Mégsem a tesztoszteron dobja fel a férfiak szexuális életét

Forrás: Thinkstock -
hormon férfiasság tesztoszteron szex kutatás férfi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg korábban azt hittük, hogy a tesztoszteron teszi intenzívvé a férfiak szexuális életét, a valóságban egyáltalán nem biztos, hogy ez így van. Egy friss kutatás szerint azok az idősebb férfiak, akik alacsonyabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek, és hormonpótló terápiában részesültek, nem tapasztaltak pozitív változást a terápia során.

A kutatás során 150 hatvan év fölötti férfi tesztoszteronpótló terméket kapott, míg a másik 150 főből álló csoport placebót vett magához. A kísérlet kezdetekor a férfiak tesztoszteronszintje valamivel 300 nanogramm per deciliter fölött volt átlagban, ami a normális szint alsó határa.

Forrás: Thinkstock

Három évvel később kiderült, hogy nincs különbség a két csoport szexuális vágyának tekintetében, és ugyanez jellemző az erekciós képességre és az intimitásra való igényre is. Noha a tesztoszteront szedő csoport valamivel elégedettebb volt a közösülés végkimenetelével kapcsolatban, a hatás jelentéktelennek bizonyult, és akár a véletlen számlájára is írható a szakemberek szerint.

Korábban már más tanulmányok is cáfolták a korábbi elméletet, miszerint a tesztoszteron csökkenése vezet a férfiak potenciájának csökkenéséhez, most pedig egyenesen úgy néz ki, hogy a különféle kiegészítők sem hoznak változást.

Dr. Elizabeth Kavaler, a New York-i Lenox Hill Hospital urológusa – aki a kutatásban nem vett részt – elmondta, hogy azok a férfiak, akiknek természetes tesztoszteronszintje a normális alatt marad, igenis profitálnak a tesztoszteronpótló készítményekből. Ez nagyjából plusz 150-300 nanogramm per deciliter közötti értéket jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.