a természetes cukrok és a szintetikus édesítőszerek között.

Tudtad?

ITT összegyűjtöttünk 11 megdöbbentő dolgot, amit a cukor művel a testeddel. Pár alapvető, bármikor kivitelezhető trükkel te is megszabadulhatsz a cukorfüggőségedtől, ha mégsem iktatnád ki teljesen az étrendedből, akkor természetes édesítőkkel is pótolhatod.

Mi több, kevés bizonyítékkal ugyan, de az új kutatás azt is kimutatta, hogy jócskán befolyásolja édes ízérzékelésünket az, hogy gyermekkorunkban mennyi cukrot fogyasztunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.