nőgyógyászati vizsgálat kutatás menstruáció egészség cigaretta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők 12–14 éves koruktól közel 40 éven át havonta menstruálnak. Viszont ha a menstruációk jóval hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az krónikus állapotokhoz vezethet. Mi több, a ciklus bizonyos szakaszaiban még a dohányzást is sokkal nehezebb abbahagyni.

Kutatásokból kiderült, hogy a 35–45 éves nők 20 százaléka rendszeresen menstruációs fájdalmaktól szenved. Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó vérzés nem csak a fokozott stresszforrást jelent, de komoly egészségi problémára is utalhat. Az utóbbira utaló tünetek között szerepel a hosszú lefolyású, 7-9 napig tartó menstruációs időszak, vérrögök megjelenése, rosszullét, gyengeség, pecsételő vérzés. Ezek a háttérben álló okok is lehetnek súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, amelyet a sokáig tartó, erős vérzésekhez gyakran társuló gyulladás jelenthet.

Forrás: Thinkstock

Mi lehet az oka?

Több oka is lehet a jelenségnek: anatómiai elváltozás (méhmegnagyobbodás), endometriózis, hormonális zavarok (például pajzsmirigy-problémák). Ilyen tapasztalatokkor érdemes egy rákszűréssel egybekötött nőgyógyászati vizsgálatot elvégeztetni!

BOTRÁNY! TILOS A MENSTRUÁCIÓ ÉS VÉRZÉS AZ INSTAGRAMON

A Huffingtonpost számolt be arról, hogy amikor Rupi Kaur feltöltött egy menstruációról szóló képet az Instagramra, az oldal szerkesztői eltávolították a fotót. Azóta mindenki erről beszél.

Menstruáláskor akarjuk igazán a cigit!

A Psychiatry Journal szaklapban megjelent egy kutatás, amely azt mutatta, hogy a nők nehezebben szoknak le a dohányzásról a menstruációt követő follikuláris szakasz kezdetén. A Montreali Egyetem munkatársai 34 nőt és férfit vizsgáltak meg, akik naponta legalább 15 szál cigarettát szívtak. Az alanyok kérdőívek kitöltésén kívül agyi MR-vizsgálatoknak is alávetették magukat, miközben semleges képeket néztek, vagy olyanokat, amelyek a cigaretta utáni vágyat ébresztették fel bennük.

A nőket kétszer vizsgálták a menstruációs ciklusuk különböző szakaszaiban, és mérték az ösztrogén- és progeszteronszintjüket is.

„Adataink azt mutatják, hogy a dohányzásra irányuló kontrollálatlan vágy a menstruációt követő follikuláris szakaszban a legerősebb.

Az ösztrogén és a progeszteron hormonok csökkent szintje valószínűleg felerősíti az elvonási tüneteket, és fokozza a sóvárgással összefüggő idegi ’»áramkörök« aktivitását" – nyilatkozta a kutatás vezetője.

Így hat rád a menstruáció – Helló, tűsarok!

Felpüffedt, vizesedő végtagok, ingerültség, görcsök és fejfájás. Ezek a tünetek egyértelműen tetten érhetők a menstruáció alatt. De mi történik ezeken is túl a szervezetben?

Füstölő sztárok: akikről nem gondolnád, hogy dohányoznakhttp://www.life.hu/drlife/20150826-dohanyzo-sztarok-akikrol-eddig-nem-tudtad-hogy-sok-cigit-szivnak.htmlSzínészek, énekesek, tudósok, művészek: mi az egyik közös bennük? Munkájukból, társaságukból, életvitelükből kifolyólag a legtöbbjük dohányzik. Összegyűjtöttünk négy olyan sztárt, akikről ezt nem feltétlenül gondolnád.Dr. Life--Tragédia! Beleszakították a gyermek fejét az anya méhébe: meghaltak! (18+)http://www.life.hu/drlife/20150827-beleszakitottak-az-ujszulott-fejet-az-anyaba-mindketten-meghaltak.htmlSzörnyű orvosi műhiba történt Indiában: az anyuka és a kisbaba is életét vesztette a szülés közben. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. Dr. LifeThinkstockMilliókat költött műtétekre anya és lánya, hogy úgy nézzenek ki, mint Katie Pricehttp://www.life.hu/drlife/20150826-katie-price-modellre-akart-hasonlitani-anya-es-lanya-ezert-milliokat-koltottek-plasztikai-mutetekre.htmlKayla Morris szerint a rengeteg szépészeti beavatkozás csak még közelebb hozta őt édesanyjához.Dr. Life--Elfogadta betegségét a pikkelysömörös lány - Fotó!http://www.life.hu/drlife/20150825-nem-torodik-a-ra-szegezodo-pillantasokkal-a-szornyu-betegseggel-kuzdo-lany.htmlA fiatal lány 13 éves kora óta küzd a betegséggel, ami nagyban megváltoztatta az életét. Elmondása szerint ma már nem törődik a rá szegeződő pillantásokkal, és elfogadta önmagát.Dr. Life--Céline Dion: "A karjaimban akar meghalni a férjem"http://www.life.hu/drlife/20150824-celine-dion-ferje-rene-angelil-az-enekesno-karjai-kozott-akar-meghalni.htmlTavaly tárták a nyilvánosság elé, hogy az énekesnő férje, René Angelil újra torokrákkal küzd. Céline Dion egy amerikai magazinnak vallott az elmúlt időszak nehézségeiről.Dr. Life--Durva baleset! Kómába esett a volt Forma-1-es pilótahttp://www.life.hu/drlife/20150824-justin-wilson-komaban-van-az-indycar-poconoi-futama-utan.htmlAz IndyCar poconói futama során szenvedett balesetet Justin Wilson. Az egykori Forma-1-es pilóta most kómában van. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.