Egy pár ezer forintos teszt megmenthette volna a kisbaba életét

megmentés kimutatás halottkém halál kisbaba Egyesült Királyság teszt baktérium fertőzés felülvizsgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy egyszerű teszt kimutathatta volna annak a kisbabának fertőzését, aki tavaly júniusban belehalt a GBS baktérium okozta szövődményekbe. A halottkém kormányzati lépést követel az ügyben.

Felülvizsgálatra szólították fel a brit állami egészségügyi szervezetet (NHS), miután egy 9 napos kisbaba belehalt egy meglehetősen gyakran előforduló fertőzésbe – írja a Daily Mail.

A kép illusztráció. Forrás: Thinkstock

A lap szerint a gyermek szervezetét a B-csoportú streptococcus nevű (GBS) baktérium támadta meg, amelynek következtében súlyos agykárosodást szenvedett, és tavaly júniusban életét veszítette egy brit kórházban. Pedig, mint később kiderült, egy egyszerű, mindössze 11 fontba, vagyis kb. 5 ezer forintba kerülő teszt segítségével könnyedén kimutatható lett volna a baktérium.

A B-szerocsoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus agalactiae a tehéntőgy normál flórájának a tagja, és a nők közel 40 százalékánál is jelen van a nemi szervek területén. Azoknál a nőknél, akik hordozzák ezt a baktériumot, sokkal gyakoribb a szülési komplikációk kialakulása. Az újszülöttnél súlyos megbetegedések forrása lehet, újszülöttkori vérmérgezéshez vezethet. Ezen kívül ízületi gyulladást és szívbetegséget, endocarditist okozhat a véráramba kerülés után - írja a webbeteg.hu.

Évente körülbelül 50 kisbaba hal meg a GBS baktérium okozta szövődményekbe, további 30-40 pedig hosszú távú károsodásokat szenvednek miatta. Dr. Julian Morris, a Southwak-i halottkémi bíróság tagja a napokban kérvényezte a Brit Egészségügyi Minisztériumnál, hogy vizsgálják felül a fertőzés kezelésére vonatkozó iránymutatásokat.

"Abortálni kellett volna" – írták a kommentelők az agy nélkül született baba szüleinekhttp://www.life.hu/drlife/20150928-jaxon-buell-anencephaly-betegsegben-szuletett-agy-nelkul.htmlA fél koponyával és agy nélkül született baba, Jaxon Buell most ünnepelte első születésnapját. A kicsiről posztolt képek nagyon durva kommentcunamit indítottak el. Dr. Life--Erzsébet királynő miatt lett depressziós Katalin hercegné?http://www.life.hu/drlife/20150916-katalin-hercegne-depresszios-lett-erzsebet-kiralyno-miatt.htmlA legfrissebb képek alapján úgy tűnik, valami nem stimmel Katalin és Vilmos háza táján. A hírek szerint pedig ehhez nagy köze van a brit uralkodónőnek is.Dr. Life--„Ordítottam, sikítottam, mégsem találták a tényleges bajt” – Mit gondol az egészségügyről a magyar?http://www.life.hu/drlife/20151102-egeszsegugy-magyar-bizalmatlanok-vagyunk-inkabb-maganorvoshoz-jarunk.htmlSzenteste történt. Kint hideg volt, mialatt már egy egész napja szenvedtem a meleg szobában a felfázás miatt – legalábbis azt gondoltam az a baj. Aznap éjjel először a helyi ügyeleten, majd egy budapesti kórházban kötöttem ki, ugyanis a vesémmel volt a probléma. Hálás voltam az orvosoknak, akik azonnal és szakszerűen elláttak. Az orvosokról és az intézményekről megoszlik a magyarok véleménye, a páciensek összességében a magánrendelésekkel vannak megelégedve. Kíváncsiak voltunk a tapasztalatokra, így mi is gyűjtöttünk véleményeket a témában! Dr. LifeThinkstockMűanyag zacskóval mentették meg a koraszülött kisbaba életéthttp://www.life.hu/drlife/20151023-egy-koraszulott-kisbaba-eletet-muanyag-zacskoval-mentettek-meg-az-orvosok.htmlA vártnál 3 hónappal korábban kellett világra segíteni Pixie Griffiths-Grantet, akit az orvosok jobb híján egy szupermarketben kapható plasztikzacskóval tartottak melegen. Dr. LifeOrigoA leghidegebb évszak már a nyakunkon van - Előzd meg a vele járó betegségeket!http://www.life.hu/drlife/20151102-natha-influenza-telen-nagyobb-az-esely-rajuk-igy-vedekezz-ellenuk.htmlNátha és influenza: ha ezt a két szót halljuk, automatikusan a téli betegségekre gondolunk. Azonban a kora tavaszi időszakokban is előfordul, sőt egyesek annyira „szerencsések”, hogy állandóan ezektől szenvednek. Megoldás és gyógyír persze létezik! Dr. LifeThinkstockPapp Szabi: "Az orvos eltiltott az italozástól"http://www.life.hu/drlife/20151103-papp-szabit-a-supernem-frontemberet-eltiltotta-orvosa-az-italozastol-es-a-buliktol.htmlEgyetlen korty alkoholt sem iszik egy éve Papp Szabi, a Supernem frontembere. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.