Tízből csak két ember szed gyógyszert: te is közéjük tartozol?

halálozás szívderítő gyógyszer szív-és érrendszer egészség felmérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar akkor szed gyógyszert, ha már nagyon nagy a baj. Egyesek már szinte el is felejtik a gyógyszer szedését, hiszen csak a koleszterinükre kell, amiből egyhamar nem lesz probléma - szerintük.

A civilizált országokban a legtöbb haláleset hátterében szív- és érrendszeri betegségek állnak. Ennek egyik leggyakoribb oka a magas koleszterinszint, melyet az örökletes tényezők mellett befolyásol a táplálkozás, túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és számos egyéb tényező is. Mivel hazánkban mind a szív- és érrendszeri halálozás, mind pedig a különböző rizikófaktorok aránya magasabb más országokhoz képest, döntő fontosságú ennek korai felismerése és tartós kezelése.

Forrás: Thinkstock

2010–2014 között országszerte közel százezer ingyenes koleszterinszint-mérést végzett Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja.

A szűrőkamionban vizsgált nők 39%-ánál, a férfiak 47%-ánál mértek határérték feletti koleszterinszintet. Budapest és Pest megye lakosságának koleszterinstatisztikája az országos átlaghoz közeli, de elmondható, hogy Pest megyében kissé egészségesebbek a nők és a férfiak. Hogy pontosan milyen eredmények születtek, elolvasható a Szívderítő.hu cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.