Megdöbbentő! Naponta tízezer kalóriát vitt be szervezetébe a testépítő

Forrás: Facebook/Dean Wharmby -
betegség szteroid kalóriabevitel kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dean Wharmby átlagos srác volt, aki az akkori férfiideál, Arnold Schwarzenegger hatására akart kisportolt testet magának. Később bevallotta, hogy megfelelő fizikumához eleinte szteroidokat használt, mondván akkoriban mindenki ugyanezt tette.
Forrás: Facebook/Dean Wharmby

Szépen felfújt izmai, majdhogynem tökéletes teste még inkább arra ösztönözte őt, hogy megőrizze a végeredményt, ennek érdekében mindennap tízezer kilokalóriát vitt be:

szendvicset, pizzát és hamburgert tartalmazó menüjét általában 7-8 energiaitallal öblítette le.

Az akkor már húsz éve a testét építő férfinál 2010-ben májrákot diagnosztizáltak, ekkor bevallotta, hogy a magas fehérje- és zsírtartalmú ételek folyamatos fogyasztása mellett a szteroidok vezethettek állapotához. Dean ekkor korábbi életét feladva és akkori étrendjét drasztikusan megváltoztatva száműzte a cukrokat, a magas zsírtartalmú és savas ételeket, húsokat a mindennapjaiból, és a természetes gyógymódokat kezdte preferálni. Életmódváltásának meglett az eredménye: noha a férfi korábbi izmos alakja összeesett, de a testében lévő tumor eltűnt, Dean egészségesnek látszott egészen 2013-ig.

Forrás: Facebook/Dean Wharmby

A májrák tünetei

Az állapottal járó tünetek nem egyértelműek, és sokszor csak a rák előrehaladott stádiumában jelentkeznek. A betegség jelei: megmagyarázhatatlan fogyás, étvágytalanság, hányinger és hányás, előfordulhat hasi fájdalom vagy duzzanat a hasüregben, sárgaság (bőrön és szemen), viszketés, folyamatos fáradtság és gyengeség is. A felsorolt tünetek nem minden esetben jelentik egyértelműen, hogy az illetőnek ez a problémája, hiszen lehetséges, hogy egy fertőzésről van szó, de mindenesetre utaló jelek lehetnek.

Amikor már mindenki megnyugodott…

Az a nap ugyanúgy kezdődött, mint a többi, Dean éppen személyi edzést tartott az edzőteremben, ahol dolgozott, amikor hirtelen összeesett. A kórházi ágyban tért magához, amikor az orvosok közölték vele, hogy kiújult a rákja.

Ekkor derült ki, hogy a férfi időzített bomba, hiába az életmódváltása, és csupán három hete van hátra,

emiatt már a kemoterápiát sem kezdték el nála.

Az idő ketyegett, napjai meg voltak számlálva, így közösségi oldalán osztotta meg gondolatait, küzdelmét, és inspirációt adott, vagy éppen erőt merített követői támogatásából. Barátnőjével ezek előtt szakított, ami szintén nem segített állapotán. A lány mindennek ellenére gyűjtést szervezett, és Londonba utazott, hogy csodagyógyszert hozzon exének, ám már az sem segített rajta. Egy hónappal később Dean egy vasárnapi napon exbarátnője karjaiban halt meg. Búcsúlevelében elismerte, hogy személyes küldetése - miszerint tökéletes testépítő akart lenni - okozta rákját.

Forrás: Facebook/Dean Wharmby

Egoharc és testképzavarok

A magyar testépítő, Schönekker László egy interjúban kifejtette véleményét, miszerint a férfiak egoharcot vívnak a súlyokkal, és óriási hibának tartja, hogy azt gondolják, a nagyobb súlyok nagyobb izmokat is jelentenek.

Hiába nem Arnold a testi példakép, időről időre újabb utódai jönnek, akiket a gyúrni vágyó, testüket tökéletesíteni akaró (legfőképp fiatal srácok) követnek, utánoznak – olykor bármi áron. A túlzott testépítés is diagnosztizálható pszichés kórkép, izomdiszmorfiának hívják. Ez egy olyan testképzavar, amelyet az izomzat méretével való túlzott, kényszeres foglalkozás jellemez. Ennek a férfiakra jellemző speciális testképzavarnak − ami leginkább a testépítőket veszélyezteti – a legfőbb jellemzője, hogy a személyek erős izomzatuk ellenére soványnak, kicsinek érzik magukat, és szeretnének nagyobbak lenni. Az izomdiszmorfiáról ITT bővebben is írtunk!

Ihász Katalin dietetikus

Ilyen esetben komoly orvosi felügyelet mellett kell az étrendet kialakítani. A napi energiaszükséglet természetesen a sportolók esetében is egyénfüggő, számos tényező befolyásolja (kor, nem, fizikai aktivitás mértéke, sport fajtája, edzés mennyisége, felkészülési fázis stb.), de megközelítőleg kb. 3000-4000 kcal-ra van szükségük. Ebben az esetben fontos, hogy a megfelelő minőségű, mennyiségű tápanyagok - a pizza helyett zöldségek, gyümölcsök, jó minőségű tőkehús, gabonafélék, tejtermékek - kerüljenek az asztalra. Az energiaital tartós és nagy mennyiségű fogyasztása májkárosodást okoz, mivel a májenzimek működése felborul, a máj elzsírosodik, az pedig májcirrózishoz vagy egyéb kóros elváltozáshoz vezethet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.