Olívaolajjal az egészségért - de csak mértékkel!

Forrás: Thinkstock -
mértékletesség olívaolaj kutatás szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha naponta egy üveg olívaolajat meginnánk, megelőznénk a betegségeket és jóval tovább élnénk - állítják brit tudósok. Persze nem ilyen egyszerű a képlet, hiszen az ajánlott napi mennyiség könnyen megfekszi a gyomrot. 

A King’s College London munkatársai megállapították, hogy a bőséges olívaolaj bevitel csökkenti a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, a depresszió és a mellrák – továbbá a legtöbb rákfajta – kialakulásának esélyét, így hosszabb élethez vezet írja a Daily Mail.

A kutatást vezető Tim Spector professzor kipróbálta ezt az olajban gazdag étrendet, reggelente egy üveg olívaolajat ivott. Ettől kissé rosszul lett, egyik alkalommal a fodrásznál ült, amikor hirtelen elájult, így egy idő után felhagyott a sajátos rítussal.

Forrás: Thinkstock

“Rosszul voltam, hányingerrel küzdöttem és szédültem, pedig csak egy héten át ittam napi egy üveg olívaolajat a reggelihez. Fél órával az elfogyasztása után egy alkalommal el is ájultam a fodrásznál. Úgy tűnik, hogy ez a fajta étrend hiába egészséges hosszútávon, a gyomor számára nagyon komoly megterhelést jelent” – állítja a szakember, aki mediterrán étrendet ajánl mindenkinek a hosszabb, egészséges élet érdekében.

Ezzel együtt érdemes kisebb dózisban beépíteni az extraszűz olívaolajat az étrendünkbe: a diétát követő spanyol nők körében

68 százalékkal alacsonyabb a mellrák kialakulásának esélye.

Így ha nem is iszunk meg naponta egy üvegcsével, a főzéshez és az ízesítéshez bátran bőséggel használhatjuk az olívát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.