Vége van a nyárnak, őszi betegségek járnak

Forrás: Thinkstock -
depresszió D-vitamin allergia gyomorpanaszok orvos ősz sport közérzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak”. Gyerekkorunkban Móra Ferenc versének felelevenítése vagy éppen megtanulása tudatosította bennünk a nyár végét. Felnőttként ezt leginkább a hűvösebb nappalok és éjszakák, valamint a hosszú ruhák előkerülése miatt vesszük észre. Na és persze ekkor kerülnek bizonyos betegségek igazán előtérbe. Lássuk, melyek ezek!

Gyomor- és bélpanaszok

Még egy ellenállóbb immunrendszer sem képes minden betegséggel szemben ellenálló lenni. A nyárral ellentétben az őszi időszakban sokan fordulnak gyomor- vagy bélproblémákkal orvoshoz. Ennek több oka is lehet: a szürke napokon több nehéz, zsíros ételt fogyasztunk, de évszaktól függetlenül a munkahelyi stressz is gyomorpanaszokat, szédülést okozhat. Ellenszer lehet az étkezésre, a lelki egyensúlyra, valamint a rendszeres mozgásra való fokozott odafigyelés.

Forrás: Thinkstock

Női problémák

A nyári fertőzésmentes hónapok átvészelése után ősszel a felfázások és a velük járó kellemetlenségek (vizelési inger, fájdalmas vizelés) kapják a főszerepet. Ennek egyik oka lehet, hogy még a hűvösebb időben is a nyári vékony, nyitott szandált hordjuk. Naponta 2-3 liter víz fogyasztása (a szervezet átmosása miatt), a cukortartalmú ételek, szénhidrátok és az alkohol kerülése ideális a megelőzés szempontjából. Természetes antibiotikumokkal is védekezhetünk: a fokhagyma, a gyömbér, valamint a vörös áfonya mind hatásosak a húgyúti betegségekkel szemben.

Beleszürkülünk az őszbe

Ősszel szervezetünk dopaminszintje a napsugarak és a D-vitamin megcsappanása miatt csökken, amely hangulatunkra is nagy hatással bír; ilyenkor nem ritka a rossz közérzet, netán depresszió kialakulása. Ezek ellen a legjobb, ha a nyárhoz hasonlóan nem zárkózunk be, egészségesen étkezünk, rendszeresen mozgunk, társaságban töltjük a szabadidőnket, hiszen mindezek - kutatások alapján - az adrenalin- és a dopaminszintünk emelkedésében is fontos szerepet játszanak. A szakértők első körben ezeket a módszereket javasolják, mielőtt bármilyen kedélyjavítóhoz nyúlnánk.

Forrás: Thinkstock

Az allergiaszezon sem ér véget

A hírhedt allergén, a parIagfű augusztustól októberig virágzik, a fekete üröm szintén szeptemberben debütál. Itt persze nem ér véget a sor: csalánfélék, libatopfélék, füvek is szerepelnek az őszi pollennaptárban.

Life.hu tipp

Az olykor álmosító hatású gyógyszerek mellett természetes gyógymódokkal is küzdhetsz az allergia ellen: a tünetek sokat enyhülhetnek az akupunktúrától, de bizonyos gyógynövényektől is.

A folyamatos ülés miatt halunk meg korábban? - ennyit számít napi 20 perc mozgáshttp://www.life.hu/drlife/20150818-ules-mozgas-hianya-miatt-tobben-halnak-napi-mozgas-szukseges-kutatas-szerint.htmlBizonyítékokat hozott egy nagy európai kutatás arra, hogy csak egy kis napi testmozgás, (akár napi 20 perc séta is) rendkívül hasznos – függetlenül attól, hogy az illető túlsúlyos, elhízott vagy sem. Dr. LifeThinkstockFelnőttkorodra ott táncolsz a szakadék szélén – a komfortzónád tönkretesz!http://www.life.hu/drlife/20150817-komfortzona-tonkretesz-szakadek-szelen-tancolsz.htmlCsak akkor rúgjuk le a lábunkról a cipőt, ha elviselhetetlenül szorít? A történet egy átlagos reggellel kezdődik, aztán még eggyel és egy újabbal. Végül sosem ér véget, és belekerülsz a mókuskerékbe, beragadsz a komfortzónádba, ahonnan már nincs menekvés. Vagy mégis?Dr. LifeThinkstockTedd rendbe a lelked – 5 tipp a megfelelő balanszérthttp://www.life.hu/drlife/20150731-lelek-nyugalom-sport-kiegyensulyozottsag-onbizalom-balansz.htmlMindenki megérdemel legalább öt percet, amikor magával törődhet, kikapcsolhat, és kizárhatja a zavaró gondolatokat. A Life.hu öt tippje segít neked, hogy megtaláld a lelki békédet!Dr. LifeThinkstockÉlet súlyos bőrhibával: „Halálosan jól érzem magam így”http://www.life.hu/drlife/20150731-borhiba-vitiligo-onbizalom-kampany-betegseg.htmlA vitiligo nevű titokzatos bőrbetegség a világon élő emberek csupán 1-2 százalékát érinti, Magyarországon körülbelül 100 ezer ember szenved ettől az állapottól – köztük sok a gyermek. A nemzetközileg összetartó közösségnek már világnapja is van: június 25-e, amely Michael Jackson, az egyik leghíresebb vitiligós halálának a dátuma. Széles Adrienn gyerekkora óta él együtt bőrhibáival. A lány beavatott minket a betegségével járó pozitívumok és negatívumok egyvelegébe, valamint a közelmúltban saját minikampányt is indított azért, hogy sorstársai ne éljenek át akkora kínokat a külsejük miatt, mint ő egykor.Dr. Life--A buli utáni evés sem ment meg minket a másnaposságtólhttp://www.life.hu/drlife/20150903-inkabb-igyunk-keveset-hogy-elkerulhessuk-a-masnapossagot.htmlKinek ne lenne ismerős a helyzet, amikor buli után betér egy vendéglátó egységbe és valamilyen étellel igyekszik azért tenni, hogy az alkohol „felszívódjon a szervezetében”? Egy friss kutatás szerint azonban ez nem elegendő, a másnapi macskajaj ellenszere igen egyszerű: kevesebb alkoholfogyasztás. Dr. LifeThinkstockSemmi kémia, exek, pattanások: egy rosszul sikerült randi nem csak a lelkednek rossz http://www.life.hu/drlife/20150901-depressziot-szorongast-szegyent-okozhat-ha-nem-sikerul-jol-a-randevunk.htmlNem elég, ha katasztrofálisan sikerül egy randi, de még bennünk is nyomot hagy. A pszichológusok szerint a rossz szájízen és a csalódáson túl a testünkre is negatív hatással bírhat egy balul elsült találkozó.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.