Sztárok, akik olyan betegségeket éltek túl, amikbe rengetegen belehaltak

Lance Armstrong betegség Michael Douglas Rod Stewart rák Sharon Osbourne gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rák és különböző formái még a sztárokat sem kímélik, míg némelyiküket két fajtája is megtámadta, másikuk az orális élvezeteknek tudja be állapotának eredetét. Mégis szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen mindannyian átvészelték a halálos kórt.

Lance Armstrong

A hétszeres Tour de France-győztes Lance-nél karrierje csúcsán diagnosztizáltak hererákot, amelyet 1996-ban sikeresen legyőzött. "A ráknak köszönhetően tanultam meg harcolni. E nélkül nem érhettem volna el ilyen kiemelkedő sikereket, mert a hegyekben is leginkább saját magával kell megküzdenie az embernek" – mondta a sportoló a kemoterápiákkal tűzdelt időszak után. Ezt követően saját alapítványt hozott létre, amelynek célja a rák elleni küzdelem és a rákos betegek meggyógyítása.

Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Rod Stewart


A brit énekes gégerákjának diagnosztizálása után leginkább karrierjének fő eszközét, a hangját féltette, amelyet a beavatkozás veszélyeztetett is. Habár komolyabb szövődményei nem lettek az operációnak, de újból meg kellett tanulnia énekelni. A betegség kiváltója krónikus erőltetés, gyulladás lehetett.

Forrás: AFP/Francesco Degasperi

Sharon Osbourne


Ozzy Osbourne felesége két ráktípus által is érintett volt. Először 2002-ben tudta meg, hogy bélrákja van, az orvosok csekély esélyt adtak a gyógyulásra, de Sharon legyőzte a kórt, mi több, saját valóságshow-jukban őszintén vállalta történetét. Tíz évvel később mellrákot diagnosztizáltak nála: ekkor a híresség az operáció mellett döntött. "Nem tudtam, és nem is akartam a rák árnyékában élni, ezért határoztam a dupla masztektómia mellett" – számolt be döntéséről.

Forrás: AFP/Monica Schipper

Michael Douglas


A népszerű színész eleinte azt nyilatkozta, hogy torokrákos, de 2010-ben kiderült, hogy szándékosan vezette félre a sajtót, mivel nyelvrákja volt – állítása szerint meg akarta úszni, hogy a soron következő filmjéből esetleg kitegyék, ezért állítólag orvosa javaslatára nyilatkozott így. Akkortájt rengeteg szalagcím szólt arról, hogy a színész az orálszex miatt lett beteg, amellyel kapcsolatát is veszélybe sodorta. Douglas azóta átesett egy orvosi beavatkozáson, és gyógyultan éli mindennapjait.

Forrás: AFP/Jesse Grant

Dr. Peták István, tudományos igazgató

Egy idén publikált tanulmány szerint a rákos daganatok fele a DNS véletlen másolási hibái, mutációi miatt jön létre, azaz egyszerű "balszerencse" az oka. A daganatok kisebb része, kb. 10 százaléka az örökölt génhibákkal, míg a többi a környezeti hatásokkal és a helytelen életmóddal magyarázható. Ha nem örököltünk hajlamosító géneket, nem dohányzunk, naponta fél órát mozgunk, és normális a testsúlyunk, akkor a kockázatokat máris a felére csökkentettük. A szív- és érrendszeri betegségek miatt elhalálozók száma az elmúlt években megfeleződött a nyugati társadalmakban, emiatt a rák egyre inkább kezdi „elnyerni" a legtöbb halált okozó betegség címét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden második-harmadik embernél kialakul és minden negyedik abban hal meg. Természetesen a sztárok sem kivételek ez alól. Személy szerint tisztelem azokat a sztárokat, akik nyíltan beszélnek a betegségükről, hiszen közéleti szerepkörük felelősséggel jár, és nem csak a könnyed híreket kell megosztaniuk magukról.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.