12 évesen pénisze nő a lányoknak ebben a faluban

Forrás: BBC -
pénisz Dominikai Köztársaság beszámoló nem genetikai rendellenesség átalakulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Dominikai Köztársaság egy elszigetelt falujában, Salinasban a legtöbb baba lányként születik, majd tinédzserként egy részüknek pénisze nő.

A guevedocesnek (jelentése: pénisz 12 évesen) nevezett gyerekek elsődleges nemi jellegek nélkül, pontosabban egy vaginaszerű szervvel jönnek világra. 12 éves korukig derül ki, hogy valójában melyik nemhez tartoznak.

Az ok egy ritka genetikai rendellenesség, amihez valószínűleg az is hozzájárul, hogy az elszigetelt területen egymás között szaporodnak a lakosok. Egy bizonyos enzim hiánya miatt az anyák méhében nem termelődik a dihidro-tesztoszteron nevű hormon, ám a serdülő szervezetben mégis megjelenik, és az addig lánynak hitt gyermekeknek elmélyül a hangja, és kinő a pénisze.

Johnny-t 7 éves koráig Felicitának hívták Forrás: BBC

Ezeket a gyerekek lányruhákba öltöztetik, lányos játékokat adnak nekik – de beszámolók szerint a kicsik sokszor már ekkor érzik, hogy valami nem stimmel. A 24 éves Johnny-t 7 éves koráig Felicitának hívták. „Otthon születtem, nem kórházban, és nem is tudták, hogy milyen nemű vagyok. Az iskolába lányruhákban jártam, de gyűlöltem az egészet. A lányos játékok sem érdekeltek, csak az járt a fejemben, hogy fiúként, a fiúkkal együtt játszhassak” – mesélte.

A jelenséget egyébként a 70-es években dokumentálták: a Cornell Egyetem endokrinológusa, Dr. Julianne Imperato írta le a furcsa rendellenességet, aki a Dominikai Köztársaságban sok szóbeszédet hallott a kamaszként fiúvá váló lányokról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.