"Ez csak vízipipa!" - Ártalmasabb, mint gondolnád

Forrás: Thinkstock -
vízipipa nikotin szívderítő függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem igaz, hogy a vízipipa egészségesebb a többi dohányterméknél, hiszen a tévhittel ellentétben a nikotin legnagyobb mennyisége megmarad a beszívott füstben! Akik rendszeresen, azaz naponta vízipipáznak, azok a függőség jeleit mutatják.

Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, ami a tévhitekkel ellentétben szintén káros az egészségre.Például a 2-es típusú cukorbetegségeknek a nőknél 2,4 százaléka, a férfiaknál pedig 11,7 százaléka visszavezethető az aktív dohányzásra.

Forrás: Thinkstock

Az elmúlt évek felmérései alapján látható, hogy az Európai régió országaiban, köztük hazánkban is, a vízipipa használat gyakorisága emelkedik. Egy 2012-es felnőtt dohányzásfelmérés során a megkérdezett 18 év feletti felnőttek közül nem volt olyan, aki rendszeresen használt volna vízipipát, azonban ez az arány 2013-ra 0,22 százalékra emelkedett.

A vízipipával kapcsolatos tévhitekről és a hozzá kapcsolható függőség meglepő részleteiről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.