A hit segít a rákbetegeknek a gyógyulásban

Forrás: Facebook/Kae Murray photography -
betegség hit rák gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A spirituális és vallási alapokon nyugvó világnézet nem csak a rákbetegek mentális, hanem fizikai állapotát is kedvezően befolyásolja – tudjuk meg a floridai Moffitt Rákközpont kutatásából, amely a Cancer című szaklapban jelent meg.

A kutatás során háromszor is elemezték az összes témába vágó kutatást, amelyben több mint 44 ezer páciens vett részt. Noha egyik tanulmány sem fedezett fel világos ok-okozati összefüggést a hit és a pozitív végkifejlet között, az asszociáció többé-kevésbé egyértelmű.

Az első elemzésből kiderült, hogy azok a páciensek, akik aktív spirituális/vallási életet élnek, jobb fizikai állapotnak örvendenek, és kevesebb kellemetlen tünettel jár esetükben a rák és a kemoterápia, így hétköznapi teendőiket is jobban el tudják látni.

Szívszorító képek: rákbetegsége után először szoptatja kisfiát az anya Forrás: Facebook/Kae Murray photography

“Különösen azok számolhatnak be pozitív eredményekről, akik a spiritualitás és a vallás több aspektusát is közelebb érzik magukhoz, és hisznek egy fölöttük álló hatalom létezésében” – mondja a kutatást vezető Heather Jim, a tampai rákközpont munkatársa.

A második elemzés a mentális állapotot vizsgálja. “Nem túl meglepően a szellemi alapokon nyugvó világnézettel élők körében kevesebb a depressziós, szorongó ember, míg a teljes materializmus és ateizmus számos pszichológiai zavarral társul” – teszi hozzá John Salsman, a Wake Forest School of Medicine szakembere.

A harmadik elemzés összefüggést lát a spiritualitás/vallás és a társadalmi jóllét között: több barátjuk van, jobban kijönnek a családjukban és a környezetükben lévő emberekkel, míg a hitetlenül élők nehezebben találják meg a hangot a többi emberrel is.

A szoptatással átjuthat a csecsemőkbe egy gyakran előforduló, káros vegyi anyaghttp://www.life.hu/drlife/20150828-a-szoptatassal-atjuthat-a-csecsemokbe-egy-gyakran-elofordulo-karos-vegyi-anyag.htmlA kismamák a szoptatással tudtuk nélkül átadhatnak egy az iparban használt gyakori vegyi anyagot csecsemőjüknek, amely csökkentheti a gyermekkori védőoltások hatékonyságát.Dr. LifeThinkstockMegúszható a terhesség alatti reggeli rosszullét?http://www.life.hu/drlife/20150828-meguszhato-a-terhesseg-alatti-reggeli-rosszullet.htmlA Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiumának álláspontja alapján a terhes nőknek nem kell feltétlenül megküzdeniük a reggeli hányással és rosszulléttel, a B6 vitamin és a doxilamin nevű antihisztamin együttesen ugyanis segíthet legyőzni ezeket a kellemetlen tüneteket.Dr. Life--Bajt jelezhet a terhesség alatti fejfájáshttp://www.life.hu/drlife/20150828-bajt-jelezhet-a-terhesseg-alatti-fejfajas-allitjak-a-szakertok.htmlA súlyos fejfájás akár azt is jelentheti, hogy a kismama vagy a magzat veszélyben van – állítják a szakértők.Dr. LifeOrigoMellrákkal küzd a Beverly Hills 90210 Brandája, Shannen Doherty http://www.life.hu/drlife/20150820-rakkal-kuzd-a-beverly-hills-90210-brandaja-shannen-doherty-menedzsmentjet-pereli.htmlA Beverly Hills 90210-ből ismert Shannen Doherty bejelentette: mellrákja van.Dr. LifeTragédia - Elvetélt Susan Sarandon lánya, Eva Amurrihttp://www.life.hu/drlife/20150818-elvetelt-susan-sarandon-lanya-eva-amurri.htmlA 68 éves Susan Sarandon már nagymama, sőt, nemrég váratlanul érte az örömhír, úton van második unokája is. Az öröm azonban nem tartott túl sokáig.Dr. Life--Rákkal küzd Jimmy Carterhttp://www.life.hu/drlife/20150814-rakkal-kuzd-jimmy-carter-volt-amerikai-elnok.htmlA volt amerikai elnök szerdán közölte, hogy rákja van, amely a májáról átterjedt szervezetének más részeire is. Augusztus elején műtötték, orvosai bíznak a felépülésébe - írja az Origo.hu.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.