Erről a betegségről nem gondolnád, hogy a férfiakat is megtámadja

mell diagnózis mellrák műtét emlőrák gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mellrák már nem csupán a nőket, hanem a férfiakat is érinti. Egy új kutatás eredménye szerint egyre több mellrákos amerikai férfi távolíttatja el műtéti úton a másik, daganatmentes emlőszövetét is.

A közlemény szerzői szerint ez az első olyan tanulmány, amely a férfiak körében is kimutatja ezt a tendenciát, amely egyébként az amerikai nők körében már két évtizede megfigyelhető – írja a medicalnewstoday.com

Emlőeltávolítás után Forrás: brentstirton.com

Nem bizonyított a nagyobb túlélési esély

„Ennek a költséges és igen komoly műtéti beavatkozásnak az aránya paradox módon éppen akkor kezdett emelkedni, amikor egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségi betegellátásra az onkológiai gyakorlatban, ráadásul semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy az operáció túlélési előnyt jelentene a betegek számára” – mondta a kutatást vezető Dr. Ahmedin Jemal.

A vizsgálatba több mint 6300 olyan férfit vontak be, akiknél 2004 és 2011 között daganat miatt az egyik emlőt megoperálták. Ez idő alatt

3 százalékról 5,6 százalékra növekedett azoknak a férfiaknak az aránya, akiknél a másik, daganatmentes emlőszövetet is eltávolították.

A daganatmentes emlőt érintő operációt leginkább fiatal, fehér bőrű férfiaknál végezték, akiknek magánbiztosítása volt.

„Az egészségügyi szolgáltatóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy a daganat által nem érintett emlő műtéti eltávolítása már nemcsak a nők körében fordul elő, és az orvosoknak alaposan fel kéne világosítaniuk a betegeket a műtét előnyeiről, hátrányairól és költségéről ahhoz, hogy a páciens megfelelő döntést tudjon hozni a kezelésével kapcsolatban” – mondta Dr. Jemal a sajtóközleményében.

Az Egyesült Államokban az emlőrákos betegeknek mindössze 1 százaléka férfi.

/1509/F_rfi201599122016

1988 és 2011 között 2 százalékról 11 százalékra növekedett azoknak a mellráktól szenvedő nőknek az aránya, akiknek a daganatmentes mellét is eltávolították. Ez mindannak ellenére történt, hogy a második műtéti beavatkozás is kockázattal jár, és nincs bizonyíték arra, hogy javítja a daganatos betegek túlélési esélyeit.

Tudod, hogy mit és hogyan kell kérdezned, ha felébred benned a gyanú?

Az emlő havonta elvégzett önvizsgálata elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizd az egészséged. A művelet nem bonyolult, nem fájdalmas, és csak néhány percig tart. Ezzel kapcsolatban számos anyagot találhatsz, amelyek lépésről lépésre, akár videóval segítik a pontos folyamat elvégzését. Ám mi történik akkor, ha találsz valamit?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.