Te tudod, mennyi vitaminra van szüksége a gyereknek?

vitamin gyermekkor egészség gyermekegészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szervezet működésére nagy hatással vannak a vitaminok. A gyerekek fejlődésében, növekedésben még inkább fontos szerepet játszanak. De mégis mennyire van szükségük?

Fontos, hogy a gyerekek életkorának megfelelően adagoljuk a vitaminokat. A szoptatás alatt a baba minden fontos tápanyaghoz hozzájut, de amellett elengedhetetlen, hogy ásványi anyagokat is kapjon.

Forrás: Thinkstock

A legkisebbeknek is szükséges vasat bevinni, ugyanis a vashiányos gyerekeknél vérszegénység alakulhat ki.

A C-vitamin segíti a vas felszívódását, és megóvja a szöveteket. A kalciumot a D-vitamin segít felszívni. A csontok és fogak fejlődésében is fontos szerepet játszik. Ahhoz, hogy a kicsik szeme megfelelően fejlődjön, érdemes retinolt és béta-karotint adni nekik. Ezek a tejben, tojásban, répában, májban megtalálhatóak.

0-6 hónapos korig az anyatejből mindent megkapnak a babák

A babák gyomra még nagyon kicsi, koncentrált formában tudjuk nekik adni a tápanyagokat. Az anyatej gazdag minden olyan zsírban, amire szükségük van, és a vitaminok miatt sem kell aggódni. Érdemes az anyukának is gondoskodnia a saját vitaminpótlásáról, ha szoptat. A tápszerekből ugyanúgy minden fontos anyaghoz hozzájut a kicsi.

7-9 hónapos korig kezdődik az átállás a szilárd táplálékra

Mikor a gyerekek áttérnek a szilárd ételekre, jobban oda kell figyelni, hogy elegendő vitaminhoz jussanak. Természetes forrásokból (zöldség, gyümölcs) érdemes vitamint adni neki. A pépesített zöldségek, gyümölcsök vagy tejes ételek kiváló vitamin- és fehérjeforrás számukra, szervezetük pedig éppen annyit fog felvenni belőlük, amire szükségük van.

Forrás: Thinkstock

10-12 hónapos korig már jöhetnek a húsok

A 10 hónapos körüli gyerekek már kaphatnak húsokat, halat, babokat, borsót. Eleinte pépesítve, majd megpróbálhatnak megbirkózni kis falatokkal is. Kezdd el beiktatni az étrendjükbe a tésztát, a barna rizst és a főtt krumplit, ezekben mind nélkülözhetetlen vitaminok vannak. Jöhetnek a nagyon apróra vágott nyers vagy aszalt gyümölcsök is.

1-3 éves korig

Mivel hamarosan bölcsődébe, óvodába kerül a csemetéd, a közösség miatt gyakrabban lehet beteg. Ennyi idősen fontos, hogy minél több C-vitamint adj neki, hogy szervezete ellenállóbb legyen. A sok gyümölcs és zöldség mellett kifejezetten gyerekeknek készült rágótablettát válassz, ezt általában szeretik. Ennyi idős korára teljesen szoktasd le az anyatejről, és térjetek át az állati eredetű tejekre. Reggelire jó választás a gabonapehely, amelyből megfelelő mennyiségű kalciumhoz juthat.

Arra mindig figyelj, hogy 1200 kalóriánál sose egyen kevesebbet naponta.

Nem gond, ha egy kicsit többet falatozik, de nagyjából 1200 kalóriányi zöldség, gyümölcs, hús, tészta, krumpli és hasonló ételekből tud hozzájutni ennyi idősen a vitaminokhoz.

Drogként hat az agyra, ha tíz percig nézünk valakinek a szemébehttp://www.life.hu/drlife/20150822-drogkent-hat-az-agyra-ha-tiz-percig-nezunk-valakinek-a-szemebe.htmlAz University of Urbino egyik professzora önkéntesek segítségével egy nagyon érdekes felfedezést tett.Dr. LifeThinkstockSági Szilárdot keményen edzik gyermekeihttp://www.life.hu/drlife/20150819-sagi-szilard-ikrek-baba-gyerekneveles-napi.htmlSági Szilárd és párja nem túl kipihentek mostanában. Hét hónapos ikreik keményen megdolgoztatják őket, de a szülők ezt nem bánják, hiszen nagyon sokat küzdöttek a babákért.Dr. Life--A folyamatos ülés miatt halunk meg korábban? - ennyit számít napi 20 perc mozgáshttp://www.life.hu/drlife/20150818-ules-mozgas-hianya-miatt-tobben-halnak-napi-mozgas-szukseges-kutatas-szerint.htmlBizonyítékokat hozott egy nagy európai kutatás arra, hogy csak egy kis napi testmozgás, (akár napi 20 perc séta is) rendkívül hasznos – függetlenül attól, hogy az illető túlsúlyos, elhízott vagy sem. Dr. LifeThinkstockEz a három szokás boldogabbá fog tennihttp://www.life.hu/drlife/20150821-ime-harom-szokas-ami-boldogabba-tesz-a-kutatok-szerint.htmlAz elmúlt évek kutatásai alapján elkészült a lista, amelyen azokat a szokásokat sorolták fel, melyek a boldog emberek sajátjai. Íme, három közülük. Dr. LifeThinkstockGyerekjátékkal leszokni a cigiről? Működhet!http://www.life.hu/drlife/20150818-tetris-gyerekjatekkal-leszokhat-a-cigirol-egy-kutatas-szerint.html„Ne játssz annyit kisfiam, mert rászoksz!” – ismerős lehet a szülői mondat sokaknak, akik valamivel rendszeresen játszottak fiatalabb korukban. Egy friss kutatás azonban akár kampányolhat bizonyos játékok mellett: egy vizsgálatban kiderült, hogy azoknál a felnőtt alanyoknál, akik a gyerekkorunkból már jól ismert Tetrist játszották a táblagépeiken, ötödével csökkent a dohányzás iránti vágy.Dr. LifeThinkstockFelnőttkorodra ott táncolsz a szakadék szélén – a komfortzónád tönkretesz!http://www.life.hu/drlife/20150817-komfortzona-tonkretesz-szakadek-szelen-tancolsz.htmlCsak akkor rúgjuk le a lábunkról a cipőt, ha elviselhetetlenül szorít? A történet egy átlagos reggellel kezdődik, aztán még eggyel és egy újabbal. Végül sosem ér véget, és belekerülsz a mókuskerékbe, beragadsz a komfortzónádba, ahonnan már nincs menekvés. Vagy mégis?Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.