Szülői szerep depressziósként: „Az anyaság néha a frászt hozza rám”

depresszió anyaság szülő öngyilkosság bipoláris zavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amanda tizenhat éves kora óta depressziós és kemény családi drámákon van túl. Az élete teljesen megváltozott, amikor kisfia született, hiszen azóta már két ember balansza és mindennapi lelki békéje miatt kellett aggódnia. Ez az ő története.

Be kell vallanom valamit: az anyaság néha a frászt hozza rám. Nem vagyok meglepve a hozzáállásom miatt, hiszen tudtam, hogyha egyszer gyerekem lesz, a széltől is óvni fogom. De mégis mi van, ha szociopata válik belőle, elrabolják, esetleg allergiás lesz több ételre?

A legnagyobb félelmem mégis saját magam voltam…

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Diagnózis, öngyilkosság, félelmek

Tizenhat éves koromban diagnosztizálták nálam a depressziót, amit gyógyszerrel sikerült is kordában tartani. Miután férjhez mentem, a húszas éveim elején már gyermeket is terveztem, amikor a sors közbeszólt. Az öcsém öngyilkos lett és a bátyámnál is bipoláris zavart állapítottak meg. Nagyon féltem, hiszen a mentális betegségekre (esetleg öngyilkosságra?) hajlamosként feltettem magamnak a kérdést, hogy átakarom-e adni ezt a terhet az utódomnak!?

Gyötrelmes, lelki fájdalmak mély bugyraiban töltött hetek után fokozatosan

megértettem, hogy nem vagyok ugyanolyan, mint a bátyám, az öcsém pedig saját döntése alapján vetett véget az életének.

Azért ott voltak a démonok, terhesen is ezekkel a kérdésekkel és a szülői hangulatingadozásokkal vívódtam. Vajon megérdemlem ezt a lehetőséget?

A fiam már tíz hónapos. Az alváshiány, a szoptatás és a hormonok miatt nem volt könnyű vele, de boldogok vagyunk. Mindketten „ellenőrizve”: én a terapeutám által, ő én részemről. Mégis, a félelmem előjön hébe-hóba.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A depresszió az átlagemberek számára a mai napig a nehezen megfogható, értelmezhető betegségek körébe tartozik. A depressziós ember környezete, a legszűkebb család is sokszor csak annyit érzékel a depressziós tünetekből, hogy az illető már "megint maga alatt van", "hiszti van", "anyának már megint nincs kedve semmihez". Ám nem csak a beteg ember környezete bánik felületesen, sőt olykor felelőtlenül a depresszióval, a betegek saját depressziójukat illető tudatossága is rendkívül alacsony fokú.

Távolítsuk el a negatív csomagolást a helyzetről: milyen anya vagyok depressziósként? Aki segítséget kér, gondoskodik magáról és a fiáról. Kimutatja a szeretetét, együttérzését és egyszer megtanítja a fiának, hogy fogadja el önmagát és a tényt, miszerint mentális betegséggel is élhet valaki teljes életet.

Nem intek be az anyaságnak, mert antidepresszánsokat szedek

Jill Robbins életében igyekezett megtalálni az egyensúlyt a látszólag nagy terhei közepette. Az anyaság áldás, öröm és egyben ijesztő dolog volt a számára, szerencsére egyetlen mondat elég volt ahhoz, hogy a változókor kellős közepén átértékelje a hozzáállását.

Semmi kémia, exek, pattanások: egy rosszul sikerült randi nem csak a lelkednek rossz http://www.life.hu/drlife/20150901-depressziot-szorongast-szegyent-okozhat-ha-nem-sikerul-jol-a-randevunk.htmlNem elég, ha katasztrofálisan sikerül egy randi, de még bennünk is nyomot hagy. A pszichológusok szerint a rossz szájízen és a csalódáson túl a testünkre is negatív hatással bírhat egy balul elsült találkozó.Dr. Life--A hátunk mögött rajzoló pszichológus legendája - igaz vagy sem?http://www.life.hu/drlife/20150831-eloszlattuk-a-pszichologusokrol-szolo-mitoszokat-velemenyek.htmlKötélidegek, naponta sok páciens és rengeteg lelki probléma, amely megoldásra vár: ez egy pszichológus „menüje”. De mégis, mit várunk el egy pszichológustól, miért megyünk hozzá, hogyan reagálunk a kezelésre és rá? Kíváncsiak voltunk mindkét fél véleményére.Dr. LifeThinkstockFüstölő sztárok: akikről nem gondolnád, hogy dohányoznakhttp://www.life.hu/drlife/20150826-dohanyzo-sztarok-akikrol-eddig-nem-tudtad-hogy-sok-cigit-szivnak.htmlSzínészek, énekesek, tudósok, művészek: mi az egyik közös bennük? Munkájukból, társaságukból, életvitelükből kifolyólag a legtöbbjük dohányzik. Összegyűjtöttünk négy olyan sztárt, akikről ezt nem feltétlenül gondolnád.Dr. Life--Ellenünk fordul az életvitelünk: munkánk és terheink miatt esünk nehezen teherbehttp://www.life.hu/drlife/20150824-eletvitel-munka-teher-miatt-nehez-a-teherbe-eses.htmlNehezebben esik teherbe az a nő, aki heti több mint 40 órát dolgozik, és rendszeresen cipekedik – derült ki egy friss amerikai tanulmányból. Dr. LifeThinkstockEgy kutatásból kiderült, hogy milyen nőkre buknak a férfiak!http://www.life.hu/drlife/20150806-gyumolcs-zoldseg-vonzalom-ragyogas.htmlÚgy tűnik, a sok szépségápoló termék helyett már jóval egyszerűbb módszerrel is képes egy nő hódítani: ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszik! Az erről szóló kutatás során másra is fény derült.Dr. LifeThinkstockSzőrből lett és szőrré lesz? Ilyen az élet farkasemberkénthttp://www.life.hu/drlife/20150804-szor-hipertrichozis-farkasember-kina-kislany.htmlA Kínában élő kislány élete nem egyszerű. Mindennap, amikor a tükörbe néz, egy mindenhol szőrrel borított arcot és testet lát. Eközben az Indiában élő, ugyanúgy szőrös lányok a szívük legmélyén sem adják fel, hogy valaha ilyen külsővel menjenek férjhez. A hipertrichózis, más néven farkasember-szindróma nem csupán őket érinti, a világon még páran együtt élnek ezzel a genetikai mutációval. Mindegyikük ugyanarra vágyik: a lézeres kezelésre, amely normális életet tudna biztosítani számukra.Dr. LifeNorthfoto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.