Fülek és állkapocs nélkül született egy kisfiú

Forrás: www.lookfordiagnosis.com -
betegség állkapocs fül gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ritka genetikai rendellenesség miatt fülek és állkapocs nélkül jött világra a ma már négyéves Joe Elsworth, akinek szülei azért hozták nyilvánosságra gyermekük történetét, hogy felhívják a figyelmet erre a különös betegségre.

A Cornwall-ben élő Helen és Pete Elsworth szerint gyermekük a sok megpróbáltatás ellenére is boldog kisfiú, betegsége, a Treacher Collins Szindróma mindössze 400 000-ből egy újszülöttnél fordul elő. Ez a fajta születési rendellenesség számos az arcon és a fejen megjelenő anomáliát okoz, és az elváltozások sokszor légzési és étkezési nehézségekkel járnak együtt. Joe a betegség legsúlyosabb változatával született, nem volt füle, nem volt szájpadlása, és lényegében a teljes állkapcsa is hiányzott.

Forrás: www.lookfordiagnosis.com

Születése után rögtön légzésproblémák léptek fel nála, így többször is újra kellett éleszteni, a hallásával és az egyensúlyérzékével pedig a mai napig sok problémája van. Az orvosok a nyakán vágtak egy nyílást, és egy tubust helyeztek a légcsövébe, hogy ezzel segítsék a légzését, ám még így is 24 órás felügyeletre szorul, így édesanyja egész nap vele van, és emellett beszéd- és fizikoterapeuta, fülész, két tanár és számos egyéb szakember foglalkozik vele rendszeresen

Az orvosok szerint egy csoda, hogy a kisfiú ősszel az iskolát is el tudta kezdeni, szívesen szaladgál a szabadban, és azt szeretné, ha úgy bánnának vele, mint a többi, egészséges gyermekkel. A szülőket gyakran megállítják az utcán, hogy megkérdezzék, mi baja van a kisfiúknak, aminek jobban örülnek, mintha csak megbámulnák őket, és mindenkinek szívesen beszélnek gyermekük állapotáról. Joe-ra még számos műtét vár, és szülei abban bíznak, hogy egy nap képes lesz magától enni és rendesen beszélni.

A Treacher Collins Szindróma legáltalánosabb tünetei a lefelé hajló, ferde szemek, a kisméretű alsó állkapocs és a deformált vagy hiányzó fülek. Az esetek felében a beteg hallása is sérül, és ritkán látásvesztés is előfordul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.