6 vizsgálat, ami kideríti, ha cukorbeteg vagy

Forrás: Thinkstock -
vizsgálat szívderítő beteg cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukorbetegséget manapság különböző vérvizsgálatokkal még akkor is ki tudják mutatni, ha valakinek amúgy egyáltalán nincsenek tünetei. Tudod, hogy ez kívül még milyen vizsgálatok vannak és hogyan működnek?

1. Random vércukorvizsgálat

A random vércukorvizsgálatot általában vérvétel részeként végzik. Ekkor az orvosok a mérés idején talált vércukorszintet nézik, függetlenül attól, hogy a beteg mikor étkezett utoljára. Ha a vércukorszint 11,1 mmol/l vagy ennél magasabb, az már cukorbetegségre utal, de ilyenkor szükség van egy második, éhgyomorra végzett vizsgálatra, hogy megerősítsék a diagnózist.

Forrás: Thinkstock


2. Éhomi vércukorszint-vizsgálat, vagy éhomi plazmaglukóz-teszt

Éhgyomorra végzett vércukorszint-vizsgálat a cukorbetegség kimutatásának egyik leggyakoribb módszere. A teszt során vérmintát vesznek a betegtől, úgy hogy előtte legalább 12 órán keresztül nem juttatott táplálékot a szervezetébe. Ha a vércukorérték 7 mmol/l vagy magasabb, akkor cukorbetegség gyanúja lépett fel. A vizsgálatot ilyenkor megismétlik egy másik napon, hogy megerősítsék a cukorbetegség tényét.

A további négy vizsgálati lehetőség részletes leírását elolvashatod a Szívderítő.hu oldalán.

Így előzd meg az őszi betegségeket!http://www.life.hu/drlife/20150925-igy-elozd-meg-az-oszi-betegsegeket.htmlRövidülnek a nappalok, csökken a napfényes órák száma, lehűlt a levegő, életritmusunk is megváltozik – és elkezdődnek az őszi betegségek. A szervezetet azonban jó előre fel lehet készíteni a kórokozók támadására a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével, így elkerülhetjük az ilyenkor oly gyakori náthát, torokgyulladást, köhögést, influenzát. Dr. Life--Mennyi az esélye annak, hogy megbetegszünk a földre ejtett ételtől?http://www.life.hu/drlife/20150924-mennyi-az-eselye-annak-hogy-megbetegszunk-a-foldre-ejtett-eteltol.htmlAmikor leejtünk egy darab ételt, tényleg biztonságosan elfogyasztható, ha néhány másodpercen belül felkapjuk a földről? A városi legenda szerint ugyanis ha öt másodpercen belül felvesszük, a kórokozóknak nincs idejük megfertőzni a falatot. Dr. Life--Döbbenetes! Repesszel a fejében jött világra egy szír kisbabahttp://www.life.hu/drlife/20150920-repesszel-a-fejeben-jott-vilagra-a-szir-kisfiu-akit-megoperaltak.htmlCsászármetszéssel hozták világra azt a kisbabát, akinek anyja egy rakétatámadás során sebesült meg. A baba fejébe is beékelődött egy repeszdarab.Dr. LifeThinkstockCukorbetegsége miatt kezdett életmódváltásba Varga Izabellahttp://www.life.hu/drlife/20150917-varga-izabella-cukorbetegsege-miatt-kezdett-eletmodvaltasba-es-fogyott-le.htmlA Barátok közt népszerű színésznője az utóbbi időben hihetetlen átalakuláson ment keresztül, rengeteg kilótól szabadult meg. Varga Izabella most elárulta: az életmódváltást egy betegség idézte elő. Dr. Life--Diabétesz személyiségek - A cukorbetegség lelki okaihttp://www.life.hu/drlife/20150806-cukorbetegseg-diabetesz-lelki-betegseg-stressz.htmlA cukorbetegség mára népbetegségnek számít, sőt egyes előrejelzések alapján az elkövetkezendő száz évben még többen fognak tőle szenvedni. Már a 17. században már komolyan vizsgálták a kialakulásának okait, a szakértők mostanra azonban már közelebb kerültek a megoldáshoz - sőt lelki okait is feltárták.Dr. LifeThinkstockÚjabb jó hír a húsvét sztárjáról: A tojás véd a cukorbetegség ellenhttp://www.life.hu/drlife/20150404-szivderito-a-tojas-ved-a-cukorbetegseg-ellen-ujabb-jo-hir-a-husvet-sztarjarol.htmlHeti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.