Diabétesz személyiségek - A cukorbetegség lelki okai

2015.08.08. 19:43

A cukorbetegség mára népbetegségnek számít, sőt egyes előrejelzések alapján az elkövetkezendő száz évben még többen fognak tőle szenvedni. Már a 17. században már komolyan vizsgálták a kialakulásának okait, a szakértők mostanra azonban már közelebb kerültek a megoldáshoz - sőt lelki okait is feltárták.

A cukorbetegség és a stressz kapcsolatát régóta gyanították, egészen pontosan 1675-ben írta le egy angol orvos, Thomas Willis, hogy azoknál, akiket életük során sok stresszhatás ért, azoknál gyakrabban fordult elő a cukorbetegség.

Forrás: Thinkstock

1935-ben egy Menninger nevű amerikai orvos meg is határozott egy ún. diabéteszes személyiséget. Úgy vélte, a szorongás, a depresszió és a hipochondria, valamint a külvilág iránti csökkent érdeklődés jellemző azokra, akiknél a cukorbetegség kialakulásának kockázata nagyobb. A lelki tényezők és cukorbetegség összefüggéseit vizsgáló kutatások nagy része a depressziót célozta meg, de egyre több a bizonyíték arra, hogy a jelentős érzelmi stressz, veszteség, gyászreakció, és az ellenségesség is hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának kockázatához. 

Hogy mi fokozhatja még a diabétesz kialakulásának okát, valamint milyen hatással van ez a szervezetre, elolvashatja a Szívderítő.hu cikkéből. 

stresszcukorbetegségszívderítő