Minél többet stresszel a gyerek, annál biztosabb, hogy szívbeteg lesz

Forrás: Thinkstock -
szívderítő kutatás szívbetegség stressz gyermekkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tartós, gyerekkorban induló és esetleg egészen felnőttkorig kitartó stressz növeli a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségek felnőttkori kockázatát – ezt állapították meg brit tudósok több mint 6700 ember adatainak elemzése nyomán.

Az 1958 óta folyó British Birth Cohort Study adatai megmutatták, hogy a gyerekkori stressz, még akkor is, ha nem tartott ki a felnőttkorig, komolyan emeli annak kockázatát, hogy az illető 45 éves korában veszélyeztetett lesz a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség szempontjából.

Forrás: Thinkstock

A stressz azonban nemcsak gyermekkorban káros: azoknál is magasabb volt a kockázat, akik felnőttkorban, vagy éppen gyerekkoruktól egészen a felnőttkorukig tartós stressznek voltak kitéve. A gyerekkortól felnőttkorig tartó stressz még a gyerekkori elhízásnál is komolyabb kockázati tényezőnek bizonyult.

Hogy milyen hatása van a gyermekkori stressznek és miért veszélyesebb felnőttkori feszültségeknél? A Szívderítő.hu cikkéből kiderül!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.